Osmanlı Dönemi’nin sonunda mevcut başlıca demir yolu hatları şöyleydi:
Anadolu demir yolu (İstanbul, İzmit, Eskişehir, Ankara), Bağdat hattı (Eskişehir, Afyon, Konya, Adana, Halep),3 Mersin, Tarsus, Adana,
İzmir, Bandırma, Bandırma, Bursa, İzmir, Aydın, Afyon, olarak sıralanmaktadır. Aseçeneğinde verilen Ankara, Erzurum hattı bulunmamaktadır.Aşağıdakilerden hangisi İstiklal Savaşı döneminden önce yabancı sermayenin ülkemizde yaptığı yatırımlarından biri değildir?
1913 yılına göre yabancı sermayenin toplam yatırımlarının dağılımı madencilik, elektrik, havagazı, su, tütün, tekel, imalat sanayi üzerine olmuştur.
I. Hilafetin merkezi olduğu için İstanbul'un öneminin devam edebileceği,
II. İç ve dış tehditleri ortadan kaldırma gerekliliğin ön planda olması,
III. Milli bir irade ile yeni bir devlet anlayışını güçlendirmek.
Yukarıdakilerden hangileri Ankara'nın başkent olması ile ilgili doğru olarak verilmiştir?
Hilafetin merkezi olduğu için İstanbul'un öneminin devam edebileceği görüşü yeni mecliste önemli bir yer tutuyordu. Ayrıca boğazları barındırmasıyla sebebiyle güvenlik unsuru konusunda da çekinceler vardı ve iç ve dış tehditleri ortadan kaldırma gerekliliğin ön plana çıkmıştı. Son olarak da milli bir irade ile yeni bir devlet anlayışını güçlendirmek niyetinde olan bir meclis vardı. Verilen üç bilgi de doğrudur.
V. Eldem’in değerlendirmelerine göre 20. yüzyılın başlarında, Batı Avrupa’dakişi başına ortalama gelir 170 dolar iken Osmanlı İmparatorluğu’nda kişi başına ortalama gelir yaklaşık aşağıdakilerden hangisidir?
V. Eldem’in değerlendirmelerine göre 20. yüzyılın başlarında, Batı Avrupa’dakişi başına ortalama gelir 170 dolar iken Osmanlı İmparatorluğu’nda yaklaşık 44 dolar idi.
Aşağıdakilerden hangi tarihte, kadife, ipekli kumaş, saten ve tafta üretmek için Hereke Fabrikası tesis edilmiştir?
Kadife, ipekli kumaş, saten ve tafta üretmek için 1845'te Hereke Fabrikası tesis edildi.
Mudanya Mütarekesinin en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
Mudanya Mütarekesi’nin yapılmış olması ile BMM İtilaf Devletlerince resmentanınmış oluyordu.
İttifak Devletlerinin Lozan Görüşmelerine, İstanbul Hükümetini de davet etmeleri aşağıdakilerden hangi olaya sebep olmuştur?
13 Kasım 1922’de Barış görüşmelerini Lozan’da başlatmayı kararlaştıran Müttefik Devletler, 27 Ekim 1922’de konferansa Türk tarafında ikilik ç›karmak amacıyla Ankara Hükûmeti ile birlikte İstanbul Hükûmeti’ni de davet etmişlerdir. 29 Ekim 1922’de Tevfik Paşa TBMM’ye gönderdiği bir telgrafla konferansa birlikte katılmayı teklif etmiştir. Tevfik Paşa’nın bu teklifi TBMM’de şiddetli tartışmalara yol açmış, yaşanan tartışmalar neticesinde Saltanat’ın kaldırılması meselesini gündeme gelmiş ve 1 Kasım 1922’de Saltanat kaldırılmıştır.
Osmanlı Devleti neden batıda ki gibi bir bankacılık sistemine ihtiyaç duymamış ve teşvik de etmemiştir?
Osmanlı Devleti, Batı Avrupa’da yaşanan gelişme, sanayileşme ve dışa açılma sürecini yaşamadığı için, benzer bir bankacılık sistemine ihtiyaç duymamış ve teşvik de etmemiştir. Sadece Hazinenin iç ve dış borçlanmasını kolaylaştırmak ve sürdürmek yönünde, özellikle yabancı bankaların hizmetine ihtiyaç duyulmuştur.
I. İngilizlerin görüşüne göre Boğazlar açık olacak ve tarafsız bir komisyon tarafından yönetilecekti.
II. Ruslara göre ise Boğazlar, Karadeniz barışı ve güvenliği açısından sürekli kapalı tutulacaktı.
III. Türkiye'nin görüşüne göre ise, Misak-ı Milli'ye uygun olarak İstanbul ve Marmara'nın güvenliği sağlandığı sürece geçiş serbest olabilecekti.
Yukarıdakilerden hangileri Lozan Görüşmeleri sırasında Boğazlar'ın durumuyla ilgili doğru verilmiştir?
I. İngilizlerin görüşüne göre Boğazlar açık olacak ve tarafsız bir komisyon tarafından yönetilecekti.
II. Ruslara göre ise Boğazlar, Karadeniz barışı ve güvenliği açısından sürekli kapalı tutulacaktı.
III. Türkiye'nin görüşüne göre ise, Misak-ı Milli'ye uygun olarak İstanbul ve Marmara'nın güvenliği sağlandığı sürece geçiş serbest olabilecekti.
Yukarıda verilen üç bilgi de doğrudur.
Osmanlı Mebusan meclisi İtilaf Devletleri tarafından kaç yılında kapattırılmıştır?
Meclis, 11 Nisan 1920 tarihinde Padişah Vahdettin tarafından itilaf güçlerinin baskısı karşısında kapatılmıştır. Bundan sonraki meclis dönemi TBMM dönemi olarak geçmektedir. Doğru yanıt D seçeneğidir.