12 Ocak 1920’de İstanbul’da açılan Meclis-i Mebusana (Son Osmanlı Meclisi) Mustafa Kemal nerenin milletvekili olarak seçildi?
Ülkenin kaderini belirleyecek bu seçim kararı başlangıçta olumlu bir yankı yarattı. Ancak yüzlerce yıldan beri Türklerle birlikte yaşayan Müslüman olmayan kesimler farklı amaçlar peşinde oldukları için bu seçimlere katılmayacaklarını belirt- tiler. Hürriyet ve İtilaf Partisi ile onun yanında yer alan bazı partiler de Kuva-yı Millîye güçlerinin seçimlere müdahale edeceğini dolayısıyla serbest bir seçimin yapılamayacağını öne sürerek seçimlere soğuk durdular. Bunlara rağmen seçim- ler yapıldı.
Mustafa Kemal Paşa da Erzurum’dan mebus seçildi. Seçim sonuçları başta pa- dişah ve hükûmet olmak üzere milliyetçi güçlere karşı olanları memnun etmedi. Meclisin açılması engellenmeye çalışıldı ise de başarılı olunmadı. 12 Ocak 1920’de Meclis-i Mebusan İstanbul’da açıldı. Padişah açılış törenine katılmadı.
Meclis-i Mebusan hangi tarihte kapatılmıştır?
21 Aralık 1918’de padişah iradesi ile Meclis-i Mebusan da kapatıldı.
Mithat Paşa önderliğinde 1863’de kurulan ilk Osmanlı ulusal bankası aşağıdakilerden hangisidir?
Osmanlıların ulusal bankacılık girişimi Mithat Paşa önderliğinde 1863’de Ziraat Bankası ve 1868’de İstanbul Emniyet Sandığı ile başlamıştır. Mithat Paşa Niş Valiliği sırasında Ruscuk-Pirot yöresinde kurduğu “Memleket Sandığı” ile Ziraat Bankasının temelini atmıştır. Bu sandıklar bugünkü anlamda bir tarım-kredi kooperatifi olarak faaliyet göstermeye çalışmışlardır. Yaklaşık 20 yıllık bir deneyimden sonra Memleket Sandıkları, Ağustos 1888 tarihli bir Nizamname ile sermayesi 10 Milyon Osmanlı lirası olan ve merkezi İstanbul’da bulunan Ziraat Bankası’na dönüştü. Bu aşamada Banka’nın sadece tarım sektörüne kredi vermesi istendi.
Osmanlı dönemi idari taksimatında Van, Elazığ, Diyarbakır, Erzurum, Sivas ve Bitlis, vilayetleri; günümüzde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun hemen tamamını içine alan kısıma verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?
Osmanlı dönemi idari taksimatında Van, Elazığ, Diyarbakır, Erzurum, Sivas ve Bitlis, vilayetleri; günümüzde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun hemen tamamını içine alan kısıma Vilayat-ı Sitte adı verilir.
Mustafa Kemal Paşa’ya 19 Eylül 1921’de “Gazi” unvanı ve “Mareşal” rütbelerinin verildiği savaş aşağıdakilerden hangisidir?
Mustafa Kemal Paşa’ya 19 Eylül 1921’de “Gazi” unvanı ve “Mareşal” rütbeleri Sakarya Meydan Muharebesi sırasında verilmiştir.
. "Sakarya Meydan Savaşı öncesinde M. Kemal'i başkomutanlık görevine getiren meclis tüm yetkilerini de üç aylık bir süreyle M. Kemal'e devretmiştir." Meclisin tüm yetkilerini devralan M. Kemal'in bu yetkilere dayanarak çıkarttığı ilk yasa aşağıdakilerden hangisi olmuştur?
Meclis, 5 Ağustos’ta kabul ettiği kanunla Mustafa Kemal Paşa’ya üç ay süreyle Başkomutanlık yetkilerini verdi. Mustafa Kemal, ilk işi olarak Tekâlif-i Milliye emir-lerini yayınladı. Bu emirlere göre, her kazada birer komisyon kuruldu. Bedeli da-ha sonra ödenmek üzere, ordunun ihtiyacı olan iaşe ve giyim malzemelerinin %40’ına, nakliye vasıtalarının %20’sine ve savaşa elverişli araçlara el konuldu. As-lında Tekâlif-i Milliye, zaten 10 yıldır sürekli savaş hâlinde olan bir milletin, var olabilmek için artık en son imkânlarını seferber etme anlamına geliyordu.
Aşağıdakilerden hangisi Lozan Barış Görüşmelerinde Türk Heyeti içerisinde yer almamıştır?
Hariciye Vekili İsmet Paşa I. Delege, Sağlık Vekili Dr. Rıza Nur II. Delege olarak tayin edilirken mali müşavir olarak Hasan Saka ve Celal Bayar görevlendirilmişlerdir.
Aşağıdakilerden hangisi Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Grubu hakkında doğru bilgilerden biridir?
Mustafa Kemal Paşa'nın grup başkanlığına seçilmesi, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Grubu hakkında doğru bilgilerden biridir.