Aşağıdaki seferlerden hangisi Mekkeli müşriklerin kışkırttığı Medineli Yahudi kabilelerden birine karşı yapılmıştır?
Mekkeli Kaynuka kabilesi kuyumculuk yapan zengin bir Yahudi kabilesi idi. Bedir savaşından sonra Müslümanlara düşmanlık yapmaya başladıklarından onlara karşı Beni Kaynuka Gazvesi yapılmıştı. Doğru yanıt 'A'
Araplarda hac mevsiminin gerçekleştirildiği aylara ne denir?
Araplar güneş ve ay takvimi farklılığından kaynaklanan sebeplerle nesî yaparak, yani ihtiyaç halinde yıla bir ay ilave ederek hac mevsimini her sene ilkbahar veya yaz aylarına denk getirirlerdi. Aynı zamanda hac mavsimi eş hürü’l-hurum denilen “haram aylar”da (zilkade, zilhicce , muharrem, receb) olduğu için bu dönemi bir barış ve esenlik dönemi olarak geçirirlerdi. Doğru seçenek A şıkkıdır.
Hz.Peygamber, Uhud Savaşı’nın ardından düşman baskınını önlemek amacıyla hangi gazveyi gerçekleştirmiştir?
Hamrâülesed
İslâm’ın yayılışını hızlandıran, Hayber ve Mekke fethine zemin hazırlayan Hudeybiye Antlaşması hangi tarihte imzalanmıştır?
Neticede Hz. Peygamber’le Kureyş heyeti arasında, Medine İslâm Devleti’nin Kureyş tarafından resmen tanındığı Hudeybiye Antlaşması imzalandı (Zilhicce 6/Nisan 628).
Aşağıdakilerden hangisi Hz. Peygamber’e karşı sert tutum takınan müşriklerden bir değildir?
Ebû Tâlib
Aşağıdakilerden hangisi Câhiliye döneminde müşrik Arapların taptığı, Mekke’de ve Arabistan’ın diğer bölgelerindeki önemli putlardan değildir?
Hübel, Lât, Menât, Uzzâ Câhiliye döneminde müşrik Arapların taptığı, Mekke’de ve Arabistan’ın diğer bölgelerindeki önemli putlardandır. Fakat Savi Hz. Nuh'un kavminin taptığı putları arasındadır.
Hendek Gazvesi'nin diğer adı nedir?
Ahzâb Savaşı adıyla da bilinir. Kur’ân-ı Kerim'de yer alan Ahzâb sûresi bu gazveden bahseden ayetleri içerdiği için bu ismi almıştır. Ahzâb, hizb kelimesinin çoğuludur, "Ahzâb", Müslümanları ortadan kaldırmak için bir araya gelen grupları ifade eder. Bu savaşa, Medine çevresine savunma amaçlı hendekler kazıldığı için "Hendek Gazvesi" denilmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi peygammber efendimizin soyundan değildir?
Hz. muhammedin soyunda Osman isminde biri yer almamaktadır.
Hz. Peygamber'in İslam'a davet amacıyla Habeşistan hükümdarına gönderdiği elçi kimdir?
Hz. Peygamber, Habeşistan hükümdarına Amr b. Umeyye ed-Damri'yi elçi olarak göndermiştir.
Beni Müstalik Gazvesi kaç yılında olmuştur?
Mustalikoğulları bu şavaşta yenilmişlerdir.
İslâm’ın inanç sistemi müşriklerin inancına benzemiyordu. Her şeyden önce onların hayatlarında önemli bir yere sahip olan yarı tanrısal güçleri temsil eden putları reddeden bir dinle karşı karşıya idiler. Öyle bir din ki, Allah dışında hiçbir varlığın ilahî gücünü kabul etmiyordu. Öte yandan Hz. Muhammed’in getirdiği din, ahiret hayatının varlığına ve ilahî adaletin ahirette sağlanacağına inanılmasını istiyordu. Doğru cevap B'dir.
