12 Ocak 1920’de Meclis-i Mebusan'ın tekrar açılışına karşı olarak İngiliz'ler İstanbul'u fiilen hangi tarihte işgal etmişlerdir?
Karşı harekete geçen İngilizler 15 Mart’ta 150 kişiyi tutukladılar. 16 Mart 1920’de de fiilen İstanbul’u işgal ettiler.
II. Abdülhamit döneminde hangi politika izlenmiştir?
II. Abdülhamid İslamcılık politikasını takip ederek hem devlet içinde hem de Müslüman dünyasında saygınlık ve güç kazandığını düşünerek, politikalarını bu zemin üzerinden geliştirmeye başlamıştır. Doğru cevap A'dır.
Mustafa Kemal Paşa İstanbul'un işgali nedeni ile aşağıdakilerden hangisine protesto telgrafı göndermemiştir?
İstanbul’daki İngiliz, Fransız, İtalyan, Amerikan temsilcilerine, tarafsız devletlerin Dışişleri Bakanlıklarına, İngiltere, Fransa ve İtalya parlamentolarına işgali protesto eden birer telgraf gönderdi.
Aşağıdakilerden hangisi Vilayet Nizamnamesi'nin özelliklerinden biri değildir?
Vergi toplamak amacıyla kurulan Muhassıllık Meclisleri’nden sonra halkı seçime alıştırmak yolunda atılan bir diğer adım ise 1864 Vilayet Nizamnamesi’dir. Bu nizamname, ülke idaresini vilayet, sancak, kaza ve köy idari birimlerine ayırmakta, her aşamadaki yöneticilerin görev ve sorumluluklarını ayrı ayrı açıklamaktadır. Ayrıca belediye meclisi üyelerinin seçimle gelecekleri hükmünü getirmektedir. Doğru yanıt E seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi Amasya Genelgesinin esasları arasında yer almaz?
Anadolu’nun her bakımdan en güvenli yeri olan Ankara''da değil Sivas''ta millî bir kongrenin acele toplanması kararlaştırılmıştır.
Aşağıdakilerden hangisi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşu ve özelliklerinden biri değildir?
Meclisteki üyelerin 30 yaş grubunda Fransızcanın, 40 ve 50 yaş grubunda ise Arapça ve Farsçanın belirleyici olduğu dikkati çekiyordu.
Mudanya Mütarekesi kaç gün sürmüştür?
Mütareke görüşmeleri 3 Ekim’de Mudanya’da başlamış ve 11 Ekim’e kadar devam etmiştir.
Yeni TBMM "Kurucu Meclis" sıfatıyla açılmak istenmişse de,tepkiler göz önünde tutularak "olağanüstü yetkilerle donatılmış meclis"sıfatıyla açılmıştır. Buna rağmen, meclisin kurucu bir niteliği taşıdığına aşağıdakilerden hangisi kanıt olabilir?
İstanbul’un işgali, Meclis-i Mebusanın dağıtılması, daha önce meclisin Ankara’da toplanmasını savunan Mustafa Kemal Paşa’yı haklı çıkarmıştı. Mevcut durumu de-ğerlendiren Mustafa Kemal Paşa, vakit kaybetmeden Temsil Heyeti adına 19 Mart 1920’de ilgili idari ve askerî makamlara gönderdiği tamimde “olağanüstü yetkilere sahip bir meclisin Ankara’da toplanması” için gerekli hazırlıkların yapılmasını iste-di. Usulüne uygun yapılan seçimler ve İstanbul’dan katılan mevcut mebusların oluşturduğu üyelerle Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920 Cuma günü, Ulus meyda-nında şimdi müze olarak kullanılan binada dualarla açıldı.