Mekke'nin fethi hangi tarihte gerçekleşmiştir?
Mekke’ye 20 Ramazan (11 Ocak 630) Cuma sabahı girildi. Şehiremerkezi birliğin başında giren Hz. Peygamber, sancağını Hacun mevkiinediktirip bir süre dinlendikten sonra, Kâbe’ye yöneldi.
Hac, hangi yılda müslümanlara farz kılınmıştır?
631 yılında Peygamber efendimiz hac görevi için Hz. Ebu Bekir'i görevlendirmiştir.
Hendek Savaşı hangi yıl gerçekleşmiştir?
7 Şevval 5/1 Mart 627'de başlayan Hendek kuşatması yirmi üç gün devam ettikten sonra 1 Zilkade 5/24 Mart 627'de sona ermiştir. Hendek savaşının müttefiklerin başarısızlığı ile neticelenmesiyle, Kureyş'in Hz. Peygamber'i ortadan kaldırmak için son teşebbüsü de boşa çıkmıştır. Bu savaş esnasında altı Müslüman şehit düşmüş; müşriklerden de üç kişi ölmüştür.
Kur’ân’da yer alan “O vakti hatırlayın ki siz yeryüzünde güçsüz ve zayıf idiniz. İnsanların sizi kapıp götürmesinden korkuyordunuz. Derken Allah sizi barındırdı, yardımıyla destekledi ve sizi temiz şeylerden rızıklandırdı ki şükredesiniz.” ayeti aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir?
Hicret
Hz. Muhammed ve yanındakilerin Umre amaçlı olarak Mekke'ye gidişlerinde yolda hangi sure nazil olmuştur?
Medine yolunda iken nazil olan Fetih suresinde, Hudeybiye sulhünün apaçık bir fetih olduğu bildiriliyor (ayet 1-3), ayrıca Hz. Peygamber’in gördüğü umre rüyasının aynen gerçekleşeceği ve bundan önce kazanacakları bir fethin (Hayber fethi) müjdesi veriliyordu (ayet 27). Bu müjdeler, Müslümanların üzüntüsünü büyük bir sevince çevirdi ve gönül rahatlığıyla Medine’ye geldiler.
"Muhammedül-Emin" ne demektir?
Hz. Muhammed'in ticari hayatındaki doğru ve dürüst tavırlarından dolayı o dönemki insanlar tarafından ona bu lakap takılmıştır.
Medine vesikası, hicretin kaçıncı yılında yürürlüğe konulmuştur?
Kaynaklarımıza göre sözleşme Hz. Peygamber’in Medine’ye gelişinden kısa bir süre sonra, hicretin birinci yılında yürürlüğe konulmuştur. Doğru cevap A’dır.
Hz. Peygamber'in Uhud yenilgisinin akabinde düşmanın baskısını önlemek ve Müslümanların zayıf düşmediğini göstermek maksadıyla düzenlediği gazve hangisidir?
Hz. Peygamber Uhud şehitlerini, elbiseleri ile ve yıkanmadan defnedip aynıgün Medine'ye döndü. Müslümanlar yaralarının tedavisi ile meşgul olmayabaşladılar. Yaralı olan Hz. Peygamber ertesi gün sabaha doğru, hemdüşmanın baskınını önlemek hem de Müslümanların zayıf düşmediğinigöstermek maksadıyla Kureyş ordusunu takip etmeye karar verdi. SadeceUhud'da bulunmuş olanlara katılma iznini verdiği beş yüz kişilik bir orduylaMedine'ye sekiz mil uzaklıktaki Hamrâülesed'e kadar giderek burada beş günkonakladı. Takip edildiğini anlayan müşrik ordusu geri dönmeye cesaretedemeyerek Mekke'ye doğru yoluna devam etti. Doğru cevap C'dir.
Hz. Peygamber ilk hac farizasını Hicretin hangi yılında yerine getirmiştir?
Hz. Peygamber Hicretin 10. yılında hac farizasını yerine getirmiştir.
Aşağıdakilerden hangisinin ardından Hz. Muhammed müşriklerin artık müslümanların üzerine gelemeyeceğini, artık insiyatifin müslümanlara geçtiğini müjdelemiştir?
Bütün şirk ehline karşı elde edilen bu zafer karşısında Allah'a şükreden Hz Peygamber, Kureyş müşriklerinin, taarruz güçlerinin artık tükendiğini ve bundan böyle onların müslümanların üzerine gelemeyeceğini, artık insiyatifin kendilerine geçtiğini müjdeledi.
Hz. Peygamber çevresini dostlarla kuşatarak Mekkelilerden gelebilecek olası tehlikeleri uzaklaştırmak istemiştir.
Doğru cevap A seçeneğidir.
