I-Mavri Mira
II-Yunan Trakya Komitesi
III-Etnik-i Eterya
IV-Kordos Komitesi(Rum Göçmenler Derneği)
Fener Rum Patrikhanesi tarafından yönlendirilen veya yönetilen yukarıda ki kuruluşların amaçlarını doğrudan engellemek amacıyla oluşturulan direniş cemiyetleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
Yine Doğu Anadolu’yu savunma amaçlı olarak 4 Aralık 1918’de Vilayat-ı Şar-kıyye Müdafaa-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti kurulmuştur. Merkezi İstanbul’da olan bu cemiyet Erzurum ve diğer doğu illerinde şubeler açmıştır.
Trakya’da Yunan işgal hazırlıkları ve Mavri Miracıların iddialarına karşı Cafer Tayyar Bey’in yardım ve desteği ile 1 Aralık 1918’de Trakya Paşaeli Müdafaa-i He-yet-i Osmaniye Cemiyeti kuruldu.
İzmir’in Yunan’a verilme tehlikesine karşı, 17. Kolordu Komutanı Nurettin Pa-şa’nın yardım ve desteği ile Türk aydınları tarafından 1 Aralık 1918’de İzmir Mü-dafaa-i Hukuk-ı Osmaniye Cemiyeti kuruldu. Bu cemiyet, İzmir’in Türklüğü konu-sunda dünya kamuoyunu aydınlatma gayreti içinde olmuştur. Mart 1919’da düzen-lediği kongre ile İzmir ve vatan üzerinde oynanan oyunlara karşı gerekirse silahlı mücadeleye gireceklerini İtilaf Devletleri’ne ve kamuoyuna duyurmuştur. Bu cemi-yetle iş birliği hâlinde Redd-i İlhak prensibini savunan İzmir Müdafaa-i Vatan He-yeti de kurulmuştu. İzmir’in işgalinden önce büyük bir miting düzenleyen bu ce-miyet Batı Anadolu’da millî direniş ruhunun oluşmasında öncülük etmiştir.
Yunan işgaline karşı Batı Anadolu’da bu teşkilatlanmalar olurken, Trabzon merkezli bir Rum Pontus devleti tehlikesine karşı Trabzon Muhafaza-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti, Çukurova bölgesinin Fransızlara verileceği tehlikesine karşı bu bölgenin haklarını savunmak amacıyla Adana Müdafaa-i Hukuk-ı Milliye Cemiye-ti kurulmuştu.
İstiklal Harbi öncesi Osmanlı Devleti’nde özellikle Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da tarımda modernleşmeyi engelleyen en önemli faktör aşağıdakilerden hangisidir?
İstiklal Harbi öncesi Osmanlı Devleti’nde özellikle Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da toprak - insan ilişkileri feodal düzen içindeydi. Aşar Vergisi ve bu uygulama-nın ortaya çıkardığı mültezimlik tarımda modernleşmeyi engellemişti. Ulaşım ve haberleşme yetersizliği çiftçinin içe dönük üretimle yetinmesine yol açmıştı.
Tesanüd grubunun amacı aşağıdakilerden hangisidir?
Tesanüd grubunun amacı, mecliste milletvekilleri arasında dayanışmayı sağlamaktır.
I. Karaağaç Harp tazminatı olarak Türklerde kalacaktı.
II. İngilizler, Trablusgarp üzerindeki haklarından vazgeçti.
III. Rezve deresi sınır ile Karadeniz'de Bulgaristan sınırı belirlenmişti.
Yukarıdakilerden hangileri Lozan Görüşmelerinde alınan sınır kararları hakkında doğru olarak verilmiştir?
Edirne ile Karaağaç Harp tazminatı olarak Türklerde kalacaktı. İngilizler, Trablusgarp üzerindeki haklarından vazgeçeceki. Rezve deresi sınır ile Karadeniz'de Bulgaristan sınırı belirlenmişti. Hayat bölgesi, İskenderun Sancağı ile birlikte Halep'e bağlandı. Irak sınırı ise bir karara bağlanamamıştı: İngilizler ve Türkler bu konuyu barış yoluyla görüşmelerden sonra çözecekti.