Aşağıdakilerinden hangisi I. Dünya Savaşı sonrasında imzalanan antlaşmalarla kurulan uluslararası statükodan memnun olmayan ülkelerden biridir?
I.Dünya Savaşı sonrasında imzalanan antlaşmalarla kurulan uluslararası statükodan memnun olmayan Almanya, İtalya ve Japonya gibi ülkeler, dengelerin kendi lehlerine değiştirilmesi yönündeki “revizyonist” taleplerini artırmıştır.
Yüksek maliyetli savaş harcamalarının yükünün millet fertleri arasında düzenli bir şekilde dağıtılmasını sağlama için maliyetinin birkaç katı artan tarım ürünlerinden vergi alınması şeklinde uygulanan vergi aşağıdakilerden hangisidir?
Toprak Mahsulleri Vergisi büyük yekûn tutan savaş harcamalarının yükünün millet fertleri arasında düzenli bir şekilde dağıtılmasını sağlama için maliyetinin birkaç katı artan tarım ürünlerinden vergi alınması zarureti ile açıklanmıştır. Muhatap aldığı büyük toprak sahiplerinin ve ithalat-ihracat işiyle uğraşan büyük tüccar kesiminin tepkisine sebep olmuştur. Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu ise her kesimden büyük toprak sahiplerini rahatsız etmiştir. Bu durumun savaş sonrası oluşan çok partili hayatı etkilediği değerlendirmeleri de yapılmaktadır.
Aşağıdaki gelişmelerden hangisi 12 Eylül 1980 dönemi öncesi yaşanmıştır?
24 Ocak Kararları aynı yıl olsa da 12 Eylül’ün hemen öncesine aittir. Diğer gelişmeler 12 Eylül 1980’den sonra yaşanmıştır.
1939 Nisan’ında İtalya hangi ülkeyi işgal etmiştir?
1939 Nisan’ında İtalya’nın Arnavutluk’u işgal etmesi, Türkiye’nin Fransa ve İngiltere’yle ilişkilerinin ivme kazanmasına yol açmıştır.
Milli Kalkınma Partisi’nin kurucusu kimdir?
1945 tarihinde Nuri Demirdağ adlı sanayicinin birinci meclis dönemi muhaliflerinden bazı şahsiyetleri yanına alarak Milli Kalkınma Partisi’ni kurmuştur.
Cumhuriyet Tarihi döneminde ülkeyi 27 yıl tek başına yönetmiş olan hangi partidir?
Cumhuriyet tarihinde Türkiye’yi 27 yıl yöneten parti Cumhuriyet Halk Partisi’dir.
SSCB’yi de yanına almaktan ümidini kesen Türkiye, 19 Ekim 1939’da hangi ülkeler ile “Üçlü İttifak’’ olarak bilinen Karşılıklı Yardım Antlaşması’nı imzalanmıştır?
SSCB’yi de yanına almaktan ümidini kesen Türkiye, 19 Ekim 1939’da Ankara’da İngiltere ve Fransa ile “Üçlü İttifak’’ olarak bilinen Karşılıklı Yardım Antlaşması’nı imzalamıştır. Antlaşmadaki en önemli husus, Türkiye’nin bir Avrupa devleti tarafından başlatılan savaşın Akdeniz’e yayılması hâlinde İngiltere ve Fransa’ya yardım yükümlülüğü altına girmesiydi. Buna mukabil Türkiye kendisini Sovyetler Birliği ile çatışmaya götürecek yolları kapamak hassasiyetini koruyordu.
1962 yılında Küba Füze Krizi hangi iki ülke arasında gerçekleşmiştir?
1962’de ABD ile SSCB arasında yaşanan Küba Füze Krizi hem uluslararası sistem hem de Türk dış politikası üzerinde son derece etkili olmuştur.
Aşağıdakilerden hangisi İkinci Dünya Savaşı esnasında yapılan uygulamalardan biri değildir?
Savaş dönemi siyasi ve sosyal uygulamalarını ekonomik uygulamalardan soyutlamak mümkün görülmemektedir. Köy Enstitülerinin kurulup yaygınlaştırılması, Milli Korunma Kanunu, Varlık Vergisi, Toprak Mahsulleri Vergisi ve nihayet Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu savaş ortamında idari, siyasi ve sosyal manada yeniden yapılandırma çalışmaları olarak da görülebilecek mahiyettedirler.
Demokrat parti döneminde (1950-1960) kaç özel banka kurulmuştur?
1950-1960 yılları arasında 20 özel banka kurulmuştur.
Atatürk’ü koruma kanunu hangi tarihte yürürlüğe konulmuştur?
25 Temmuz 1951’de “Atatürk’ü Koruma Kanunu” çıkarılarak.
CHP’nin 27 yıllık tek parti yönetiminin son hükûmetini Ocak 1949 hangi siyasi kurmuştur?
CHP’nin 27 yıllık tek parti yönetiminin son hükûmetini Şemsettin Günaltay, Ocak 1949’da kurdu.
Cumhuriyetin ilanından önce 24 Temmuz 1923’te Türkiye’yi uluslararası alanda egemen ve bağımsız bir devlet olarak tescil eden aşağıdakilerden hangisidir?
Türkiye’nin uluslararası alanda egemen ve bağımsız bir devlet olarak tescil edilmesi, cumhuriyetin ilanından önce 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması’yla gerçekleşmiştir.
İlk zorunlu nüfus değişimi Türkiye ile hangi ülke arasında yapılmıştır?
Lozan Barış Antlaşması imzalanmadan önce 30 Ocak 1923 tarihinde Türkiye ile Yunanistan arasında “Türk topraklarında yerleşmiş Rum Ortodoks dininden Türk uyruklularla, Yunan topraklarında yerleşmiş Müslüman dininden Yunan uyruklarının, 1 Mayıs 1923 tarihinden başlayarak, zorunlu” mübadelesine dair sözleşme ve protokol imzalanmıştır. Tarihte ülkeler arasındaki bu tür nüfus değişimleri gönüllülük esasına dayanmışken, Türkiye ile Yunanistan arasında gerçekleştirilen bu nüfus değişimi, ilk zorunlu nüfus değişimi olarak tarihteki yerini almıştır.