20 Ocak 1921’de kabul edilen anayasada kaç madde yer almıştır?
24 maddeden oluşan bu anayasa siyasi yapı ve idari yapıyı belirlemek üzere iki ana bölümden oluşuyordu.
Mondros Mütarekesinde Osmanlı Devletini aşağıdakilerden kim temsil etmiştir?
Mondros Mütarekesi, Rauf Bey (Orbay) baflkanlığındaki Osmanlı heyeti ile İtilafDevletleri adına Akdeniz Filosu Komutanı İngiliz Amiral Calthorphe arasında 30Ekim 1918’de imzalandı.
Nüfusun %80’den fazlasının tarım ile uğraştığı Osmanlı Devletin de 1800 lü yıllardan itibaran,büyük kentlerin tahıl ihtiyacının ithalatla karşılanması,1878-1913 döneminde her yıl ortalama 75 bin ton un, 65 bin ton pirinç ve 10 bin ton buğday ithal etmek zorunda kalması ve bu yüzden her yıl yaklaşık 12 milyon altın lira dışarıya ödenmesi aşağıdaki hangi nedenle doğrudan ilişkilidir?
20.yüzyılın başında Osmanlı İmparatorluğu içinde yaşayan insanların çoğunluğu kırsal alanlarda tarımla uğraşırken kentlerde yaşayanlar memuriyet, askerlik ve ticaret yapmaktaydı. Ticaret ile çoğunlukla azınlıklar uğraşmaktaydı. Ancak kentlerle kırsal alan arasında iktisadi, sosyal ve kültürel iletişim ve etkileşim yoktu. Örneğin büyük kentlerin tahıl ihtiyacı iç piyasa oluşmadığı için ithalatla kar-şılanıyordu.1838 Ticaret Anlaşması sonrasında başta İngiliz malları olmak üzere her türlü tarımsal ürün kentlerde yerli ürünlerin yerini almıştı. ZiraHükûmet tarım kesimini veya çiftçiyi koruyacak önlemler alamıyordu. Kapitülasyon rejimi altında olan ülke, 1878-1913 döneminde her yıl ortalama 75 bin ton un, 65 bin ton pirinç ve 10 bin ton buğday ithal etmek zorunda kalmıştır. Bu yüzden her yıl yaklaşık 12 milyon altın lira dışarıya ödenmiştir. Devletin koruyuculuğundan ve kentlerin olanak-larından uzak yoksul Anadolu halkı tarımda kuraklık ve kıtlık yaşandığı yıllarda aç-lıkla savaşmak ve ölümü kabullenmek zorunda kalmıştır.
1850’de pamuklu dokuma ürünleri imal etmek üzere kurtulan fabrika aşağıdakilerden hangisidir?
1850’de pamuklu dokuma ürünleri imal etmek üzere kurtulan fabrika İstanbul Bakırköy Bez Fabrikasıdır.
Mondros Mütarekesi hangi tarihte imzalanmıştır?
Osmanlı İmparatorluğu büyük umutlarla girdiği I. Dünya Savaşı’ndan 30 Ekim 1918’de imzaladığı Mondros Mütarekesi ile ayrılmak zorunda kalmıştı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi hangi tarihte açılmıştır?
Meclis; 23 Nisan 1920 Cuma günü büyük bir törenle saat 13.45’te en yaşlı milletvekili, Maarif Müdürlüğü’nden emekli Sinop Milletvekili Şerif Bey’in konuşmasıyla açıldı.