Mondros Ateşkes Mütarekesinin ardından, Padişah Vahdettin de mütarekenin metnini öğrendiği zaman: “Şartların çok ağır olmasına rağmen kabul edelim, biz sonra hoşgörüsüne nail olacağız” dediği ülke aşağıdakilerden hangisidir?
Nitekim Padişah Vahdettin de mütarekenin metnini öğrendiği zaman: “Şartların çok ağır olmasına rağmen kabul edelim, biz sonra İngilizlerin hoşgörüsüne nail olacağız” diyebilmekte idi.
I. Ardahan
II. Muş
III. Kars
IV. Artvin
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Yeşilköy Antlaşması ile Rus egemenliğinde kalmıştır?
Osmanlı Devleti, Rusya ile Ayastefanos (Yeşilköy) Antlaşması’nı imzalamak zorunda kalmıştır. Antlaşma gereğince Sırbistan, Karadağ, Romanya ve Bulgaristan bağımsız olacak; Kars, Ardahan, Artvin ve Doğu Beyazıt Rus egemenliğinde kalacaktır. Doğru yanıt D seçeneğidir.
Osmanlı İmparatorluğun da,eskiden ülke ihtiyaçlarının karşılanmasında büyük pay sahibi olan küçük aile işletmeleri ortadan kalkmasının temel nedeni neydi?
Osmanlı İmparatorluğu imzaladığı uluslararası antlaşmalar ve kapitülasyonlar nedeniyle, Batı Avrupa ülkelerinin tarımsal ve sınai ürünlerinin tam bir pazarı hâline dönüşmüştü. Eskiden ülke ihtiyaçlarının karşılanmasında büyük pay sahibi olan küçük aile işletmeleri ortadan kalkmıştı. Yine de yıkıcı rekabete dayanarak halıcılık, bakırcılık, silah imalatı, saraçlık ve dokumacılık gibi alanlarda ayakta kal-mayı başaran küçük işletmeler vardı.
I. İngiliz malları, yerli malların yerini aldı.
II. Her yıl belirli bir miktarda tarım ürünü ithal ediliyordu.
III. Köylüler maraba konumunda çalışmak durumunda kalmışlardır.
Yukarıdakilerden hangileri 1838 Ticaret Anlaşması'nın direk sonuçları arasında gösterilebilir?
1838 Ticaret Anlaşması sonrasında başta İngiliz malları olmak üzere her türlü tarımsal ürün kentlerde yerli ürünlerin yerini almıştır. Bunun ertesinde, 1878-1913 yılları arasında, un, pirinç ve buğday ithal edilmek durumunda kalındı. Devletin tarımı ve köylüyü koruyamaması sebebiyle de, özellikle Doğu bölgelerindeki derebeyler ve köy ağaları, sahip oldukları topraklarla birlikte köylülere de sahip oldu. Böylece köylüler maraba olarak adlandırılmaya başlandı.
Türkiye’de ilk düzenli posta teşkilatı ne zaman kurulmuştur?
Türkiye’de ilk düzenli posta teşkilatı 1840'da kurulmuştur.
Yunan işgal hazırlıkları ve Mavri Miracıların iddialarına karşı Cafer
Tayyar Bey’in yardım ve desteği ile 1 Aralık 1918’de
aşağıdakilerden hangisidir?
Yunan işgal hazırlıkları ve Mavri Miracıların iddialarına karşı Cafer
Tayyar Bey’in yardım ve desteği ile 1 Aralık 1918’de
Trakya Paşaeli Müdafaa-i Heyet-i Osmaniye Cemiyeti kurulmuştur.
Doğu Anadolu'da, yetiştirdiği ürünün toplamı üzerinden pay alan üreticiye aşağıdakilerden hangi ad verilir?
Köylü“maraba”, yani yetiştirdiği ürünün toplamı üzerinden pay alan üretici durumundaydı.
Osmanlı Devleti’nde ilk iktisat kitabının yazılması ve basılması kim tarafından gerçekleştirildi?
