Aşağıdaki cümlede boş bırakılan yere uygun düşen harf-i ceri bulunuz.
".شدد الوزير في كلامه ---- أهمية التعليم والتربية"
"شدد" fiili "vurguladı" anlamına geldiğinde "على" harf-i cerini aldığı için doğru cevap D’dir.
Aşağıdaki edatlardan hangisi nidâ edatı değildir?
يَا ، أَيَا ، هَيَا ، أَيْ nidâ edatları, سِوَى ise istisnâ edatıdır. Doğru cevap A’dır.
Aşağıdakilerden hangisi أَفَاعِيلُ kalıbında kullanılan gayrulmunsarif bir isimdir?
أَقَالِيمُ kelimesi أَفَاعِيلُ kalıbında kullanılan gayrulmunsarif bir isimdir. Doğru cevap B’dir.
.تَعَوَّدَ الطّالبُ...... عاداتِ وَتَقاليدِ تُركيا cümlesindeki boşluğa gelecek en uygun harf-i cer aşağıdakilerden hangisidir?
تَعَوَّدَ، يَتَعَوَّدُ fiili عَلَى harf-i cerini alır ve bir şeye veya birine alışmak anlamına gelir. Doğru cevap B' dir.
Aşağıdakilerden hangisi şurû fiilerinden değildir?
أَنْشَأَ، جَعَلَ،أَخَذَ،بَدَأَ filleri şurû fiilerindendir. كَادَ ise mukârabe fiilerindendir. Doğru cevap E’dir.
".يَجِبُ عَلَيْنَا ألّا ...... بالْقِيَمِ الأخلاقيَّةِ" cümlesinin “Ahlaki değerleri hafife almamalıyız” anlamına gelebilmesi için cümledeki boşluğu aşağıdaki fiilerin hangisiyle tamamlamak uygun olur?
اِسْتَهَانَ، يَسْتَهِينُ fiiliبِ harf-i cerini alır ve birini veya bir şeyi küçümsemek, hafife almak anlamına gelir. Doğru cevap B’dir.
“عَادَ الْحُجَّاجُ إِلَى بِلاَدِهِمْ وَهُمْ مَسْرُورُونَ”cümlesindeki sâhibu-l hâl aşağıdakilerden hangisidir?
Sâhibu’l-hâl, cümle içinde hâli, durumu nitelenen isimdir. Marife olup cümle içinde fâil, nâibu’l-fâil ya da mef‘ûl durumunda gelebilir. Mahzûf (zikredilmeyip düşürülmüş) da olabilir. Hâl ile sâhibu’l-hâl arasında sayı ve cinsiyet bakımından uyum olmalıdır. D şıkkındaki الْحُجَّاجُ kelimesi bu cümlede sâhibu’l-hâldir. Doğru cevap D’dir.
ولَقَدْ مَكَّنَّاكُمْ في الأَرْضِ وَجَعَلْنَا لَكُمْ فيها مَعَايِشَ قَلِيلاً مَا تَشْكُرُونَ
Yukarıda verilen ayette geçen gayrulmunsarif kelime aşağıdakilerden hangisidir?
مَعَايِشَ kelimesi مَفاعل kalıbında kullanılmış gayrulmunsarif bir isimdir. Doğru cevap B’dir.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hâl ile sâhibu’l-hâl arasında gramer bakımından uyumsuzluk vardır?
B şıkkında sâhibu’l-hâl olan الْوَلَدُ kelimesi ile hâl olan مُسْرِعَةً kelimesi arasında cinsiyet bakımından uyumsuzluk vardır. مُسْرِعَةً kelimesinin eril, yani مُسْرِعاً şeklinde gelmesi gerekmektedir. Doğru cevap B’dir.
.هَيَا طالِبُ! اسْتَفِدْ مِنْ أَوْقاتِ فِراغِكَ cümlesinde munâda olan kelime aşağıdakilerden hangisidir?
Yukarıdaki cümlede, uzak için kullanılan nida edatlaından هَيَا edatının kullanıldığını طالِبُ kelimesinin ise munâda olduğunu görüyoruz .Doğru cevap E’dir.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nidâ yoktur?
