Sabah aydınlığı başlamadan önce kısa bir süre görülen ve sonra kaybolan dikey beyazlığa ne ad verilmektedir?
Sabaha doğru güneşin doğacağı ufukta beliren beyazlığa fecr (fecir) denir. Sabah aydınlığı başlamadan önce kısa bir süre görülen ve sonra kaybolan dikey beyazlığa fecr-i ka^zib (yalancı fecir) denir. Sonra fecr-i sa^dık ve ikinci fecir de denen enine bir beyazlık belirir. Sıyam ise bir şeyden geri durma, yapmama anlamındaki Arapça ifadedir.
Sahih: Kendisi için belirlenmiş olan temel unsur (rükün) ve şartları tam olaraktaşıyan ibadet ve işlemlerdir.
Din, esası itibariyle manevi kirlerden arınma (tezkiye), Allah’ı tanıma, O’na itaat ve ibadet etmekten ibarettir. Nitekim imanın zıddı olan şirk Kur’ân’da manevi bir pislik (neces) olarak nitelendirilmiştir Nezâfet ise, sadece hakiki ve maddi pisliklerden temizlenmeyi ifade etmektedir. Maddi temizliğin, özellikle bazı ibadetlerin geçerli (sahih) olmasının şartları arasında sayılması onun ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Yatsı namazından sonra kılınan üç rekât vitir namazı ile ramazan ve kurban bayramlarında ikişer rek‘at kılınan bayram namazları vacip namazlardır. Bu namazlar, Şâfiî, Hanbelî ve Mâlikî mezheplerinde sünnet namazlar arasında yer almakla birlikte, bu mezheplerde bayram namazlarının farz-ı kifâî olduğu görüşü de vardır. Bir kimsenin kendi iradesiyle kılmayı adadığı nezir namazları da vacip hükmündedir. Bu namazlar en az iki rek‘at olur. İki rek‘at olan tavaf namazı da vaciptir.
Abdestin farzları, bir fiilin abdest sayılabilmesi için onda bulunması zorunlu olan ana unsurları ifade eder. İlgili ayette de zikredildiği üzere abdestin farzları dörttür:
Yüzü yıkamak. Kolları dirseklerle birlikte yıkamak. Başı meshetmek. Ayakları topuklarla birlikte yıkamak.Abdestin bu dört farzında sünnî fıkıh mezhepleri görüş birliği etmişlerdir. Ancak Hanefîler’in dışındaki üç mezhep bu farzlara başkalarını da eklemişlerdir. Ancak Hanefilere göre başın dörtte birini el içinin ıslaklığıyla meshedilmesi yeterlidir. Doğru cevap C'dir.
Hz. Peygamber'in ''Benim mutluluğum namazdadır.” (Nesa^i^, “Işratü’n-nisa^”, 1) sözü, ibadetin hangi yönüne ışık tutmaktadır?
Bazı insanlar için ibadetin amacı sadece kulluk imtihanını kazanmaktır. Başka bir seviyedeki insan için ibadetin amacı nefsin terbiye edilmesi ve disiplin altına alınmasıdır. Daha üst bir seviyede olanlar için ise Allah’a ibadet, bunların da üstünde ve ötesinde anlamlar taşır. Mesela bu seviyede olanlar ibadet ettikleri zaman gönüllerinde üstün bir zevk, ruhlarında Allah’a kavuşma duygusu ve manevi bir mutluluk yaşarlar. Hz. Peygamber'in ''Benim mutluluğum namazdadır” (Nesa^i^, “Işratü’n-nisa^”, 1) sözü, ibadetin bu yönüne ve Hz. Peygamber’in seviyesine ışık tutmaktadır. C¸ünkü Hz. Peygamber ibadeti en üst seviyede ve en yoğun duygularla yapıyordu. Bu sebeple de onun namazı, yüce yaratıcı ile bir buluşma ve O’nun huzurunda bir yakarışa dönüşüyordu.
Oruç ibadeti esnasında bireyin göstermiş olduğu en önemli ve gerekli davranış biçimi aşağıdaki seçeneklerin hangisinde kesin olarak belirtilmiştir?
