Mondros Ateşkes anlaşmasına göre, Batum, Kars, Antep, Maraş, Hatay ve Konya aşağıdakilerden hangi devlete bırakılmıştır?
İngilizler; Batum, Kars, Antep, Maraş, Hatay ve Konya’yı, işgal ettiler.
İlk elektrik enerjisi istasyonu 1902’de Adana’da kuruldu. 1913 yılında benzer bir istasyon İstanbul’da faaliyete geçti. Cumhuriyet Dönemi’nde ilk elektrik santrali 1948’de Etibank tarafından kuruldu. Bağımsızlık Savaşı başlarken ülkenin her köşesinde maden arama ve işletme imtiyazı yabancılara verilmiş durumdaydı. Kömür iş- letmelerinin %50’den fazlası Fransız ve İtalyanların kontrolündeydi. Ergani bakır madeni de yabancıların elindeydi ve imalatın tamamı ham olarak ihraç ediliyordu.İmparatorluğun ihtiyacı olan bakır, levha hâlinde İngiltere’den ithal ediliyordu.1921 yılına göre toplam 1298 maden işletme imtiyazının sadece 259’u devlete aitti.
I. Türkiye sınırları içinde yaşayan gayri Müslimler Türk vatandaşı sayılacaktır.
II. Ortodoks Rumlar ve Müslüman Türkler değiş tokuş edilecektir.
III. İstanbul'da yaşayan Rumlar ve Batı Trakya'daki Türkler değiş dokuşa dahil edilecektir.
Yukarıdakilerden hangileri Lozan Anlaşması'nın azınlıklarla ilgili meseleler konusunda doğru olarak verilmiştir?
Lozan'da azınlıklar meselesi kapsamında, Türkiye'de yerleşmiş Ortodoks Rumlar ile Yunanistan'da yaşayan Müslüman Türklerin nüfus değişimi görüşülmüştür. Türkiye içinde yaşayan Müslüman olmayan azınlıklar hukuken ve fiilen Türk uyruklu sayılacak. Türkiye'de yaşayan Rumlarla Yunanistan'da yaşayan Türkler karşılıklı olacak değiştirilecekler, ancak İstanbul'da yaşayan Rumlarla, Batı Trakya'da yaşayan Türkler bu değiş tokuşun dışında tutulacaklardı.
Osmanlı Devleti'nde ortaya çıkan ilk iktisat kitabı kim tarafından yazılmıştır?
Osmanlı Devleti’nde ilk iktisat kitabının yazılması ve basılması 1881’de Ohannes Efendi tarafından gerçekleştirildi.
Amasya Genelgesi’nin aşağıdaki hükümlerinden hangisi ulusal egemenlik ilkesinin benimsendiğini gösteren en güçlü kanıttır?
Amasya Genelgesi şu esasları taşıyor idi;
Vatanın ve milletin istiklali tehlikededir. İstanbul Hükûmeti üzerine aldığı sorumluluğun gereklerini gereği gibi yeri-ne getirememektedir, bu durum milletimizi yok olmuş göstermektedir. Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Milletin içinde bulunduğu durum ve şartlara göre harekete geçmek ve hak-larını yüksek sesle cihana duyurmak için her türlü etki ve denetimden uzak millî bir kurulun varlığı zarurîdir. Anadolu’nun her bakımdan en güvenli yeri olan Sivas’ta millî bir kongrenin acele toplanması kararlaştırılmıştır. Bunun için bütün illerin her sancağından milletin güvenini kazanmış üç temsilcinin mümkün olduğu kadar çabuk yetişmek üzere yola çıkarılması gerekmektedir. Her ihtimale karşı bu meselenin millî bir sır hâlinde tutulması ve temsilcilerin lü-zum görülen yerlerde seyahatlerini kendilerini tanıtmadan yapmaları lazımdır Doğu illeri adına 10 Temmuz’da Erzurum’da bir kongre toplanacaktır. Bu ta-rihe kadar diğer illerin temsilcileri de Sivas’a gelebilirlerse Erzurum Kongre-si üyeleri de Sivas Kongresi’ne katılmak üzere hareket edecektir.Türk toplumu Kanun-i Esasi adıyla (Anayasa) ilk kez aşağıdakilerden hangi tarihte tanışmıştır?
Türk toplumu Anayasa kavramıyla 1876’da Kanun-i Esasi adıyla tanıştı.
Aşağıdakilerden hangi tarihte Meclis-i Mebusan kapatılmıştır?
21 Aralık 1918’de padişah iradesi ile Meclis-i Mebusan da kapatıldı?
"Yetiştirdiği ürünün toplamı üzerinden pay alan üreticidir." Cümlesi ile aşağıdaki kavramlardan hangisinin tanımı yapılmaktadır?
Yetiştirdiği ürünün toplamı üzerinden pay alan üreticiye maraba denilmektedir.
Aşağıdaki şıkların hangisinde Ermeni Tehciri kararının alınma tarihi doğru olarak verilmiştir?
Ermeni Tehciri kararının 27 Mayıs 1915'2 de alınmıştır.
Mondoros Ateşkes Antlaşmasında yer alan Vilayat-i Sitte aşağıdaki illerden hangisini kapsamamaktadır?
Mondoros Ateşkes Antlaşmasında yer alan Vilayat-i Sitte Trabzon ilini kapsamaz.
23 Nisan 1920 yılında açılan ilk TBMM''sinde bilirlenen temel ilkelerden olan ''Mecliste toplanan milli iradenin vatanın geleceğine hakim olması esastır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin üstünde bir kuvvet yoktur.”
Yukarıda yer alan bu ilkeler İstanbul Hükûmeti ve Padişah yönünden düşünüldüğünde ne anlama gelir?
İstanbul''daki Osmanlı Hükümeti, Anadolu’ya hakim değil tâbi olmak durumundadır anlamına gelmektedir.
İktisadi konularda yazdığı yazılarını “Ekonomi Politik” başlığı altında toplayan ve kitap hâlinde yayımlayan isim aşağıdakilerden hangisidir?
İktisadi konularda yazdığı yazılarını “Ekonomi Politik” başlığı altında toplayan ve kitap hâlinde yayımlayan isim Ahmet Mithat'tır.