el-Mu’cemü’l müfehres li elfazi’l-hadis adıyla da bilinen ve tamamlanması elli yıldan fazla süren bu eserin adı nedir?
Tamamlanması elli yıla yakın bir zaman süren ,adı geçen eserin diğer bir adı Concordance’dir.
Hz. Peygamberin sözü, fiili, takriri yani, sahâbenin yaptığını görüp de reddetmediği tutum ve davranışları, yaratılışı (fıtrî-fizyolojik özellikleri) veya ahlâkı ile ilgili intikal eden her türlü bilgiye ne ad verilir?
Hadis, Hz. Peygamberin sözü, fiili, takriri yani, sahâbenin yaptığını görüp dereddetmediği tutum ve davranışları, yaratılışı (fıtrî-fizyolojik özellikleri) veyaahlâkı ile ilgili intikal eden her türlü bilgi demektir. Doğru yanıt A'dır.
Hadis ve sünnete göre, devletin yönetimi ve siyasetin yürütülmesi, yukarıda ifade edilen hangi işbirlikleri temeline dayanır?
Öncelikle işaret edilmelidir ki, toplumun sağlık, güvenlik gibi ihtiyaçlarının karşılanması, onların düzenlenmesi ve denetlenmesi için bir kurum olarak devlet gerekir. Bir milletin veya ümmetin örgütlenmiş şekli demek olan devleti ayakta tutan unsurların yönetim, adalet, maliye, âlimler-aydınlar ve ordu olduğu bilinen bir husustur. Hadis ve sünnete göre, devletin yönetimi ve siyasetin yürütülmesi, beden-ruh, akıl-gönül, madde-mana işbirliği temeline dayanır. Bizzat Hz. Peygamber tarafından kurulan ve tebaası Müslümanlar, Yahudiler ve putperest Araplardan oluşan Medine şehir-devleti, böyle bir temel üzerine kurulur.
Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde muhaddislerin hadisler üzerine çalışırken nasıl bir amaç güttüklerini gösteren bir durum söz konusu değildir?
Muhaddislerin ilmî mesâîlerinin temelinde, içinde yaşadıkları toplumun kimlik bunalımına girmesini önleme, tefrikayı engelleme ve câhiliyye ahlâkına geri dönüş tehlikesini giderme gayreti yatmaktadır.
Müminlerin nezdinde Hz. Peygamber'e itaat edilip, ona tabi olmadaki en büyük etken Resulullah'ın ..............
boşluk nasıl doldurulabilir?
Hz. Peygamber'e iman edip ona uymada en temel ölçüt O'nun ilahi vahye muhatap oluşu vardır.
Aşağıdakilerden hangileri ale’l-ebvab sistemine göre tasnif edilen kitaplardandır?
Cami Sünen Müsnedİslâm toplumlarının (ümmet-i Muhammed’in) arşivi, hâfızası, ibret sergisi, kültür müzesi, ecza deposu ve şifa kaynağı mahiyetindeki hadis kitaplarında, rivâyetlerin iki tür sisteme göre (ale’r-ricâl, ale’l-ebvâb) kayda geçtiğini biliyoruz. Bunlardan ikinci grubu oluşturanlar, yani konularına göre tasnif edilen Musannef, Câmî ve Sünen isimlerini alır.
Sünnetin Kur’ân’da umumî olarak ifade ettiği hususları tahsis ettiğine dair örnekleri görmek üzere .................. er-Risâle’sinin çevirisinin ilgili bölümüne bakılabilir.
Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Sünnetin Kur’ân’da umumî olarak ifade ettiği hususları tahsis ettiğine dair örnekleri görmek üzere Şâfiî’nin er-Risâle’sinin çevirisinin ilgili bölümüne bakılabilir.
Kitabın 11. sayfasındaki bu cümleden anlaşılacağı üzere doğru cevap E'dir.
Her ne kadar hadisin müstakil makalelerde ele alınması kendisinden önce gerçekleşmişse de hadislerin sistemli bir şekilde konu edinmesi nedeniyle Batı’da hadis çalışmalarının kurucusu kabul edilebilecek müşter,k, Ignaz Gopolhzer hangi ülke asıllıdır ?
Batı’da hadis çalışmalarının kurucusu kabul edebilecek müsteşrik, Macar asıllı Ignaz Goldhizer’dir.
Senedinde peş peşe olmaksızın iki veya daha fazla ravinin düşmesi durumunda hadis hangi adı alır?
Bu tür hadislere Munkatı' hadis adı verilir.
Aşağıdaki şıkların hangisinde Hz. Peygamberin sünnetinin insanlığa ve toplumsal hayata sunmuş olduğu bir yarardan bahsedilmemektedir?
