Aşağıdakilerden hangisi , Kurtuluş Savaşı’nın finansman kaynaklarından birisi değildir?
Sonuç olarak, Kurtuluş Savaşı’nın finansmanı vergileme, el koyma, borçlanma ve dış kredi gibi başlıca kaynaklarla gerçekleştirilmiştir. Bunlarla birlikte en büyük destek, bağımsızlık için her şeyi feda etmeyi bir vatan görevi sayan Anadolu insa-nının gönüllü katkılarından ve yardımlarından sağlanmıştır.
Mustafa Kemal Paşa savaşın gerektirdiği mal ve hizmetlerin teminini sağlamak için hazırladığı Teka^lif-i Milliye Emirleri'ni hangi yılda yayınlanmıştır?
Mustafa Kemal Paşa Teka^lif-i Milliye Emirleri'ni 7-8 Ağustos 1921 yılında yayınlanmıştır.
İzmir'in kurtuluşu aşağıdakilerden hangi tarihte gerçekleştirilmiştir?
Türk kuvvetleri 9 Eylül’de İzmir’e girmiştir.
Mondros Ateşkes Antlaşmasının 24. maddesine göre; 6 vilayette karışıklık çıktığı takdirde bu vilayetlerin herhangi bir kısmı işgal edilebilecekti. Aslında bu maddenin arkasında yatan gerçek neden neydi?
Öte yandan, 24. maddeye göre; 6 vilayette karışıklık çıktığı takdirde bu vilayet-lerin herhangi bir kısmı işgal edilebilecekti. Aslında bu maddenin arkasında “Şark Meselesi”nin hedeşerinden biri olarak İtilaf Devletleri’nin Doğu Anadolu bölgesinde bir Ermeni Devleti kurma niyetleri saklı bulunuyordu. Nitekim ateşkesin İngilizce metninde söz konusu 6 vilayetten altı Ermeni Vilayeti olarak bahsedilmişti.
Tanzimat Fermanı gereğince kaldırılan iltizam usulü, mali alanda yapılan ıslahatlardandır. Kanun-ı Cedit ceza hukuku alanında çıkarılan bir kanundur. Diğer seçenekler ise eğitim alanında yapılan ıslahatlara örnektir. Doğru yanıt A şıkkıdır.
Mondros Ateşkes anlaşmasındaki, Osmanlı Devletinin hükümranlık hakkını fiilen bitiren anlaşma maddesi kaçıncı maddedir?
Osmanlı Devleti’nin hükümranlık hakkını fiilen bitiren yedinci maddesi idi.
I. Doğu ve Batı Trakya Türklere bırakılacaktır.
II. Daha köklü bir barış anlaşması için bir zemin hazırlanmış oluyordu.
III. Yunanların çekildiği bölgelere tahrip ihtimali çok aza düşürülüyordu.
Yukarıdakilerden hangileri Mudanya Mütarekesi konusunda doğru olarak verilmiştir?
İttifak Devleti ilk başta sadece Batı Trakya'nın Türklere bırakılacağını öne sürseler de, İsmet Paşa sayesinde Doğu Trakya'nın da Türklere bırakılma kararı alınmıştır. Yunanlar işgal ettikleri yerleri İttifak himayesine bırakacak ve sonrasında da bu bölgeler Türklere geçecekti. Bu sayede, Trakya bölgesindeki şehirler tahrip edilmemiş olacaktı. Sonuç olarak mütarekenin imzalanması daha köklü bir barış anlaşması imzalanmasının da önünü açmış oluyordu.
Aşağıdakilerden hangisi 1919-1920 döneminde beş ana kara yolundan biri değildir?
1919-1920 döneminde beş ana kara yolu vardı:1. Bağdat kara yolu (Samsun, Amasya, Sivas, Harput, Musul),2. Ereğli (Konya), Kayseri, Malatya, Harput, Diyarbakır,3. Kayseri, Sivas,4. Halep, Urfa, Diyarbakır,5. Trabzon, Bayburt, Erzurum, İran yolu.