1915 Londra ve 1917 St. Jean de Maurienne gizli antlaşmalarıyla İtalyanlara vaat edilen İzmir ve Menderes’in kuzey kısımlarına aşağıdakilerden hangi ülke talip olmuştur?
1915 Londra ve 1917 St. Jean de Maurienne gizli antlaşmalarıyla İtalyanlara vaat edilen İzmir ve Menderes’in kuzey kısımlarına Yunanların çıkarılma hesapları başladı.
I. Aşar vergisinin devam etmesi
II. Ulaşım ve haberleşmenin yetersiz olması
III. Miras yoluyla toprağın paylaşılması
Yukarıdakilerden hangileri Osmanlı Devleti'nde tarımın gelişememesi sebepleri arasında gösterilebilir?
Aşar Vergisi ve bu uygulamanın ortaya çıkardığı mültezimlik tarımda modernleşmeyi engellemişti. Ulaşım ve haberleşme yetersizliği çiftçinin içe dönük üretimle yetinmesine yol açmıştı. Ayrıca miras yoluyla toprağın paylaşılması nedeniyle ekilebilir topraklar küçülmekteydi. Verilen üç seçenek de doğrudur.
Aşağıdakilerden hangisi TBMM'deki halk zümresinde yer alanlardan biridir?
TBMM’de 60-70 kişiden oluşan bir grup milletvekili “Halk Zümresi” adıyla ortaya çıktı(Eylül 1920). Yunus Nadi, Hakkı Behiç, Muhittin Baha, Dr. Adnan Bey gibi tanınan isimler de bu zümre içinde yer aldı.
Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Dönemi’nin sonunda mevcut başlıca demir yolu hatlarından biri değildir?
Osmanlı Dönemi’nin sonunda mevcut başlıca demir yolu hatları
1. Anadolu demir yolu (İstanbul, İzmit, Eskişehir, Ankara),2. Bağdat hattı (Eskişehir, Afyon, Konya, Adana, Halep),3 Mersin, Tarsus, Adana,4. İzmir, Bandırma,5. Bandırma, Bursa,6. İzmir, Aydın, Afyon.
Yeniçeri Ocağı aşağıdaki padişahlardan hangisinin döneminde kaldırılmıştır?
Yeniçeri Ocağı II. Mahmut tarafından kaldırılarak yerine Asakir-i Mansure-i Muhammediye ordusu kurulmuştur. Doğru yanıt A seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi geçici sanayi kanununa ilişkin bilgilerden biridir?
Gümrük duvarlarının son derecede düşük olması, yabancı ürünlerin iç piyasaya kolaylıkla girmesine olanak vermiş olması geçici sanayi kanununa ilişkin bilgilerden biridir.
I. Dış ticarette Almanya daha yüksek paylar almaya başlamıştır.
II. Ticaret açığı artarak yükselmeye devam etmiştir.
III. İhracat ve ithalat daha çok deniz yoluyla yapılıyordu.
Yukarıdakilerden hangileri Osmanlı Devleti'nin Cumhuriyet öncesi dış ticaret eylemleri arasında gösterilebilir?
Ele alınan dönemde dış ticaret açığı süreklidir ve ihracatın ithalatı karşılama oran› yaklaşık %55 düzeyindedir. II. Abdülhamid döneminden itibaren İngiliz ve Fransızlara ayrılan ithalat oranı düşerken, başta Almanya olmak üzere, İtalya'ya ve Avusturya-Macaristan'a verilen pay giderek artmaktaydı. Ayrıca, bu ülkelerle yapılan ihracatlarda daha çok silah ve cephane alışı yapılmaktaydı ve bu malzemeler daha çok deniz yoluyla ithal ediliyordu.