Aşağıdakilerden hangisi öğretim yöntem seçimini etkileyen faktörlerden değildir?
Öğretim yöntem seçimini etkileyen faktörler şunlardır:
Dersin muhtevası
Öğrencilerin özellikleri
Öğretmenin özellikleri
Zaman, maliyet ve fiziksel imkanlar.
Aşağıdakilerden hangisi“Birçok kişi, sıradan dinî hayattan, dinî arzunun üstün olduğu davranışa doğru gelişim göstermekte veya geleneksel dinî hayattan, daha içten tasavvufî bir hayata geçiş yaptığı” dönemdir?
Birçok kişi, sıradan dinî hayattan, dinî arzunun üstün olduğu davranışa doğru gelişim göstermekte veya geleneksel dinî hayattan, daha içten tasavvufî bir hayata geçiş yaptığı dönem Orta Yetişkinlik Dönemidir.
Kim hangi dini anlatıyorsa, o dine inanarak ve tüm görüşlerini savunarak anlatması gerekir. Bu görüş din eğitiminin gerçekleştirilmesi konusunda aşağıdaki anlayışlardan hangisine aittir?
Din eğitiminin gerçekleştirilmesi konusunda farklı yaklaşımlar söz konusudur. Bunlardan birisi Teolojik, yani İlâhiyat eksenli yaklaşımdır. Bu anlayışa göre, kim hangi dini anlatıyorsa, o dine inanarak ve tüm görüşlerini savunarak anlatması gerekir.
Akademik dini^ iletişimlerde iletilmek istenen mesaj nasıl biçim alır?
Akademik dini^ iletişimlerde iletilmek istenen mesaj, kullanılan araçların oluşturduğu şematik çerçevede biçim alır. İletişimin alıcı tarafındaki kişi daima bir şekilde biçimlenmiş dini^ mesaja muhatap olur ve tepkisi buna göre oluşur.
Arkadaşlarla olan samimiyet mesafesi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Arkadaşlarımızla olan samimiyet mesafesi: 45 – 75 cm’dir.
I. Musikî
II. Anekdot
III. Vaaz
IV.Hutbe
V. Vecize
Yukarıdakilerden hangisi/hangileri din görevlisinin en önemli sözlü irşad ve rehberlik araçları arasında yer alır?
Din görevlisinin en önemli irşad ve rehberlik aracı olarak görmesi gereken sözlü irşad araçları vaaz ve hutbelerdir.
Hoşgörü, İslam’ın hangi temeli ile ilgilidir?
İslam dini hoşgörü olayına bir insan hakkı olarak bakmaktadır ve hoşgörü İslam’ın evrensel temeli ile ilgilidir.
Ülkemizde yaşayan gayrımüslim vatandaşlarımızın çocukları, Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın kararına uygun olarak, derslerden tamamen muaf tutulmuştur.
Bu uygulamanın tarihi aşağıdakilerden hangisidir?
Ülkemizde yaşayan gayrımüslim vatandaşlarımızın çocukları, 1982-1990 yılları arasında İslâm inanç ve ibadet konularından sorumlu olmamak şartıyla derslere katılmak zorunda iken, 9.7.1990 tarihinde Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın kararına uygun olarak, derslerden tamamen muaf tutulmuştur.
İletiyi taşıyan araçların seçimi ve kullanılması üzerinde durarak iletişim sürecinin doğru işletilmesi ve unsurlarının etkinliği konuları ile ilgilenen ekol hangisidir?
Süreç Ekolü, iletiyi taşıyan araçların seçimi ve kullanılması üzerinde durarak iletişim sürecinin doğru işletilmesi ve unsurlarının etkinliği konuları ile ilgilenir. Bu ekole göre mesajın kendisinden çok iletilme şekli iletişimin başarısını belirlemektedir.
Aşağıdakilerden hangisi dini rehberlikte bulunanların sahip olması gereken özellikler arasındadır?
Hasbîlik dini rehberlikte bulunanların sahip olması gereken özellikler arasındadır.
Okula yeni başlayanlar için uyum sağlamalarında yardımcı olur.
- Öğrenciye okul seçiminde yardımcı olur. Girilen okulda, kabiliyet ve ilgiye uygun branş veya sınıf seçilebilmesinin yollarını açıklar.
