Aşağıdaki sözcüklerden hangisi bir art ünlü ile başlar?
Ünlülerin sınıflandırılmasında esas olan boğumlanmayla ilgili belli başlı ölçütler şu şekildedir: Artlık/Önlük, Darlık/Genişlik, Düzlük/Yuvarlaklık, Uzunluk/Kısalık. • Artlık/Önlük: Ağız boşluğunun ön ve art bölümleriyle ilgili karşıtlık; /a/-/e/, /ı/- /i/, /o/-/ö/, /u/-/ü/ ayrımlarını belirler. Dilin ön tarafının tümsekleşmesiyle ağzın arka bölgesinde art ünlüler /a, ı, o, u/, dilin arka tarafının tümsekleşmesiyle ağız boşluğunun ön tarafında ön ünlüler /e, i, ö, ü/ oluşur.
Konuşma seslerinin üretimin ve algılanmasını şu üç aşamada değerlendirebiliriz:• Söyleyiş ses bilgisi: Konuşurlar sesleri nasıl üretir?• Akustik ses bilgisi: Sesler havada nasıl yol alır?• İşitsel ses bilgisi: Dinleyenler sesleri nasıl algılar?
Türkçe, köken bakımından, hangi dil ailesine girmektedir?
Köken bakımından Türkçe Ural-Altay dil ailesinin Altay koluna mensuptur.
I. sınıf
II. öğrenci
III. gel
IV. biz
Yukarıdakilerden hangisi bağımsız biçim birimlere örnektir?
Tek başlarına kullanılabilen biçim birimlerdir. Bağımlı biçim birimler (ek) ise tek başlarına kullanılamayan biçim birimlerdir.
Diş-dudak ünsüzleri nerede oluşur?
Oluşum yerlerine göre ünsüzler: Oluşum noktası, ünsüzün boğumlandığı, hava akımının engele takıldığı yerdir. • Alt ve üst dudakların birbirine temas ettiği noktada çift dudak ünsüzleri /b, p, m/ ünsüzleri oluşur. • Üst dişler ile alt dudağın birbirine temas ettiği noktada ise diş-dudak ünsüzleri /f, v/ oluşur. • Üst ön dişlerin arkasında diş ünsüzleri /d, n, s, t, z/ ünsüzleri oluşur. • Üst ön dişlerin hemen üstünde diş eti ile ön damağın birleştiği yerde /c, ç, j, ş/ ünsüzleri oluşur. • Ön damak ünsüzleri /g, k, l, r/ ön damakta, arka damak ünsüzleri /g, ?, l, ğ/ ise art damakta oluşur. • Gırtlakta oluşan tek ünsüz, /h/dir.
'Fosilleşme' olarak tanımlanan durum aşağıdakilerden hangisidir?
Tarihî dönemlerdeki kimi biçim birimlerin dil bilgisel işlevlerini yitirerek bugüne ulaşmasına fosilleşme denir.
Aşağıdaki kelimelerin hepsi yapım eki almıştır. Bu kelimelerden hangisinin aldığı yapım eki ile kök bağlantısı yanlış verilmiştir ?
Değnek addan eylem yapma eki değil, eylemden ad yapma eki almıştır.
Aşağıda belirlenen sözcüklerin hangisinde, eylemden ad türeten bir ek kullanılmıştır?
Amaç 2
'Sınav' kelimesi yapım ekleri bakımından hangi türe girmektedir?
Eylemden ad yapma ekleri, eylem kok ya da gövdelerinden, köken anlamıyla bağlantılı yeni ad gövdeleri yapan ve sayıca en fazla olan eklerdir.
Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde, vurgunun değişmesi sözcüğün anlamını değiştirir?
Amaç 5
Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Etnik ve sosyoekonomik nedenlerle dil farklılaşabilir. İçinde bulunulan psikolojik durum dilin farklı kullanılmasında rol oynayabilir. Dil sisteminin işleyişi yalnızca kendi yasalarına bağlıdır. Dil, ulusal ve toplumsal bir kurumdur. Ancak ana dili, öğrenilen değil; edinilen ve kuşaktan kuşağa aktarılan bir sistemdir.
Herhangi bir tabana eklenen yapım ekleri aracılığıyla anlam ve/veya tür bakımından farklı yeni sözcüklerin yapımına ne ad verilir?
türetme