25 Aralık 1978 günü 13 ilde sıkıyönetim ilan edildiği dönemde öldürülen başbakanımız kimdir?
Sıkıyönetim döneminde eski Başbakanlardan Nihat Erim ve DİSK Başkanı Kemal Türkler’ in öldürülmeleri anarşi ve terörün ulaştığı boyutu gösteren uç olaylardır.
Devletin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak kabul edilmesi hangi tarihte olmuştur?
9 Temmuz 1961 tarihinde kabul edilen Anayasa ile devlet demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak kabul edilmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet’in ilk yıllarında ulaşım alanında görülen en temel girişimdir?
Demiryolu ile ulaşıma büyük önem veren Cumhuriyet hükûmetleri hat uzunluğu ve sayısını artırmanın yanında önemli oranda millîleştirme faaliyeti gerçekleştirmiştir.
ABD’nin Ocak 1975’te uygulamaya koyduğu ambargo kararı, Türk-Amerikan ilişkilerinde en sorunlu yılların başlamasına sebep olmuştur. Bu kararın alınmasındaki en büyük etken nedir?
Kıbrıs Barış Harekâtı’nı takiben ABD’nin Ocak 1975’te uygulamaya koyduğu ambargo kararı, Türk-Amerikan ilişkilerinde en sorunlu yılların başlamasına sebep olmuştur. Türkiye’nin askerî ve ekonomik açıdan zor durumda kalmasıyla Türkiye’deki Amerikan karşıtlığı daha güçlenmiştir. Amerikan yönetiminin karşı çıkmasına rağmen Kongre tarafından alınan ambargo kararı, Türk hükümeti tarafından tepkiyle karşılanmıştır. Türkiye ambargo kararına, OSİA’yı feshetmek suretiyle ülkedeki Amerikan üslerinin faaliyetlerini kısıtlayarak karşılık vermiştir.
1927 yılı itibariyle ekilen toprakların %89,5 gibi büyük bir kısmını kaplayan tarım ürünü aşağıdakilerden hangisidir?
1927 yılında ekilen tarım alanlarının %89,5’lik kısmındaki ürünleri tahıllar oluşturmaktadır.
Çok partili siyasi hayat “devlet meselesi” olarak hangi yılda kabul edildi?
Demokrat Partiyi takiben sosyalist, liberal, İslamcı eğilimler taşıyan çok sayıda parti kurulmasına karşın Milli Kalkınma Partisi, Millet Partisi ve Hürriyet Partisi seçimlerde öne çıkabildiler. Böylece başlayan çok partili siyasi hayat, önceki deneyimlerin aksine kalıcı oldu. Parti yöneticilerinin ve siyasetçilerin önemli bir kısmının zihniyet olarak hazır olmadığı söylem ve eylemleriyle ortada olmasına karşın bizzat Cumhurbaşkanı İnönü tarafından 12 Temmuz 1947 Beyannamesi’yle çok partili siyasi hayat “devlet meselesi” olarak kabul edildi.
Aşağıdakilerinde hangi siyasi, Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu’nu muhalefet edenlerden biri değildir?
Yasanın çıkmasına ve uygulamaya konmasına karşı çıkan büyük toprak sahiplerinden Adnan Menderes, Emin Sazak, Cavit Oral ve Fevzi Karaosmanoğlu gibi politikacılar muhalefetlerini sürdürdüler.