Sünnetin belli alışkanlıkları geliştirmesi yararlı da zararlı da olabileceğinden bu çelişkiden dolayı bu eylemin topluma ve insanlığa fayda sağlamış olabileceğini söylemek zordur.
Yukarıdakilereden hangisi Müşteriklerin hadislere yönelik eleştirenlerinin arasında yer almaz?
Kitabınızın şarkiyatçıları hadise yaklaşımlarında Arap dili konusunda yetersizlikleri nedeniye İslâmi kaynaklardan yeterince istifade edememeleri yer almamktadır.
Tarihte hadis öğretimine tahsis edilmiş ilköğretim kurumunu Şam’da açan ve başına ünlü muhaddis İbn Asâkir’i (v.571/1175) geçiren Selçuklu Atabeyi aşağıdakilerden hangisidir?
Tarihte hadis öğretimine tahsis edilmiş ilköğretim kurumunu Şam’da açan ve başına ünlü muhaddis İbn Asâkir’i (v. 571/1175) geçiren Selçuklu Atabeyi Nureddin Mahmud b. Zengî’nin (v. 569/1174) Dâru’l-Hadîsi’n-Nûriyye’sinden sonra, bu gelenek Selçuklulardan Osmanlılara geçmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi Hz. Muhammed’e sahibinin duygularını ifade eden mensur eserlerdendir?
Türk-İslâm edebiyatı tarihinde, Hz. Peygamber (s.a.v.)’i konu edinen farklı türde pek çok edebî eser kaleme alınmıştır. Bunlar Allah Resûlü’ne olan hasret ve sevginin ifade edildiği şiir veya nesir tarzındaki eserlerdir. Aralarında sahibinin duygu yoğunluğunu en üst perdeden yansıtan manzumeler Kasîde, Na’t, Mersiye, Bedîiyye’dir. Bunlar dışında kalan Mevlid mensurdur.
Sikaye vazifesini yerine getirirken Hz. Peygamber’e üzüm şerbeti sunan ve artık hep hacılara üzüm şerbeti ikram eden sahabi kimdir?
Hz. Abbâs sikaye vazifesini yerine getirirken Hz. Peygamber’e üzüm şerbeti sunmuş, artık hep hacılara üzüm şerbeti ikram eder olmuş, niçin bal ve süt ikrâm etmediklerini soran bir kişiye Resûlullâh’ın -sallallâhü aleyi vesellem- emrettiği bir şeyi değiştirmek istemeyiz” demiştir
Aşağıdakilerden hangileri sünnet tanımı içerisinde yer alan unsurlardandır?
Dinde uygulama haline getirilen Dinde ahlak haline getirilen Yol ve hadislerSünnet ise, dinde uygulama ve ahlâk haline getirilip izlenen yol ve hadislerde ifadesini bulan nebevî yöntemdir.
Konulu hadislerle ilgili aşağıdakilerden hangileri doğrudur?
Toplumun sağlık reçetesidir Sosyal içerikli bilimsel kaynaklardır Modern sorunlara çözüm sunmazlarHadis kitapları günlük hayatın pratik ihtiyaçları dikkate alınarak oluşturulmuş, İslâmî yaşantının Kitab ve Sünnet çizgisinde yürüyebilmesini temin için gerekli olan bilgi ve belgeleri ihtiva eden sosyal içerikli bilimsel kaynaklar”dır. Modern çağın, hızlı hayat trafiği içinde ezip geçerek yok ettiği ve tükettiği değerler yanında, insanlığa mutluluktan çok stres ve depresyon armağan etmesi, huzur toplumunu inşa etmek isteyenler için Faziletler medeniyetinin kurucusu olan Resûl-i Ekrem’in Sîret ve Sünnet’ini paha biçilmez kılmakta, hadislerde saklı sağlık reçetelerinin değeri her geçen gün biraz daha artmaktadır.
“(Sahâbe ve tâbiîn nesli) tıpkı ilim öğrenir gibi, davranış biçimini de öğren(ip sürdür)mek için gayret sarf ederlerdi” sözü kime aittir?
Erken nesil ilim ehli arasında çok yaygın biçimde kullanılan ve İbn Sîrîn’e (v. 110) ait olduğu söylenen “(Sahâbe ve tâbiîn nesli) tıpkı ilim öğrenir gibi, davranış biçimini de öğren(ip sürdür)mek için gayret sarf ederlerdi” ifadesi onların bilgi ile davranış arasındaki ayrılmaz ilişkiyi açıkça ortaya koymaktadır.