A,C,D,E şıklarında nidâ vardır. B şıkkında ise “Kardeşin dışında öğrenciler derse geldi” anlamında bir cümle olduğunu ve cümlede nidâ değil, istisna olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla doğru cevap B’dir.
.قَطَفْتُ الثَّمَرَةَ وَهِيَ لَمْ تَنْضَجْ cümlesindeki sâhibu’l hâl aşağıdakilerden hangisidir?
“Meyveyi henüz olgunlaşmadan kopardım.” anlamındaki cümlede kendisinin durumundan haber verilen ve nitelenen kelime الثَّمَرَةَ kelimesidir ve sâhibu-l hâldir. Doğru cevap D’dir.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde muzâf munâdâ vardır
B şıkkında طَالِبَ الْعِلْمِ ifadesindeki طَالِبَ kelimesi munâdâ ve aynı zamanda muzâftır. Doğru cevap B'dir.
.يا ناصِحاً غَيْرَهُ، لاَ تَنْسَ نَفْسَكَ cümlesinin anlamca en yakın Türkçe karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
يا ناصِحاً غَيْرَهُ Ey başkasına nasihat veren, لاَ تَنْسَ نَفْسَكَ kendini unutma…D şıkkına baktığımızda “Ey başkasına nasihat veren, kendini unutma.” cümlesinin yukarıdaki cümleye anlamca en yakın Türkçe karşılık olduğunu görüyoruz. Doğru cevap D’dir.
Aşağıdakilerden hangisi istisnâ edatı değildir?
سِوَى، غَيْرُ، إِلَّا، عَدَا istisna edatları, عَلَى ise harf-i cerdir.Doğru cevap C’dir.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde munâdâ şebîh bi’l-muzâf olarak gelmemiştir?
A,B,D,E şıklarında munâda şebîh bi’l-muzâf olarak gelmiş, C şıkkında ise muzâf munâda şeklinde gelmiştir. Dolayısıyşa doğru cevap C’dir.
“Bir soru dışında bütün soruları anladım.” cümlesinin anlamca en yakın Arapça karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
“Bir soru dışında bütün soruları anladım” cümlesine baktığımızda istisna unsurlarıyla kurulan bir cümle görüyoruz. فَهِمْتُ anladım, كُلَّ الأسئلَةِ bütün soruları, ما عَدَا سُؤَالاً bir soru dışında, şeklinde çevirdiğimizde cümlenin Arapça karşılığını elde ediyoruz. Dolayısıyla doğru cevap E'dir.
".قَطَفْتُ الأَزْهَارَ في الحَديقَةِ ..........وَرْدَةٍ" cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilemez?
Çözüm حاشا ve عدا harf-i cer kabul edildiğinde kendisinden sonra gelen isim mecrûr olur. سوي ve غير kendisinden sonra gelen isme muzâf olur, dolayısıyla kendisinden sonra gelen ismin mecrûr olması gerekir. Ancakعدا ve خلا’nın başına mâ el masdariyye geldiği takdirde bu edatlar birer mâzi fiil kabul edilir ve kendilerini izleyen mef‘ûlun bihler mansûb olurlar. Bu bakımdan E şıkkında yer alan ما عدا’dan sonra mecrûr bir kelime gelemez. Doğru cevap E’dir.
.قَامَتْ وِزارَةُ الثّقافَةِ بِتَرْميمِ المَساجِدِ التّاريخيّةِ
cümlesinde hangi kelime gayrulmunsarif olduğu halde kesra ile harekelenmiş bir isimdir?
Gayrulmunsarif isim muzâf durumdaysa ya da harf-i tarif ile belirliyse kesra ile harekelenir. Yukarıdaki cümlede الـمَسَاجِدِ kelimesi harf-i tarif ile belirli bir kelime olup kesra ile harekelenmiştir Doğru cevap C'dir.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hâl ögesi yoktur?
Belirli (marife) isimlerden sonra gelen cümleler hâl, belirsiz (nekira) isimlerden sonra gelen cümleler sıfat cümlesi olur. E şıkkında fiil cümlesi olan يَبْتَسِمُ belirsiz bir isim olan طالِبٌ isminden sonra geldiği için hâl değil, sıfat cümlesidir. Doğru cevap E’dir.