I. Karadağ
II. Kırklareli
III. Üsküp
IV. Edirne
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri II. Balkan Savaşı esnasında Osmanlı güçlerince geri alınmıştır?
Balkan Devletlerinin aralarında anlaşamamaları sonucunda çıkan II Balkan Savaşı esnasında Osmanlı kuvvetleri harekete geçerek Kırklareli ve Edirne’yi kurtarmıştır. Doğru yanıt D seçeneğidir.
............................dünya ticaret yollarının keşedilmesi, Avrupa’daki sosyal ve ekonomik alanlarda meydana gelen gelişmeler, Osmanlı Devleti’nde yapısal değişikliklere yol açan ve devleti kökünden sarsan temel etkenler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yukarıda yer alan cümledeki boşluğu aşağıdakilerden hangisi anlam bakımından en iyi şekilde tamamlar?
Coğrafi keşifler dünya ticaret yollarının keşedilmesi, Avrupa’daki sosyal ve ekonomik alanlarda meydana gelen gelişmeler, Osmanlı Devleti’nde yapısal değişikliklere yol açan ve devleti kökünden sarsan temel etkenler olarak karşımıza çıkmaktadır.
I. Osmanlı-Rus savaşı sonrasında Yunanistan'ın kurulması
II. Mehmet Ali Paşa İsyanının gerçekleşmesi
III. Hünkar İskelesi Antlaşması'yla Rusya'nın boğazlara inmesi
IV. I. Balkan Savaşı ile birçok toprağın elden çıkması
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Osmanlı'nın Avrupa'nın yardımına ihtiyaç duymasına neden olmuştur?
Gerçekten de 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı sonrası Yunanistan’ın kurulması, Mehmet Ali Paşa isyanı karşısında Osmanlı Devleti’nin içine düştüğü çaresizlik ve Hünkar İskelesi Antlaşması’yla Rusya’nın Boğazlara inmesi, Osmanlı Devleti’ni Avrupa’nın yardımına ihtiyaç duyar hâle getirmiştir. Doğru yanıt C seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi Coğrafi keşiflerin sonuçlarından birisi değildir?
Coğrafi keşiflerle geleneksel kıtalar arası ticaret yolları değiştiği gibi Hindistan-Avrupa deniz yolu da Avrupalı devletlerin kontrolüne geçmiştir.Avrupa’nın ekonomik, kültürel, sosyal, din ve düşünce hayatında büyük deği- şikliklere neden olan keşişer Avrupa’nın siyasi yapısını da değiştirmiş, aynı zamanda, düşünce dünyasındaki gelişmelerle Rönesans ve Reform hareketlerine zemin hazırlamıştır. Keşfedilen bölgelerdeki değerli eşya ve madenlerin Avrupa’ya taşın- ması, o zamana kadar zenginlik kaynağı olan toprağın yerini altın ve gümüşün al- masını sağlamıştır.
Aşağıdaki padişahların hangisinin döneminde donanma güçlendirilmiş, bahriye nezareti kurulmuş ve askeri yapı yenilenmiştir?
Sultan Abdülaziz Dönemi’nde donanma güçlendirilmiş, Dünyanın sayılı donanma güçlerinden biri hâline getirilmiştir. Bahriye Nezareti kurulmuş, askerî yapı yenilenmiştir. Doğru yanıt C seçeneğidir.
Gülhane Hatt-ı Hümayunu aşağıdaki tarihlerden hangisinde okunmuştur?
Gülhane Hatt-ı Hümayunu, 3 Kasım 1839 tarihi ile Osmanlıda yeni bir devrin başlangıcını temsil etmektedir. Doğru yanıt D seçeneğidir.