Yukarıdaki maddelerden hangisi/hangileri Freud ve Marx’ın görüşlerini yansıtmaktadır?
Freud ve Marx bireylerin dindarlığını yalnızca acziyete indirgerler.
Aşağıdakilerden hangisi dindarlığın etki boyutunu anlatan özelliklerdendir?
Dindarlık yaşantısı hem kişinin ve grubun dinî hayatını geliştirir ve hem de hayatın bütün alanlarında birtakım etkiler meydana getirir. Beslenme alışkanlıklarından nezaket kurallarına, bireysel ahlaki tutum ve davranışlardan sosyal ilişkilere varıncaya kadar dinin etkileri vardır. Dindarlık yaşantısı; beden ve ruh sağlığı, kişilik, ahlak ve karakter gelişimi, benlik algısı ve benlik saygısı, toplumsal ilgiler, tercihler ve tutumlar, dünya görüşü, yaşam biçimi ile çok yakından ilişkilidir. Bütün bunların her birinin araştırılması, bu etkilerin yönünü, derecesini anlamamıza imkân verir.
Araştırmalara göre, kırsal-kentsel çevre ile di·ndarlık arasında ilişki bulunmaktadır. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde bu ilişki en uygun biçimde ifade edilmektedir?
Yerleşim birimleri arasındaki sosyo-kültürel farklılıklar ile dindarlık ilişkisi
Aşağıdakilerden hangisi “benlik saygısı” kavramıyla anlatılmak istenen bir özelliktir?
Benlik saygısı; ‘bireyin, kendini benimsemesi, onaylaması, kendine değer vermesi ve saygı duyması’ olarak tanımlanmaktadır. Daha çok kendini algılamaya yönelik bir kavram olan benlik saygısı, bireyin, kendisine yüklediği psikolojik değeri ifade etmektedir. Kendisi hakkında değerlendirme yapan bireyin kendi kişisel özellikleriyle ilgili öznel değerlendirmelerine kişisel benlik saygısı, içinde yaşadığı veya özdeşleştiği grupların özelliklerini temel alarak yaptığı öznel değerlendirmeye ise kolektif benlik saygısı denir.
I. Dini yetenek ve eğilimlerII. Dini yargılarIII. Dini tasavvurlarIV. Dini duygu ve heyecanlarYukarıdakilerden hangileri öznel bir gerçeklik olarak dini meydana getiren unsurlardandır?
Öznel bir gerçeklik olarak dini meydana getiren unsurlar şu şekildedir: dini yetenek ve eğilimler, dini güdüler, dini inançlar, dini sözler, ifade ve kavramlar, dini yargılar, dini tasavvurlar, dini tutumlar, dini duygu ve heyecanlar, dini uygulama, eylem ve etkinliklerdir.
İlk İslam filozofu olarak kabul edilen kişi aşağıdakilerden hangisidir?
İlk İslam filozofu olarak kabul edilen Kindî’nin (öl. 252/866) Risâle fî mâhiyyeti’n-nevm ve’r-ru’ya/ Rüyanın ve uykunun mahiyeti adlı eseri, İslam dünyasında rüya psikolojisi hakkında yazılan ilk telif eserdir. Kindî’nin psikoloji kültürüne bir diğer önemli katkısı, el-Hîle li-defi’l-ahzân/Üzüntüden Kurtulma Yolları adlı ruh sağlığı konusundaki öncü çalışmasıyla olmuştur.
Genel olarak bakıldığında dinin birey ve topluma yönelik birçok etkisi bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi dinin topluma yönelik işlevinden bahsetmektedir?
Şıklara baktığımızda doğru cevap dışındakiler dinin bireye yönelik etkilerinde bahsederken C şıkkı toplum üzerindeki etkisinden bahsetmektedir.
Ülkemizde gelir grupları açısından en dindar olan grup hangisidir?
Ülkemizde gelir grupları açısından en dindar olan grup orta gelir grubudur.
Yaş-Dindarlık ilişkisi bağlamında oluşturulan kuramlardan biri olan “kararlılık kuramı” aşağıdaki görüşlerden hangisini savunur?
Dinî hayatın şekillenmesinde yaş değişkeninin etkisini araştıran ABD’li bilim adamları, ortaya çıkan çeşitliliğin ortak sonuçlarını tespit etmeye çalışmışlardır. Bu tespitler kuram halini almıştır. Geleneksel, Kararlılık ve İlgisizlik kuramları, bu çerçevede gündeme gelen açıklama tarzlarıdır. Kararlılık Kuramı, yaşlanmayla birlikte dinî hayatta kayda değer önemli değişmelerin ortaya çıkmadığını öne sürer. Bu kurama göre bireyin dindarlığı belirli bir çerçeve içerisinde sürüp gider, ciddi bir değişime uğramaz. B ve C şıkkı Geleneksel kuramla ilgilidir. D ve E şıkkı ise İlgisizlik kuramıyla ilgilidir.
I. Dini ayin ve törenlerII. Dini tabiat ve yetenekIII. Ana baba dininin etkileriIV. İbadetlerin tabiatı V. Dini kurumların etkileriYukarıdakilerden hangileri dini gelişimi etkileyen faktörlerdendir?
Dini gelişimi etkileyen faktörleri dini tabiat ve yetenek, ana baba dininin etkileri, dini öğrenme ve dini kurumların etkileri olarak ele alabilmek mümkündür.
Aşağıdakilerden hangisi din psikologlarının görevlerindendir?
Din psikologlarının görevi, İnsan tecrübe ve davranışında ortaya çıkan dini tezahürleri anlamaya çalışmaktır.
Dini ve mistik yaşantıların beyindeki etkisi hakkında çalışmalar yapan bilim dalı nöroteolojidir.
Hıristiyan din adamlarının Tanrı adına insanları affedebilme yetkisi taşımaları ve “günah çıkarma” adı altında dini törenler düzenlemelerinde, bu suçluluk duygusunun ortaya çıkardığı bunalımın etkisini azaltmak amacı güdülmüş olabilir. Zira insanların büyük çoğunluğunun tecrübe ettiği evrensel bir olgu olan suçluluk duygusu kişilerin dinî hayatında rol oynayan önemli bir güdü olmakla birlikte, bazı durumlarda dinî hayatı olumsuz yönde de etkileyebilmektedir. Doğru cevap A seçeneğidir.
Yukarıda yer alan şıklardan B, C, D ve E şıkları dinin güçlü bir sosyal kontrol mekanizması olduğu gerçeğini destekler. A şıkkı ise dindarlığın insan psikolojisi üzerindeki etki ve işlevlerine örnek olarak gösterilebilir.