“!لا تَبِيعُوا هذا البيت” cümlesinin anlamca en yakın Türkçe karşılığı hangi seçenekte verilmiştir?
Arapça cümlede yer alan fiilin meczûm olduğunu görüyoruz (Sonundaki nûn düşmüştür.) O halde başta yer alan lâ yasaklama lâ’sıdır. Cümlenin başındaki fiili “satmayınız” şeklinde çevirebiliriz. Doğru cevap D’dir.
“İnsanların çoğu okumanın yararlarını bilir.” cümlesinin anlamca en yakın Arapça karşılığı hangi seçenekte verilmiştir?
İnsanların çoğu أَكْثَرُ النّاس, okumanın yararları فوائِد القراءة, biliyorlar/bilirler يَعْرِفون, bu bilgi doğrultusunda aradığımız seçeneği bulabiliriz. Doğru cevap C’dir.
هلْ أنْتِ تُريدينَ أنْ_______القهوة؟cümlesinde boş bırakılan yere gelebilecek fiil aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru formda verilmiştir?
Cümledeki boşluk nasb edatı olan (أنْ)’den sonra gelmektedir. O halde burada mansûb bir muzâri fiil yer almalıdır. Seçenekler arasında mansûb muzâri fiil D seçeneğinde yer alan: تَشْرَبِي ’dir. Nasb alâmeti olarak sonundaki nûn harfi düşmüştür. Doğru cevap D’dir.
.هُنَّ ______ لَحْمَ الخَروف
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerde kullanılabilecek emr-i gâib kipi aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Emr-i Gâib formunda bir fiilin başında emir lâm’ı (لِ) bulunması gerekir. Bu bakımdan A ve C seçeneklerini eleriz. Arapça cümle هُنَّ zamiri ile başladığı için bu zamire uygun çekim olan ve لِ ile başlayan لِيَأْكُلْنَ fiili boşluğu uygun şekilde tamamlar. Doğru cevap D’dir.
Yukarıdaki cümlenin anlamca en yakın Türkçe karşılığı hangi seçenekte verilmiştir?
Kelime kelime çevirirsek أفْرادُ الأسْرَة "ailenin fertleri", كُلُّهُمْ "hepsi", يَفْرَحونَ "sevinirler",بالعِيْدِ "bayramda" şeklinde anlamlandırılabilir. Cümle olarak “Bütün aile fertleri bayramda mutlu olurlar.” şeklinde çevirebiliriz. Doğru cevap C’dir.
Aşağıdaki cümlenin anlamca en yakın Türkçe karşılığı hangi seçenekte verilmiştir?
ِقْرَأْ كُلَّ يَوم صَفحَتَيْنِ من هذا الكِتاب!
اِقْرَأْ oku anlamına emr-i hâzır kipinde bir fiildir كُلَّ يَوم hergün, صَفحَتَيْنِ iki sayfa. Bu bilgi doğrultusunda cümle” Her gün bu kitaptan iki sayfa oku!” şeklinde çevrilmelidir. Doğru cevap C’dir.