Mekke’den gelen Müslümanlar ile Medineli Müslümanların kardeş yapılması anlamına gelen terim aşağıdakilerden hangisidir?
Hz. Peygamber, hicretten hemen sonra bütün varlıklarını Mekke'de bırakıp gelen muhacirlerin her birini Evs veya Hazrec kabilesinden bir Müslümanla kardeş ilân etti. Medineli Müslümanlar muhacirleri öz kardeşleri gibi Kabul edip ellerindeki imkânları onlarla paylaştılar. Karşılıklı kardeşlik (Muâhât) ilişkisi içerisinde her ikisi de birlikte çalışıp kazançlarını bölüşeceklerdi. Esasen Müslüman olan herkes birbirinin din kardeşidir. Doğru cevap C’dir.
Hicretten önce Yesrib'de Yaşayan Yahudi kabileler hangi seçenek de doğru olarak verilmiştir?
Hicretten önce Yesrib'de Benî Kurayza, Benî Kaynukâ' ve Benî Nadîr kabilelerinden oluşan Yahudiler, Güney Arabistan kökenli Arap kabilelerinden Evs ve Hazrec bulunuyordu. Yesrib’de yaşayan bu farklı topluluklar zaman zaman birbiriyle savaşmışlardır. Medine’de merkezî bir otorite yoktu; yönetimde, sosyal, kültürel ve ahlâkî alanlarda kabile gelenekleri hâkimdi. Kan davaları yaygındı. Arap ve Yahudi kabileleri birbirinden bağımsız bir şekilde ayrı ayrı mahallelerde yaşıyorlardı. Her topluluk, biri diğerinden birkaç kilometre uzaklıkta bir köy oluşturmuştu.
Hz. Peygamber devrinde cihad,hangi önemli gayelerle yapıldı?
Hz. Peygamber devrinde cihad, aynı zamanda İslâm davetinin önündeki engelleri kaldırmak(Maide 5/67, En’am 6/19), fikir hürriyetini sağlamak, insan hakları ve din hürriyetini güvence altına almak ve antlaşmaları bozanları ve hainlik yapanları cezalandırmak gibi önemli gayelerle yapıldı.
Kendisine mektup gönderilen Arap emirlerinden, Bahreyn ve Uma^n emirleri İsla^m’ı kabul ettiler.
Gassani kralı Haris b. Ebu Şemir, öfkeyle mektubu yere atmış, ardından Müslümanlara karşı saldırı için hazırlık yapmaya başlamıştı.
Yine Hıristiyan olan Mısır Mukavkısı, İslam’ı kabul etmese de, Hz. Peygamber’in elçisi Hatıb b. Ebu Beltea’yı iyi karşıladı.
İran Kisrası II. Hüsrev Perviz’e elçi olarak Abdullah b. Huzafe gönderilmişti. Hz. Peygamber’in eşit seviyeden hitap şekline ve kendi adının Muhammed adından sonra yazılmasına kızan Kisra, tamamının okunmasına izin vermediği mektubu yırttı ve elçiye hakaret etti. Bununla da kalmadı, Yemen valisi Bazan’a Hz. Peygamber’i yakalatıp kendisine göndermesini bildirdi.
Bizans imparatoru Hz. Peygamber hakkında bazı sorular sordu. Soyu, hayatının safhaları, kendisine inananların durumu, ahlaki özellikleri vb. hususlardaki sorularına aldığı cevaplardan, onun peygamber olduğuna kanaat getirmişti. Ancak din ve devlet adamlarının şiddetli tepkisi üzerine, bu sözlerini onların dinlerine bağlılıklarını sınamak için söylediğini belirtip geri adım attı. Doğru cevap B'dir.
Hz. Muhammed’in sütannesi aşağıdakilerden hangisidir?
Halîme
Aşağıdakilerden hangisi Bedir savaşını sonuçlarından biri değildir ?
Bedir Savaşı'nın en önemli sonuçlarından birisi de Uhud savaşına sebepolmasıdır. Mekke müşrikleri yenilgi haberini alınca büyük üzüntüyekapıldılar. Ebû Cehil'in yerine Ebû Süfyan'ı başkanlığa getirerek, hep birlikteMüslümanlardan intikam almak için yemin ettiler ve derhal faaliyetebaşladılar.
Ashâb-ı kirâmdan Amr b. Hâris, Peygamberimiz’in terekesiyle ilgili olarak şöyle demiştir: “Rasül-i Ekrem, ölümünde ne bir dirhem ne bir dînar ne bir cariye ne de bir mal bırakmıştı. Onun geriye bıraktığı şeyler, beyaz katırı, silahı ve tasadduk ettiği birkaç arazi parçasından ibaretti." Bu söze göre, doğru cevap D'dir.