Bu gelişmeler dışında Osmanlı Devleti’nde ilk iktisat kitabının yazılması ve ba-sılması 1881’de Ohannes Efendi tarafından gerçekleştirildi. Yazar bu kitabını hoca-lık yaptığı Mekteb-i Mülkiyede okutmuştur.
I. Osmanlı Müslüman tebaasını İslam bayrağı altında toplamak
II. Hristiyanlığın entellektüel gücünün önüne geçmek
III. Müslümanları halifelik makamı etrafında toplayarak mevcut problemleri çözmek
IV. Sünnilik ve Şiilik arasında bir yakınlaşma kurarak Ortadoğu'daki ingiliz planlarını sonuçsuz bırakmak
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri II. Abdülhamid Devri İslamcılık politikasının amaçları arasında yer almaktadır?
II. Abdülhamid Devri İslamcılık politikasını bu bilgiler ışığında üç ana hedef etrafında özetlemek mümkündür. Bunlardan biri, Osmanlı Müslüman tebaasını “İslam” bayrağı altında toplamak iken ikincisi de dış ülke Müslümanlarının Halifelik makamı etrafında toplanmasını temin ederek mevcut problemlerin çözümünde karşılıklı destek ve yardımın teminidir. Osmanlı belgelerinden ortaya çıkan üçüncü bir amacın daha olduğu söylenebilir ki o da Sünnilik ile Şiilik arasında bir yakınlaşma ve birlik meydana getirerek yine Orta Doğu’daki İngiliz planlarını sonuçsuz bırakma ve bu hususta Hindistan Şiilerinin de siyasi desteğini temin etmektir. Doğru yanıt D seçeneğidir.
II. Abdülhamid döneminde Osmanlı okul gemisi Ertuğrul ziyaret ve yakın siyasal ve kültürel ilişkiler kurmak amacıyla aşağıdaki ülkelerden hangisine gönderilmiştir?
II. Abdülhamid sadece Müslüman dünyası ile değil, iktidarı süresince Batı’ya alternatif olacak Japonya gibi ülkelerle de yakın siyasi ve kültürel ilişki kurmaya çaba sarf etmiştir. Osmanlı okul gemisi Ertuğrul’un ziyaret amacıyla Japonya’ya gönderilmesi Müslüman topluluklar içinde Japon tarzı ilerleme anlayışına bir ilgi olduğunu göstermektedir. Doğru yanıt D seçeneğidir.
Sakızlı Ohannes Efendi ve Portakal Mikail Paşa, Mekteb-i Mülkiyede verdikleri derslerde Osmanlı Devleti için sanayileşmeye aşağıdakilerden hangi gözle bakmaktadırlar?
Sakızlı Ohannes Efendi ve Portakal Mikail Paşa, Mekteb-i Mülkiyede verdikleri derslerde Osmanlı Devleti için sanayileşmeyi kaynak israfı sayıyorlardı.
Dış etkilerle ülkenin kimi yerlerinde hissedilen sosyalist hareketlenmeleri önlemek, hükûmete muhalif sol güçleri denetim altına almak ve emperyalist düşmana karşı verilecek savaşta Sovyetlerin yardımını daha da artırabilmek için, 18 Ekim 1920’de kurulan parti aşağıdakilerden hangisidir?
Zira bu sırada bazıları komünist bir parti kurarak Anadolu’da sosyalist bir düzene geçmenin mücadelesini veriyorlardı. Oysa “millet, meclis ve hükûmet” böyle bir düzen yanlısı olarak gözükmüyordu. Hükûmet, dış etkilerle ülkenin kimi yer- lerinde hissedilen sosyalist hareketlenmeleri önlemek, hükûmete muhalif sol güçleri denetim altına almak, emperyalist düşmana karşı verilecek savaşta Sovyetlerin yardımını daha da artırabilmek için, 18 Ekim 1920’de Türkiye Komünist Partisi adı altında bir parti kurdu.