Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde; dini, idari, siyasi ve kültürel anlamda Türk tarihinde son derece önemli değişim ve dönüşüme işaret eden esaslar ortaya koymuştur. Aşağıdakilerden hangisinin bu esaslardan olduğu söylenemez?
Ümmet birliğinin oluşturulması bu esaslardan birisi değildir.
Türk Devrimi’nin ideolojisini sistemleştirme işini üstlenen ve ortaya koyduğu ekonomik, politik ve toplumsal görüşlerle ve sunduğu özgün çözümlerle, bir basın-yayın faaliyeti olmaktan öteye geçerek, bir entelektüel hareketin ve fikrin sözcüsü olan yayın organı aşağıdakilerden hangisidir?
1932 yılının Ocak ayında yayın hayatına atılan Kadro Dergisi doğru cevaptır.
Aşağıdakilerden hangisi halkçılık ilkesinin hedeflerinden biri değildir?
Halkçılığın 1931 yılında Cumhuriyet Halk Fırkası Programı’na girmiş olan ifadesi şöyledir: “irade ve hâkimiyetin kaynağı millettir. Bu irade ve hakimiyetin, devletin vatandaşa ve vatandaşın devlete karşılıklı vazifelerinin hakkıyla ifasını(yerine getirilmesini) tanzim (düzenleme) yolunda kullanılması büyük esastır. Kanunlar önünde mutlak bir musavat (eşitlik) kabul eden ve hiçbir ferde, hiçbir aileye, hiçbir sınıfa, hiçbir cemaate imtiyaz tanımayan fertleri halktan ve halkçı olarak kabul ederiz”.
Diyanet uzmanlarının ve imam-hatip hizmetlerini görecek kişilerin yetiştirilmesi için açılacak eğitim kurumları hangi kanunla teklif edilmiştir?
Saruhan Mebusu Vasıf Bey ve 57 arkadafl›n›n sunduğu Tevhid-i Tedrisat Kanunu’na göre yüksek diyanet uzmanlarını yetiştirmek için üniversitede bir İlahiyat Fakültesi tesis etmenin yanı sıra imam ve hatipler gibi dinî hizmetleri görecek memurların yetişmesi için ayrı okullar açacaktı.
Osmanlı Devleti’nden Türkiye Cumhuriyeti’ne kalmış en büyük eğitim kurumu aşağıdakilerden hangisidir?
Osmanlı Devletinden devralınan en büyük eğitim kurumu Darülfünun’dur.
Aşağıdakilerden hangisi Atatürk’ün milliyetçilik anlayışına uymaz?
1924 Anayasası’nın 88. maddesinde “Türkiye ahalisine din ve ırk farkı olmaksızın, vatandaşlık itibarıyla, Türk denir” ifadesiyle yeni devletin milliyetçilik anlayışının kültür temelli olduğu ve vatan toprağı içinde yaşayan bütün bireyleri eşit kabul ettiği açıkça ifade edilmiştir.