Birinci manası ile İslâm ahlâkının kaynağı nedir?
Birinci manası ile İslâm ahlâkının kaynağı vahiydir.
Aşağıdakilerden hangisi hikmet erdeminin altında yer alan erdemlerden biri değildir?
Hikmet erdeminin altında yer alan erdemler:
a) Zeka^
b) C¸abuk anlama
c) Zihin açıklığı
d) Kolay öğrenme
e) İyi düşünme
f) Ezberleme
g) Hatırlama
Buna göre doğru cevap A'dır.
Aşağıdakilerden hangisi insanın özgürleşmesinin yoludur?
İnsanın özgürleşebilmesi için, bağımlılıklarından kurtulması gerekir. O halde özgürleşmenin yolu, ihtiyaçları azaltmaktır.
Cisimlerin, bitkilerin ve biyolojik canlılığın bir düzen içinde mana kazanmış hali aşağıdakilerden hangisidir?
Cisimlerin, bitkilerin ve biyolojik canlılığın bir düzen içinde mana kazanmış haline, dünya denilmektedir. İnsan, bir dünyanın parçası olarak ve bu dünya içinde hayatını sürdürür. Aile hayatı, meslek hayatı, özel hayat gibi ifadeler hayatın bu boyutu ile ilgilidir. Doğru cevap D'dir.
Salih amele ne ad verilir?
Sahih imana “hakk” denilirken, salih amele de “hayr” denilmektedir.Kısaca İslâmhakkı kabul etmek ve “hayrı” tahakkuk ettirmeye yönelmek ve gerçekleştirmektir.
I. Davranış düzenidir
II. Tamamlayıcı parçadır
III. Hayatının zorunlu bir boyutu
Yukarıda verilen öncüllerden hangi/hangileri Ahlak kavramı ile ilgilidir?
Ahlâk, davranış düzenidir. Her insan az veya çok bir düzen içerisinde hayatını sürdürdüğü, daha doğrusu sürdürmek zorunda olduğu için, ahlâk insan hayatının zorunlu bir boyutu, eskiden denildiği gibi “mütemmim cüzü” veya “tamamlayıcı parçası”dır. Ahlâk, davranış düzeni olduğu için, genel olarak bu düzenin “iyi” ve “kötü”sünden bahsetmek anlamlı olduğu gibi, bir insanın hayatında verdiği kararlar ve gerçekleştirdiği fiiller için de iyi ve kötü sıfatı kullanılmaktadır. “İyi ahlâk” ve “kötü ahlâk” tabirlerini bu çerçevede anlamak gerekmektedir. Doğru cevap D'dir.
Hz. Muhammed'in "ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim" sözü hangi iki kavram üzerine söylenmiştir?
Hz. Muhammed'in bu sözü din ve ahlak kavramları söylenmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi Nassi ahlak teorilerinin ortak özelliği olarak ön planda tutulan kavramlardan biri değildir?
Nassi ahlâk teorilerin ortak özelliği ahlâki davranışları izah ederkenharam, helal, emir, yasak, yükümlülük, sorumluluk gibi kavramları ön planda tutmalarıdır.
Aşağıdakilerden hangisi insanın Allah'ın halifeliğine layık olması ancak onun dinin ahlaki ilkelerini araştırıp gereklerini yerine getirmesiyle gerçekleşmesine verilen isimdir?
İnsanın Allah’ın halifeliğine layık olması ancak onun dinin ahlâkiilkelerini araştırıp gereklerini yerine getirmesiyle gerçekleşir ki buna da siyaset denir.
Davranış düzenleri arasında makul bir tercih yapılamayacağını iddia eden, insanların bütün kararlarının nihai olarak eşdeğer (netice olarak hepsinin değersiz) olduğunu savunan tavra ne denmektedir?
Davranış düzenleri arasında makul bir tercih yapılamayacağınıiddia eden, insanların bütün kararlarının nihai olarak eşdeğer (netice olarak hepsinin değersiz) olduğunu savunan tavra ahlaki rölativizm denmektedir
Aşağıdakilerden hangisi adalet erdemine dahil olan erdemlerden biri değildir?
Adalet erdemine dahil olan erdemler:
a) Sadakat
b) U¨lfet(uzlaşma,kaynaşma)
c) Vefa
d) S¸efkat
e) Yakınlarıyla ilgilenmek,
f) Müka^fat
g) Müşterek işlerde insaf ve itidal üzerine davranmak
h) Herkese karşı dürüst davranmak
i) Yakın ve dostlarının sevgisini kazanmak
j) Teslim (her şeyi ile ila^hi^ iradeye dayanmak)
k) Tevekkül
l) İbadet
Buna göre doğru cevap E'dir.
Aşağıdakilerden hangisi, İslam-Ahlâk ilişkisinin varlığını kanıtlayan tarihî ilk kaynaktır?
İslâm Ahlâkı teorik yazılara konu teşkil etmeden çok önce Hz. Peygamber’in hayatında tahakkuk etmiş ve onun etrafındaki ilk Müslümanlar tarafından da yaşanmıştır. Hz. Peygamber sadece kendisi için veya inziva halinde veya gizli olarak yaşamamış, yaşadığı hayat etrafındaki sayısı yüz binleri bulan insanlar/sahabe tarafından olması gereken ve ideal hayat tarzı olarak kavranmış ve bu kavrayış sebebi ile de insanların hayatlarına örnek teşkil etmiştir (usve hasene = güzel örnek). Doğru cevap A seçeneğidir.
"rivayet (hadis) re'ysiz, re'y de rivayet olmadan olamaz" diyen kimdir?
Bu söz Muhammed Eş-Şeybani'ye aittir.
Aşağıdakilerden hangisi ahlâki terim ve kavramlar ile ahlâki önermelerin anlamı ve birbiri ile irtibatını, bunların nasıl temellendirildiğini kendisine konu eder?
Ahlak felsefesi ahlâki terim ve kavramlar ile ahlâki önermelerin anlamı ve birbiri ile irtibatını, bunların nasıl temellendirildiğini söz konusu eder. Doğru cevap D şıkkıdır.
Hz. Peygamber’in İslâm ahlâkındaki kaynak konumunu keşfedebilmek için hangi konuyu dikkate almak gerekir?
Hz. Peygamber’in İslâm ahlâkındaki kaynak konumunu keşfedebilmek için son zamanlarda ahlâk felsefesinde özellikle tartışılan bir konuyu, olgudeğer ilişkisi meselesini, dikkate almak ve bu çerçevede Hz. Peygamber’in bir fiili gerçekleştirmiş olmasının, nasıl olup ta, hangi gerekçelerle ahlâki bir ideali, yani olması gerekeni ifade edebildiğini açıklamak gerekmektedir.
İslamiyet’te Amel ne demektir?
Müslümanlıkta amel uygulama demektir yani sadece lafta değil yaşantıdada emirleri yerine getirmek gerekir.