I. Bireyin, esas olarak dini değerlerine ters düşen, günah sayılan davranışlarından dolayı duyduğu pişmanlıkII. Yapılan bir davranışın ilahi emirlere aykırı bir suç ve günah olduğunun farkına varmaIII. Kişinin Allah’la ilişkilerini yeniden onarıp düzeltme niyetiIV. Allah’la arasının açıldığı şuuruna varmasıV. Allah’ın rızasını kazanmak Yukarıdakilerden hangisi/hangileri, kişinin tövbe etme gereksinimi hissetmesinde etkilidir?
Tövbe, bireyin, esas olarak dinî değerlerine ters düşen, günah sayılan davranışlarından pişmanlık duyarak vazgeçmesi ve bu davranışı bir daha yinelememe kararlılığı göstermesidir. Bu vazgeçişin temelinde, yapılan davranışın ilahi emirlere aykırı bir suç ve günah olduğunun farkına varma ve Allah’la ilişkilerini yeniden onarıp düzeltme niyeti yatar. Tövbeyi dinî bir davranış yapan en önemli nokta, Allah’ın istemediği bir hareketi yapmış olması nedeniyle kişinin, Allah’la arasının açıldığı şuuruna varması ve Allah’ın rızasını kazanmak için bu hareketten vazgeçmesidir.
İslam geleneğinde başka bir dinden İslam Dini’ne girmeye ne ad verilir?
İslam geleneğinde başka bir dinden İslam Dini’ne girme ihtida; İslam Dini’ni terk ederek, bir başka dine geçiş yapma olayı için de irtidat kavramları kullanılır.
18-30 yaş aralığında dinî etkinliklerde önemli bir düşüşün yaşandığını, dinî yönelişlerde yeniden artışın ancak 30’lu yaşlardan itibaren gerçekleşebileceğini savunarak dindarlık ve yaş arasındaki ilişkiyi ortaya koyan kuram aşağıdakilerden hangisidir?
Geleneksel, Kararlılık ve İlgisizlik kuramları, bu çerçevede gündeme gelen açıklama tarzlarıdır. Geleneksel Kuram, 18-30 yaş aralığında dinî etkinliklerde önemli bir düşüşün yaşandığını, dinî yönelişlerde yeniden artışın ancak 30’lu yaşlardan itibaren gerçekleşebileceğini savunur.
Aşağıdakilerden hangisinde Gazali’ye göre tövbe süreci sırasıyla verilmiştir?
Gazali’ye göre tövbe üç boyutlu bir süreçtir: Birincisi bilme, ikincisi pişmanlık, üçüncüsü gereğini yerine getirmedir.
İnsan hayatında dini hayatta bir dengelenme, yeniden yapılanma, eski inanç ve alışkanlıkları gözden geçirip düzenleme yönünde gelişmeler genellikle hangi dönemde yaşanır?
Dini hayatta bir dengelenme, yeniden yapılanma, eski inanç ve alışkanlıkları gözden geçirip düzenleme yönünde gelişmeler genç yetişkinlik döneminde yaşanır.