Kabakçı Mustafa İsyanı aşağıdaki olaylardan hangisine bir tepki olarak çıkmıştır?
Nizam-ı Cedit hareketine karşı olanlar, Karadeniz Boğazı kalelerinde topçu olan Kastamonulu Kabakçı Mustafa önderliğinde isyan ederek İstanbul’a doğru yürümeye başladılar. Kabakçı Mustafa İstanbul’a vardığında İstanbul halkından da büyük destek gördü. Doğru yanıt C seçeneğidir.
16 Mart 1920’de İngilizler in harekete geçerek fiilen İstanbul’u işgal etmelerine ,tüm devlet kurumlarını denetim altına almalarına ve son Osmanlı Meclisi Mebusanı basıp milletvekillerini tutuklamalarına yol açan gelişme neydi?
Meclis-i Mebusan İstanbul’da açıldı. Padişah açılış törenine katılmadı.
Kısa süre çalışmış olan Meclis-i Mebusanın yaptığı en önemli iş 28 Ocak 1920’de kabul ettiği ve 17 Şubat 1920’de Meclis kürsüsünden açıkça okunup oylayarak tüm dünyaya açıklanan ve tarihe Misak-ı Millî (Millî Ant) olarak geçen belgeyi kabul etmesidir.
Karşı harekete geçen İngilizler 15 Mart’ta 150 kişiyi tutukladılar. 16 Mart 1920’de de Şilen İstanbul’u işgal ettiler. Tüm devlet kurumlarını denetim altına aldılar. Meclisi basarak başta Rauf Bey, Kara Vasıf Bey olmak üzere bazı mebusları tutuk- ladılar.
I. Kazalarda maliyeti teşkilatı ve levazım kurulacak.
II. Yardım yapmaktan kaçınan kişilere ceza verilecek.
III. Şahıs ve ailelerden alınacak yardım miktarları ihtiyar heyeti tarafından belirlenecek.
Yukarıdakilerden hangileri Milli Mücadele finansmanında iç kaynak getirmesi beklenen kaynaklar arasında gösterilebilir?
Kazalarda maliye teşkilatı ve levazım kurulacak ve milis kuvvetlerinin giderleri bu örgütlerce karşılanacak. Şahıs ve ailelerden alınacak yardım miktarları mahalle muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından verilecek mali belgelere dayandırılacak. Yardım yapmaktan kaçınacak kişilere verilecek cezayı ilgili milis komutanı belirleyecek. Erzurum ve Sivas Kongrelerinden alınan kararlardan bazıları bu şekildedir. Verilen üç seçenek de doğrudur.
''Ülkenin varlığına, sınırlarına sahip çıkmakla birlikte tartışma olacak yerlerde halkoyunu belirleyici kabul eden yaklaşım son derece demokratiktir, çağdaştır. Misak-ı Millî Türk milletinin vermekte olduğuu var oluş mücadelesindeki kırmızı çizgilerini ifade etmektedir.''
Yukarıdaki cümlede yer alan ifade için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Doğru bir ifadedir.
Sözkonusu olan bütün önlemler alındığında verimli coğrafyası ve yetenekli halkı sayesinde Osmanlı Devleti’nin 10 yılda eski gücüne ulaşabileceği beklentisinin dile getirildiği Ferman aşağıdakilerden hangisidir?
Sözkonusu olan bütün önlemler alındığında verimli coğrafyası ve yetenekli halkı sayesinde Osmanlı Devleti’nin 10 yılda eski gücüne ulaşabileceği beklentisinin dile getirildiği Ferman Tanzimat Fermanı''dır
Mustafa Kemal PaŞa 19 Mart 1920 tarihli genelgede her sancaktan kaç milletvekili seçileceğini duyurmuştur?
Milletvekili olmak isteyenlerin de milletvekili seçimi yasası hükümlerine bağlı olacaklarını, her sancaktan 5 milletvekilinin seçileceğini duyurdu.
Aşağıdaki anlaşmalardan hangisi I. Balkan Savaşı sonrası imzalanmıştır?
I. Balkan Savaşı sonrası Londra Anlaşması imzalanmıştır. Doğru cevap E'dir.
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın 1 Eylül 1922’de “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, İleri!” emrini verdiği savaş aşağıdakilerden hangisidir?
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa 1 Eylül 1922’de “Büyük Taarruz ve Mudanya Mütarekesi sırasında ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, İleri!” emrini vermiştir.
Cumhuriyet Halk Partisinin programında yer alan Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik, Devletçilik ve İnkılâpçılık ilkeleri ne zaman Trkiye Cumhuriyeti Anayasasına eklenmiştir?
Partinin programındaki Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik, Laiklik ilkelerine Devletçilik ve İnkılâpçılık ilkeleri de eklenmiş ve bunların tanımları yapılmıştır. 9 Mayıs 1935’te yapılan Dördüncü Kurultay’da ise dildeki sadeleşmeye uygun olarak Fırka adı Partiye dönüştürülmüş ve Partinin benimsediği ilkeler Kamalizm (Kemalizm) olarak adlandırılmış ve bu ilkelerden bazılarının tanımları yeniden yapılmıştır. Bu ilkeler 5 Şubat 1937’de Anayasaya eklenmiştir.
Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisini kendinden öncekilerle ve kendinden sonrakilerle karşılaştırılamayacak kadar farklı yapan en önemli özelliği nedir?
Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi kendinden öncekilerle ve kendinden sonrakilerle karşılaştırılamayacak kadar demokrat bir özellik sergilemiştir. Zira değişik siyasi düşüncelere sahip olan milletvekilleri ülkenin ve ulusun kurtuluşu için ön- gördükleri tüm düşünceleri meclis kürsüsünden açıkça savunabilmişlerdir.