- Öğrencinin okuyacağı seçmeli derslerin seçiminde ona yardımcı olur.
Yukarıda bahsedilen ifadelere göre, yapıldığı alana göre rehberlik kategorilerinden hangisi söz konusudur?
Bazı uzmanlar rehberliğin, yapıldığı alanlara göre tasnifinin pek mümkün olmayacağını, bunları birbirinden kesin sınırlarla ayırmanın doğru olmadığını ifade etmekte, ancak anlaşılır bir nitelik arz etmesi için basit bir tasnife ihtiyaç duyulduğunu da eklemektedirler. Genel hatlarıyla yapılan kategoriye göre; okul ile ilgili olan bu ifadeler “eğitimle ilgili rehberlik” olarak geçen söz konusu kavramın kapsamına giren bu hususlar, orta öğretim kurumlarında rehber öğretmenlerin görevleri arasında kabul edilmektedir. Biz, bu tür rehberliği yükseköğretim kurumlarında mesleki rehberlik ile birleştirerek “Bilimsel Rehberlik” kavramıyla ifade etmemizin daha uygun olacağına inanmaktayız. Bir anlamda “Akademik Rehberlik” olarak da kabul edeceğimiz bu tür faaliyetlerin, yükseköğretim kurumlarında danışmanlar ve öğretim elemanlarınca gerçekleştirildiğini düşünmekteyiz. Kurumların farklı özelliklerine göre bu tür rehberlikte birtakım farklılıklar da olacaktır. Sözgelimi, mühendislik fakültelerinde fabrika stajları yapılırken, öğretmen yetiştiren fakültelerde bu stajlar okullarda gerçekleştirilecektir.
Müsamaha ve tolerans kelimesiyle de ifade edilen özellik aşağıdakilerden hangisidir?
Müsamaha ve tolerans Hoşgörü anlamına gelmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi sözlü irşad araçlarından biridir?
Vaaz sözlü irşad araçlarından bir tanesidir.
I. Nereden geldim?
II. Nereye gidiyorum?
III.Neye inanmalıyım?
IV. Sonum ne olacak?
V. Görevim nedir?
Doğrudan doğruya insanın varoluşu ile ilgili yukarıdaki sorulara cevap arayan disiplin aşağıdakilerden hangisidir?
Varlığın ilk sebebinin ne olduğu konusunda felsefe tarafından verilen belli başlı cevaplar arasında, “ruh, madde, yetkin varlık, idea, su, ateş, sayı, atom, doğa, Tanrı, değişme” vardır. Bu konuda oluşan sorular ise şöyle sıralanabilir: • Nereden geldim?" • Nereye gidiyorum?" • Görevim nedir?" • Hayatın anlamı nedir?" • Neye inanmalıyım?" • Sonum ne olacak?" • Bu dünyadan sonra yeni bir dünya daha var mı?
Aşağıdakilerden hangisi eğitimle ilgili rehberlik çalışmalarında öğrenciye yapılan yardımlardan değildir?
Rehberlik çalışmalarında öğrencilere maddi yardım yapılması görülmez.
Aşağıdakilerden hangisi gerçek, uygunluk, doğruluk, münasip durum anlamına gelir?
Kelime manası itibariyle hak, “gerçek, uygunluk, doğruluk, münasip durum, aslına uygun, makul, sahih” demektir.
Aşağıdakilerden hangisi bir toplumda kültürün dini etkilemesinin sonucu olarak gösterilebilir?
Mezhep farklılıklarının ortaya çıkması bir toplumda kültürün dini etkilemesinin sonucudur.
Peygamberlerin hepsinin, “Bu hizmetime karşılık sizden hiçbir ücret beklemiyorum. Benim ücretimi verecek olan Âlemlerin Rabbi’dir.” (Hûd 11/29, 51) ifadeleri din hizmetlerinde rehberlikte bulunacak kimselerin sahip olması gereken hangi özelliğe işaret etmektedir?
Hasbîlik, din hizmetlerinin karşılık ve menfaat beklenmeden yapılması demektir. Peygamberlerin hepsinin, “Bu hizmetime karşılık sizden hiçbir ücret beklemiyorum. Benim ücretimi verecek olan Âlemlerin Rabbi’dir.” (Hûd 11/29, 51) ifadeleri hasbîliğe örnektir.