İlk dört şıkta meleklerin özelliklerinden bahsedilmektedir. Cinler süfli bir yapıda yaratılmışlardır. İnsanlar gibi günah işleyelebilirler. Ancak cinler insanlara nispetle daha üstün bir güce sahiptirler. Meselâ kısa sürede uzun mesafeleri katedebilir, insanlarca görülmedikleri halde insanları görebilir, insanların bilmediği bazı hususları bilebilirler. Fakat geleceği (gayb) onlar da bilemezler. Doğru yanıt E'dir.
“Davranış inancın değil; inanç davranışın şartıdır” sözüyle ne anlatılmak istenmektedir?
Ehl-i sünnet mensupları, “davranış inancın değil, inanç, davranışın şartıdır” kuralı nı koymuşlar, davranışı inancın bir sonucu olarak görmüşlerdir. Dolayısıyla mü’minler namaz kıldıkları , zekât verdikleri ve hacca gittikleri için iman etmezler, iman ettikleri için bu ibadet ve taatları yerine getirirler.
Kanun, şeriat anlamlarına gelen Tevrat; Hz. Musa’ya indirilen kitabın da adıdır. Tevrat’ın aslının Allah’ın kelâmı olduğuna ve Hz. Musa’ya vahyolunduğuna inanmak her müslüman için gereklidir ve bunun inkârı küfre götürür. Dolayısıyla, doğru cevap B seçeneğidir.
İslam dininin ahlak ilkeleri aşağıdakilerden hangisine dayanır?
İslam dininin ahlaki ilkeleri Kur'an'a dayanır.
Münker-Nekir melekleri, kabirde sorgu amacıyla görevlendirilmiş meleklerdir. Bu meleklerin adı hadislerde geçmektedir. Doğru yanıt E'dir.
Aşağıdakilerden hangisinde vahyin tanımı doğru yapılmıştır?
A seçeneğinde yapılan tanım gaybdır. C seçeneğinde Peygamberlerin sıfat veya tanımlarında biri olan Nebî’nin açıklaması yapılmıştır. D seçeneğinde Resûl’un tanımı yapılmıştır. E seçeneğinde ise Hadî’nin tanımı yapılmıştır. B seçeneğinde yapılan tanım ise vahyin doğru tanımıdır.
I. Heva
II. Büyüklenme
III. Sosyal baskı
IV. Kıskançlık
V. Dünya sevgisi
VI. Fevrilik
VII. Nankörlük
Yukarıdakilerden kaç tanesi inkarın psikolojik nedenleri arasında yer alır?
Sosyal baskı grupları sosyal nedenler arasında yer alır. Diğerleri ise psikolojik nedenler arasında yer almaktadır.
I. Doğrudan vahyetme
II. Perde arkasından konuşmak
III. Elçi ile vahiy
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri vahiy türleri arasında yer alır?
Vahiy türleri doğrudan vahyetme, perde arkasından konuşmak ve elçi ile vahiy şeklindedir.
Aşağıdaki özelliklerden hangisi Melekler için geçerli bir nitelik değildir?
Melekler nurdan yaratılmış varlıklardır. Meleklerin hangi maddeden yaratıldığına dair Kur’an’da açık bir bilgi yoktur. Fakat hadiste “Cinlerin ve şeytanın ateşten meleklerin ise nurdan yaratıldığı belirtilmektedir. Doğru yanıt A'dır.
Aşağıdakilerden hangisi Hz. İbrahim'in Kuran-ı Kerim'de geçen kurtuluş mucizesidir?
