Kur’an-ı Kerîm’de, dünyada yaptıkları iyi davranışlara karşılık âhirette iyi bir hayat yaşatılacak olanların durumu aşağıdaki ayetlerden hangisi ile açıklanmıştır ?
Kur’an-ı Kerîm’de, dünyada yaptıkları iyi davranışlara karşılık âhirette iyi bir hayat yaşatılacak olanların durumu şöyle açıklanır: “O gün birtakım yüzler vardır ki, nimet içinde mutludurlar. Yaptıklarından dolayı hoşnutturlar.”(Gaşiye 88/8-9).
Aşağıdakilerden hangisi Sûr ile eşanlam taşıyan bir tabirdir?
A, B, C ve E seçeneklerinde verilen tabirler kıyameti ifade etmek için kullanılan tabirlerdendir. D seçeneğindeki Nâkur tabiri ise Sûr ile eşanlamlıdır. Sûr ile eşanlamlı olan “nâkur” tabiri, “ses çıkarmak” manasında kullanılarak kıyametin korkunç bir gürültüyle kopacağı açıklamaktadır.
Yukarıdakilerden hangileri peygamber olmak için gerekli özelliklerindendir?
Zengin olmanın peygamber olmakla bir alakası bulunmamaktadır.
I. İslam dininin inançla ilgili hükümleri
II. İslam dininin davranışlarla ilgili hükümleri
III. İslam dininin ahlakla ilgili hükümleri
IV. İslam dininin diğer dinlerle ilgili hükümleri
V. İslam dininin evrenle ilgili hükümleri
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri İslam dininin incelenmesinde faydanılan başlıklardır?
İslâm dini genel iskelet olarak: 1. İslâm dininin inançla (itikat) ilgili hükümleri, 2. İslâm dininin davranışlarla (muâmelât) ilgili hükümleri, 3. İslâm dininin ahlâkla ilgili hükümleri, olmak üzere üç başlık altında incelenir. Doğru cevap E'dir.
İslam’da Allah’ın varlığını ispatlamak için yapılan tüm faaliyetlere “..............” denir.
cümlede boş bırakılan yere gelmesi gereken kavram aşağıdakilerden hangisidir?
İslam’da Allah’ın varlığını ispatlamak için yapılan tüm faaliyetlere “isba^t-ı va^cip” denir.43
Peygamberlerin Allah’tan inanç ilkelerini alıp din adına tebliğ ettiklerini tasdik eden ve onlara inanan kişiye verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
İman, “Allah’tan alıp din adına tebliğ ettikleri kesin inanç ilkelerinde peygamberleri tasdik etmek ve onlara inanmak” şeklinde tarif edilir ve bu inancı benimseyen kişiye de mü’min denir.
Aşağıdakilerden hangisi inkarın sosyolojik sebeplerinden biridir?
İnsan, doğar doğmaz bir toplum tarafından çevrelenir. Dolayısıyla, insan üzerinde etkili olan sosyal baskı grupları vardır. Bu gruplar, insanın inanç seçiminde etkili oldukları gibi, inançsızlık konusunda da etkindirler. Doğru cevap B'dir.
İslam inanç esasları ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
inanç esasları zamana, zemine, mekana, fert ve toplumlara göre değişmez
Ahiret yerine ölümden sonra diriliş anlamına gelen _____ veya son gün demek olan _____ yahut cennet ve cehennemin hak olduğuna şahitlik etmek anlamına gelen tabirler kullanılır (Buhârî, “Îmân” 37; Müslim, Îmân” 1, 5, 45).
Yukarıda boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangileri gelmelidir?
Ahiret yerine ölümden sonra diriliş anlamına gelen “el-Ba’sü’l-âhir”e veya son gün demek olan “el yevmu’l- âhir”e yahut cennet ve cehennemin hak olduğuna şâhitlik etmek anlamina gelen tabirler kullanılır (Buhârî, “Îmân” 37; Müslim, “Îmân” 1, 5, 45).
Aşağıdakilerden hangisi kıyametin büyük alametlerinden kabul edilir?