Oruç aynı zamanda bir sabır eğitimidir. Oruçlu günlük alışkanlıklarını belli bir süre için terk ederek sabretmeye alışır ve aynı zamanda da bundan dolayı sevap kazanır.
Ali Amca tuttuğu orucun Allah katında daha değerli, mükemmele daha yakın olması için ek olarak bazı davranışlarda da bulunmaktadır. Ali Amcanın aşağıdaki davranışlardan hangisini yapması orucun sünnetleri arasında yer almaz?
Tutulan orucun Allah katında daha değerli, mükemmele daha yakın olmasıiçin oruçlunun rükün olarak ifade edilen asgari ölçülere ek olarak bazıdavranışlar sergilemesi beklenir. Bunları aşağıdaki şekilde özetlemekmümkündür:1-Sahuru geç, iftarı erken yapmak. 2-Sadaka vermek. 3-İftar yemeği vermek. 4-Hurma veya su ile iftar etmek, iftarda dua etmek. 5-Nâfile namaz kılmak, çokça Kur’ân okumak, istiğfarda bulunmak. 6-İ‘tikâf.
Doğru cevap D'dir.
Hz. Peygamberimiz bir hadisinde 'Namaz müminin mi'râcıdır' buyurmuştur. Peygamberimiz söylemiş olduğu bu hadisinde namaz ile ilgili olarak vermek istediği asıl mesaj aşağıdaki seçeneklerin hangisindedir?
Peygamberimiz bir hadislerinde “Namaz müminin mi‘râcıdır” buyurmuş ve müminin namaz kılarken Allah’ın huzuruna kabul edildiğini belirtmiştir.
Hükmi temizlik sadece Teyemmüm için geçerli olan bir tanımdır. A, B ve E şıkları dinde ibadet için doğal temizliği ifade ederken Kurban kesmek bir ibadet türü ve manevi temizlenmeye yol olsa da çeldiricidir. Doğru yanıt 'C' şıkkıdır.
Sahih. Doğru cevap D'dir.
Doğru cevap C'dir.
Aşağıdakilerden hangisi abdestin farzlarından biri değildir?
Önce elleri bileklerle birlikte üç defa yıkamak, abdestin başlıca sünnetlerinden biridir.
Vitir namazı, sadece ramazan ayında cemaatle kılınır ve imam bu namazı açıktan kıldırır. Hem imam hem de cemaat kunût duasını gizli okur. Hanefîler’e göre vitirden başka namazlarda kunût duası okunmaz. Yalnız, sıkıntı, fitne ve belâ meydana gelmesi halinde sabah namazlarının farzında kunût duası okunabilir.
Aşağıdaki namazlardan hangisi Peygamber Efendimize farz kılınmıştır?
Kuşluk (Duhâ) Namazı, güneş doğup kerâhet vakti çıktıktan sonra istivâ vaktine kadar iki, dört, sekiz veya on iki rek’at namaz kılmak müstehaptır. Tahiyye, selam vermek, “tahiyyetü’l-mescid” ise, mescidin Rabbine selam vermek, O’na tâzimde bulunmak demektir. Ziyaret, eğitim, öğretim gibi bir maksatla bir mescide giren Müslümanın, mescidde Rabbine tâzimde bulunmak üzere iki rek‘at nâfile namaz kılması müstehaptır. Tesbih namazı, her rek’atında yetmiş beş defa “Sübhânallâhi ve’l-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe ille’llahu ve’llâhu ekber” diye tesbih okunan dört rek’atlı bir namazdır ve sevabı pek çoktur. Hâcet namazı, uhrevî veya dünyevi bir ihtiyacı bulunan kişi, yatsı namazından sonra iki veya dört rek’at namaz kılar, ardında da bir dua yaparak, ihtiyaç duyduğu işin meydana gelmesi için Allah’tan niyaz eder. Yatsı namazının ardından daha uyumadan veya biraz uyuduktan sonra kılınacak nâfile namazına “gece namazı” denir ki, bunun sevabı çoktur. Bir süre uyuduktan sonra kalkılıp kılınırsa “teheccüd namazı” adını alır. Tehüccüd namazı, Peygamber Efendimiz hakkında farzdır. Bu nedenle doğru cevap A'dır.