Yeni Türk devletinin dayanması gereken temel unsurlar konusunda gerek Meclis içinde gerekse Meclis dışında kimi çalışmaların yapılıyordu, Mustafa Kemal Paşa Mecliste yaptığı konuşmalarda yeni devletin dayanacağı temel düşüncenin ne olduğunu belirterek yeni arayışlarda bulunanları uyarıyordu?
Yeni devletin dayanması gereken temel unsurlar konusunda gerek Meclis için- de gerekse Meclis dışında kimi çalışmaların yapıldığı, programların hazırlandığı gözden kaçmıyordu. Bu programların hazırlanmasında yurt dışından esen ideolojik rüzgârların da etkisi vardı. Mustafa Kemal Paşa (Atatürk) Mecliste yaptığı konuş- malarda yeni devletin dayanacağı temel düşüncenin “halkçılık” olduğunu belirte- rek yeni arayışlarda bulunanları uyarıyordu.
I. Dünya Savaşı’ndan önce Avrupa’nın büyük devletlerinin oluşturdukları ittifaklar aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
12 Ocak 1920’de tekrar açılan Meclis-i Mebusan, hangi şehirde açılmıştır?
12 Ocak 1920’de Meclis-i Mebusan İstanbul’da açıldı.
İlk ulusal ticaret bankamız aşağıdakilerden hangisidir?
İlk ulusal ticaret bankamız Türkiye İş Bankasıdır.
Özellikle pamuk ekim ve üretiminde miktar ve kalitenin arttırılmasında Almanlardan önce aşağıdakilerden hangi ülke etkili olmuştur?
Özellikle pamuk ekim ve üretiminde miktar ve kalitenin arttırılmasında önce İngilizler sonra Almanlar etkili olmuşlardır.
Aşağıdakilerden hangisi son Osmanlı Mebusan Meclisindeki Misak-ı Millî’de kabul edilen kararlardan hangisi ekonomik hedefler arasında yer almaktadır?
Siyasi, adli ve mali alanda gelşmemizi önleyecek bütün sınırlamalar kaldırılmalıdır. Doğru cevap B şıkkıdır.
I. Her ilçede birer ulusal vergi kurulu kurulacak.
II. Ordunun yedirilip giydirilmesine yarayacak bütün sahipsiz mallara el konulacak.
III. Halkın elinde bulunan savaşa elverişli bütün silah ve cephane üç hün içinde hükümete verilecektir.
Yukarıdakilerden hangileri 7-8 Ağustos 1921 tarihinde yayınlanan Tekalif-i Milliye emirleri arasında yer alır?
Mustafa Kemal Paşa'ya başkomutanlık görevi verilmesiyle, 7-8 Ağustos 1921 tarihinde Tekalif-i Milliye Emirleri ile savaşın gerektirdiği mal ve hizmetlerin teminine çalışılmıştır. Halktan her türlü desteğin istendiği bu emirlerde oldukça fazla sayıda karar alınmıştır.
I. Her ilçede birer ulusal vergi kurulu kurulacak.
II. Ordunun yedirilip giydirilmesine yarayacak bütün sahipsiz mallara el konulacak.
III. Halkın elinde bulunan savaşa elverişli bütün silah ve cephane üç hün içinde hükümete verilecektir.