İçki tüketiminin yaygınlaşması, insanların yarı çıplak dolaşması, zinanın aleni hale gelmesi, adam öldürme olaylarının ve terörün artması, faizin helal telakki edilmesi, ibadetlerin terk edilmesi gibi dinî hayatın yozlaşacağını ve insanların ahlâkî bozuluşa sürükleneceğini haber veren kıyamet alâmetleri evrendeki düzeninin yıkılışından çok bireyin ve toplumun çöküşüne dikkat çekmeye yöneliktir. Çünkü bu tür olaylara her devirde rastlamak mümkündür. Bunlar kıyametin küçük alâmetleri olarak değerlendirilir. Dolayısıyla, doğru cevap E seçeneğidir.
Aşağıdaki varlıklardan hangisi gayb'a aittir?
Kur'anda cinlerden gaybi varlıklar olarak bahsedilir.
Yukarıdakilerden hangileri Kur’an’da kıyametin isimleridir?
Kur’an’da birden fazla kavramla ifade edilen kıyamet hakkında en çok kullanılan isim “kıyametin kopma zamanı” anlamındaki “Sâat” tabiridir. Sarsıcı anlamına gelen “Râcife”, korkunç gürültü demek olan “Karia”, “Sahha” ve ayrıca “Tâmme” gibi değişik adlarla da anılır.
“Biz her şeyi (belirlenmiş) bir ölçüye göre yarattık” (el-Kamer 54/49)
Bu ayette vurgulanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Bu âyette bütün varlıkların Allah tarafından yaratıldığı ve kaderlerinin belirlendiği açıkça bildirilmiştir. Bu kader ve takdir kavramlarının Kur’an kaynaklı olduğunu göstermektedir. Kur’an’da kader ve takdir kelimeleri Allah’a nisbet edilmiştir.
Allah tarafından yaratılan, çeşitli şekillerde görünebilen, zor işlere güç yetirme özelliğine sahip, ancak iyi nitelikte işler yapabilen, erkeklik ve dişilik vasıfları bulunmayan ve Allah’a itaatten ayrılmayan nurani varlıklara ne ad verilir?
Allah tarafından yaratılan, çeşitli şekillerde görünebilen, zor işlere güç yetirme özelliğine sahip, ancak iyi nitelikte işler yapabilen, erkeklik ve dişilik vasıfları bulunmayan ve Allah’a itaatten ayrılmayan nurani varlıklara “melek” denilir. Dolayısıyla, doğru cevap A seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi, Ebû Zerr’den nakledilen rivayette kendisine sayfa indirilen peygamberler arasında yoktur?
Ebû Zerr’den nakledilen bir rivayete göre Allah Teâlâ, Hz. Şît’e 50, İdris’e 30, İbrahim’e 10 ve Musa’ya 10 olmak üzere toplam 100 sayfa indirmiştir. Ancak Hz. İbrâhîm ve Mûsâ’ya indirilen sayfaların dışında Kur’an ve tevâtür derecesine ulaşan hadîslerde bu konuda bilgi bulunmamaktadır. Dolayısıyla, doğru cevap A seçeneğidir.
Allah insanlar tarafından benimsenip ilâhî görevlerini yerine getirebilmeleri için Peygamberlere mucize gösterme imkanı bahşetmiştir. bu bilgiye paralel olarak Hz. Muhammed'e (a.s.m) verilen en büyük mucize hangisidir?
Hz. Peygamber'e bir çok mucize verilmesine rağmen bunların arasında en büyüğü Allah'ın Kelamı Kur'an-ı Kerimdir
I. Allah’a karşı sorumluluk bilinci taşıma
II. Allah’ı görüyor gibi içtenlikle hareket etme
III. Günah işleme
IV. Riyâkâr davranma
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri inanç esaslarını kabul eden insanların dinî davranışları arasında yer alır?
İnanç esaslarını kabul eden insanları dinî davranış bakımından dört gruba ayırmak mümkündür. Bunlar Allah’a karşı sorumluluk bilinci taşıyanlar, Allah’ı görüyor gibi içtenlikle hareket edenler, günah işleyenler ve riyâkâr davrananlardır.