Mustafa Kemal Paşa 7-8 Ağustos 1921 tarihinde yayınladığı Tekâlif-i Milliye Emirleri ile neyi amaçlamıştır?
5 Ağustos 1921’de Büyük Millet Meclisinin çıkardığı olağanüstü bir yasayla Mustafa Kemal Paşa’ya başkomutanlık görevi verilmiştir. Bu amaçla Mustafa Kemal Paşa 7-8 Ağustos 1921 tarihinde yayınladığı Tekâlif-i Milliye Emirleri ile savaşın gerektirdiği mal ve hizmetlerin teminine çalışmıştır.
Aşağıdakilerden hangisi İtilaf devletlerinin işgali altında olması nedeniyle seçim yapılamayan yerlerden biri değildir?
Çatalca, Gelibolu, Kırklareli ve Tekirdağ’da seçim yapılamadı.
Meclis-i Mebusan aşağıdaki tarihlerden hangisinde tekrar açılmıştır?
12 Ocak 1920’de Meclis-i Mebusan İstanbul’da açıldı.
Türk ordusunun temel stratejisi olmuş olan Mustafa Kemal Paşa’nın askerlik literatürüne giren; “Hatt-ı Müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşların kanıyla ıslanmadıkça terk edilemez” sözü hangi savaşta söylenmiş bir sözdür?
Türk ordusunun temel stratejisi olmuş olan Mustafa Kemal Paşa’nın askerlik literatürüne giren; “Hatt-ı Müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşların kanıyla ıslanmadıkça terk edilemez” sözü Sakarya Meydan Muharebesinde söylenmiş bir sözdür?
Hangi anlaşmayı müteakiben Osmanlı Devleti sınırları dahilinde gayrimüslimlerin oranı yüzde yirmiye inmiştir?
1878 Berlin Anlaşması'nı müteakiben Osmanlı Devleti sınırları dahilinde gayrimüslimlerin oranı yüzde yirmiye inmiştir. Doğru cevap E'dir.
İlk demir yolu imtiyazı Osmanlı Devleti tarafından 1856’da hangi yabancı devlete verilmiştir?
İlk demir yolu imtiyazı 1856’da İngiltere’ye İzmir-Aydın hattı için verildi. Kömür sağlanamadığından odun kullanılıyordu, çok ilkel bir düzen içindeydi. İngiliz şirketleri 1866 yılına gelindiğinde 608 kilometre demir yolu hattının yönetimini ellerine almıştı.
Birinci TBMM de yer alan ,İslamcı sosyalizmi savunan öncülüğünü de Hakkı Behiç Beyin yaptığı, Ankara ve Eskişehir’de birer merkezi olan , Çerkez Ethem Beyinde çıkardığı “Seyyare-Yeni Dünya” adlı bir “İslam Bolşevik Gazetesi” ile destek olduğu grup aşağıdakilerden hangisidir?
Yeşil Ordu
İtilaf Devletleri’nin Osmanlı topraklarını adım adım işgal etmeleri, bir kısım Osmanlı aydınını, Batı emperyalizmine karşı savaşan Bolşevizm’e (sosyalizme) yöneltmiştir.
Sivas Kongresi’ne katılan üyelerden bazıları geleceğin şarkta olduğunu düşüne- rek, Anadolu’da Rusya’nın yardımıyla bir devrim yapmayı tasarlamışlardı. Bunların öncülüğünü de Hakkı Behiç Bey yapıyordu. Yeşil Ordu Cemiyeti’nin Ankara ve Eskişehir’de de birer merkezi vardı.
İslamcı sosyalizmi savunan Yeşil Ordu Cemiyeti, Ethem Beyle (Çerkez Ethem) ilişki kurmuşlardır. Sosyalizmi tek kurtuluş yolu olarak gördüğü- nü söyleyen Ethem Bey, bu doğrultuda kamuoyu oluşturmak için Ağustos sonlarında “Seyyare-Yeni Dünya” adlı bir “İslam Bolşevik Gazetesi” çıkararak Yeşil Or- du Cemiyeti’nin propagandasını sürdürmeye devam etmiştir.