Hz. İbrahim, kavminin tapınmakta olduğu putları gizlice kırınca kavmi, daha önce sarfettiği bazı ifadelerden zaten bu işe niyetli olduğunu bildiklerinden, onu sorumlu tutmuşlar ve cezalandırmaya karar vermişlerdir. Bu cezalandırmayı da ateşte yakmak suretiyle belirlemişler ve onu yaktıkları büyük bir ateşe atmışlardır. Fakat Allah: “Ey ateş! İbrahim için serinlik ve esenlik vesilesi ol!” buyurmak suretiyle onu ateşin yakıcılığından kurtarmıştır. Böylelikle Cenâb-ı Hak, putperestlerin Hz. İbrahim’e tuzak kurma teşebbüslerini hüsrana uğratmış, İbrahim’i Lût ile birlikte kavimlerinin bulunduğu yörelerden alarak daha emin ve daha bereketli bölgelere ulaştırmıştır (el-Enbiyâ 21/68-71). Doğru cevap A'dır.
Allah, dilediği eylemleri yapabilmesi için irade ve kudret sahibi bir varlık olarak yarattığı insanları kendisine iman edip itaatte bulunmak veya inkar edip asi olmakta serbest bırakır. Bununla birlikte iman ve inkar veya itaat ve isyan alternatiflerinden birini seçtikten sonra ise insanları istikametlere sevk eder, insiyatifi insanların elinden alır, zihinlerini yönlendirir ve bir tabiatın oluşmasını sağlar.
Yukarıda yer alan tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?
Verilen tanım Kur'an'da tab‘u’l-kulûb olarak geçer.
Aşağıdakilerden hangisi “evrende oluşan kozmolojik düzenin bozulmasının ardından yeniden oluşması” diye tanımlanan kıyametin ifade edilmesinde kullanılan bir kavramdır?
A seçeneğinde verilen El-Ba’sü’l-âhir, âhiret yerine kullanılan bir tabirdir ve ölümden sonra diriliş anlamına gelmektedir. B seçeneğindeki El-yevmu’l-âhir, âhiret yerine kullanılan bir tabirdir ve son gün demektir. D seçeneğinde adı geçen kabir, ölünün gömüldüğü eşilmiş toprak parçası demektir. E seçeneğinde adı geçen Nâkur, Sûr ile eşanlamlıdır ve ses çıkarmak manası taşımaktadır. C seçeneğinde adı geçen, sarsıcı anlamına gelen, Râcife ise kıyamet hakkında en çok kullanılan isimlerden biridir.
Aşağıdakilerden hangisi peygamberi gerekli kılan hususlardan birisidir?
Peygamberlik asıl hedefi “insanlığın hidayetine/Allah’ın rızasına uygun olan doğru yolu bulmasına vesile olmak”tır. Son Peygamber’in tebliğ ettiği Kur’an’ın öncelikle “O, müttakîler için bir yol göstericidir” (el-Bakara 2/2) şeklinde nitelemiştir.
Kuran-ı Kerim'e göre aşağıdakilerden hangisi Allah'ın melek aracılığıyla hitap ettiği kadınlardan biridir?
Kur’an’da isimleri geçen peygamberlerin hepsi erkek olup her hangi bir kadının peygamberliğinden bahsedilmemektedir. Ebü’l-Hasan el-Eş’arî kadınların nebiliğini kabul etmiş, ancak onlardan resul gönderilmediğini ifade etmiştir. İbn Kesîr ise Allah Taâlâ’nın melek aracılığıyla Meryem (Âl-i İmrân 3/42), Hz. Mûsâ’nın annesi (el-Kasas 28/7) ve İbrâhim’in karısı Sâre’ye (ez-Zâriyât 51/29-30) hitap etmesinin bazıları tarafından onların nebî sayılması için delil kabul edilmişse de söz konusu çağrıların bunları nebî kabul etmeyi gerektirmeyeceğini söylemiştir. Doğru cevap A'dır.
Akâid âlimleri mucizeleri idrak edilmeleri açısından kaç bölüme ayırırlar?
Akâid âlimleri mucizeleri idrak edilmeleri açısından genelde Hissî (Maddî) Mucizeler, Aklî (Manevî) Mucizeler ve Haberî Mûcizeler olmak üzere B seçeneğinde de belirtildiği gibi üçe ayırırlar.