Mevlid adıyla bilinen edebi eserin Vilâdet bahri adlı bölümünde Hz. Muhammed ile ilgili hangi olay
Doğumu
İfk Hâdisesi olarak bilinen Hz. Aişe’ye münafıklar tarafından iftira atılması olayı hangi yıl meydana gelmiştir?
Hz. Peygamber bin kişilik bir kuvvetle Medine'den hareket etti. Müreysî' kuyusunun başında karşılaştığı düşmana önce Hz. Ömer’i göndererek onları İslâm'a davet etti. Mustalikoğulları bu daveti kabul etmeyip savaştılar ve yenildiler (5/627) Mustalikoğullari Gazvesi sonunda İfk Hâdisesi, yani Hz. Âişe'ye yapılan iftira olayı vuku buldu. Doğru cevap B’dir.
İslâm’ın yayılması engellenip Müslümanlara yönelik baskılar artınca Hz. Peygamber, nübüvvetin 5. yılında (M. 615) Müslümanların bir kısmının hicret etmesine karar verdi. Aşağıdakilerden hangisi bu hicretin gerçekleştiği yerdir?
İslâm’ın yayılması engellenip Müslümanlara yönelik baskılar artınca Hz. Peygamber, nübüvvetin 5. yılında (M. 615) Müslümanların bir kısmını Habeşistan’a göndermeye karar verdi. Habeşistan’da adil olduğu bilinen bir hükümdar vardı. Hicret süreci yaklaşık iki yıl devam etti. İmkân bulan Müslümanlar peyderpey Habeşistan’a gittiler.
Müşrikler, Hz. Peygamber’e doğrudan saldırıda bulunmayı göze alamıyorlardı. Çünkü fiilî bir saldırıda bulunmaları halinde Hâşimoğulları’nın tepkisiyle karşılaşacaklarını biliyorlardı. Bununla birlikte Hz. Peygamber birkaç kez sözlü ve fiilî saldırıya da maruz kaldı. Nübüvvetin 6. yılında Hz. Hamza, Ebû Cehil’in Hz. Peygamber’e hakaret etmesi üzerine Müslüman oldu.
Hac, hicretin 9. yılında (631) farz kılındı. Ancak Hz. Peygamber, henüz İslâm’a girmeyen müşriklerin de hacca geleceğini ve bazılarının , adetleri olduğu üzere, Kâbe’yi çıplak tavaf edeceğini bildiğinden bu yıl bizzat hacca gitmedi ve Hz. Ebû Bekir'i hac emiri olarak görevlendirdi. Hz. Ebûbekir’in, 300 hacı adayıyla birlikte Mekke'ye hareket etmesinden kısa bir bir süre sonra, Tevbe sûresinin müşriklerle daha önce yapılmış olan andlaşmaları konu alan ilk âyetleri nazil oldu. Bunun üzerine Resûlullah, Mekke'ye giderek bu âyetlerdeki müşriklere yönelik bir ültimatom mahiyetindeki hükümlerini bildirmesi için kendi ailesinden Hz. Ali'yi yola çıkardı. Hz. Ali yolda kafileye yetişti ve durumu Hz. Ebû Bekir’e anlattı. Hac ibâdeti Hz. Ebûbekir'in idaresinde ifa edilirken, Hz. Ali bayramın birinci günü Minâ'da Tevbe sûresinin ilk âyetlerini okuduktan sonra müşriklere dört maddelik şuültimatomu açıkladı:1. Müşrikler bu seneden sonra Kâbe'ye yaklaştırılmayacaktır.2. Kâbe'yi çıplak tavaf etmek artık yasaklanmıştır.3. Mü'minlerden başkası cennete giremeyecektir.4. Önceden yapılmış olan andlaşmalar, süresi doluncaya kadar bozulmayacak, daha sonra Müslüman olmadıkları takdirde can güvenlikleri kalkacaktır. Doğru cevap C'dir.
Ammâr b. Yâsir’in annesi Sümeyye ve babası Yâsir uğradıkları işkence sonucu hayatlarını kaybeden ilk Müslümanlardı. Doğru cevap E'dir.