Aşağıdakilerden hangisi devletçilik ilkesi kapsamında yapılan çalışmalardan biri değildir?
Devletin yaptığı düzenlemeler ve yatırımlar şöyle özetlenebilir: Devlet demiryollarının inşası, 1924’te özel girişimcilere destek sağlamak üzere İş Bankası kurulması, Aşar Vergisi’nin kaldırılması (1925), tarım üretiminin canlandırılması ve 1927’de Teşvik-i Sanayi Kanunu çıkarılarak yeni işletmelerin açılması sağlanmıştır.
Atatürk’ün éYurtta sulh cihanda sulh” sözü, Türk dış politikasının ilkesi haline gelmiştir. Bu söz Atatürk’ün dış politikada hangi uygulama esasını açıklamaktadır?
Atatürk’ün barışcılığı yine onun söylediği “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” sözüyle Türk dış politikasının bir ilkesi haline gelmiştir. Bu temel yaklaşıma uygun olarak bölgesinde barışı korumada üzerine düşeni gerçekleştirengenç cumhuriyet teslimiyetçi ve pacifist bir politika da izlememiştir.
Hilafetin kaldırılmasına karşı çıkan milletvekili kimdir?
Hilafetin bir kuvvet olarak devletin elinde tutması gerektiğini savunan, kendisini ılımlı liberal ve İslam birliği taraftarı oalrak tanımlayan bağımsız milletvekili Zeki Bey’dir.
1923-1938 döneminde eğitimde yapılan değişiklikle hangi temel üzerinde durulması dikkat çekmiştir?
1923-1938 döneminde eğitimde yapılan temel değişiklikle yeni yetişecek nesillere her şeyden önce, Türkiye’nin istiklâline, kendi benliğine, millî geleneklerine düşman olan bütün unsurlarla mücadele etmesi gerektiğinin öğretilmesi olmuştur.
Aşağıdakilerden hangisi Atatürk ilkelerinin uygulanma esaslarından biri değildir?
Atatürk’ün konuşma ve eylemlerini dikkatle incelediğimizde tam bağımsızlık, çağdaşlık, müspet ilme ve akla tabi olmak hususiyetlerinin ortak özellikler olduğunu görürüz.
1928 yılında, sağlık personeli olarak kaç doktor ve hemşire vardı?
1928 yılındaki verilere göre; 1078 doktor, 238 hemşire vardı. 12,661 kişiye 1 doktor düşmekteydi.
Türk medeni kanununu kabülüyle laiklik alanında büyük bir adım atılmıştır. Türk medeni kanunu hangi yıl kabul edilmiştir?
Türk medeni kanunu 1926 yılında yürürlüğe girmiştir.
1936 yılında Türk Dil Kurumu olarak adı değiştirilen Türk Dili Tetkik Cemiyeti hangi tarihte kurulmuştur?
Türk Dili Tetkik Cemiyeti 12 Temmuz 1932 yılında oluşturulmuştur.
Karma ekonomi ne demektir?
Ekonomik alanda özel teflebbüsün yapamayacağı büyük yatırımları devletin yapmasını öngörür. Özel sektörü yok saymaz, hatta güçlendirmeye çalışır. Bu uygulama günümüzde karma ekonomi olarak adlandırılır.