Doğu Anadolu’yu savunma amaçlı olarak 4 Aralık 1918’de kurulan cemiyet aşağıdakilerden hangisidir?
Doğu Anadolu’yu savunma amaçlı olarak 4 Aralık 1918’de Vilayat-ı Şarkıyye Müdafaa-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti kurulmuştur.
Aşağıdakilerden hangisi,Mondros Ateşkes Antlaşması’nın uygulanması ile ortaya çıkan durumlardan biri değildir?
Nitekim mütareke sonrası işgaller başladı. Aslında bu işgaller daha önce de bahsedildiği gibi, savaş sırasında yapılan gizli antlaşmaların da bir bakıma uygula-maya konması anlamı taşıyordu. 400.000 kişilik Osmanlı Ordusu, başta Mustafa Kemal Paşa olmak üzere bazı paşaların karşı çıkmasına rağmen 50.000’e indirildi. Önce İngilizler, Musul ve İskenderun’u işgal ettiler, Boğazlar ve İstanbul’a İtilaf do-nanmaları demir attı. Kısa sürede işgaller genişledi. İngilizler; Batum, Kars, Antep, Maraş, Hatay ve Konya’yı, Fransızlar; Dörtyol, Adana, Mersin ve Afyonkarahisar is-tasyonunu, İtalyanlar ise; Antalya, Burdur, Muğla, Marmaris, Bodrum, Fethiye ve Konya istasyonunu işgal ettiler.
I. Saray'ın ve Ordunun ihtiyacını karşılamak için fabrikalar kuruldu.
II. II. Meşrutiyet'e kadar olan zamanda daha çok gayri Müslim halk sanayi alanında etkin olmuştur.
III. Sanayi gücünü elinde bulunduran kesim çoğunlukla asker ve sivil bürokratlardı.
Yukarıdakilerden hangileri Osmanlı Devleti'ndeki sanayi gücü ile ilgili doğru olarak verilmiştir?
Devletin özellikle Saray’ın ve Ordu’nun ihtiyaçlarını karşılamak için kurduğu birkaç fabrikadan ve ülkede yabancı sermayenin kurduğu küçük ölçekli ve az sayıda sanayi tesislerden başka sanayi faaliyet yoktu. Parasal olanakları elverişli ve tasarruf edebilen kesim genellikle asker ve sivil bürokratlardı ve bu kesim sanayi kısmında etkin bir şekilde görev alıyordu. Müslüman Türkler, gerçek anlamda ekonomik faaliyetlerle ancak II. Meşrutiyet'ten sonra ilgilenmeye başlayabilmişlerdi. Verilen üç seçenek de doğrudur.
Aşağıdakilerden hangisi saltanatın kaldırıldığı tarihtir?
1 Kasım 1922’de Saltanat kaldırılmıştır.
Mondros Ateşkes metni kaç maddeden oluşuyordu?
Ateşkes metni, 25 maddeden ibaret olup çok ağır şartlar taşıyordu.