Aşağıdakilerden hangisi gırtlakta oluşan tek ünsüzdür?
h
Ses; üretim, iletişim, algılama vedeğerlendirmeden ibaret dört anaaşamalı bir sürecin ürünüdür.
Aşağıdakilerden hangisinde sıfat fiil almış bir sözcük bulunmaktadır?
Tükenmez kalem sözcüğünde tükenmez sıfat fiil içermektedir. Doğru cevap A'dır.
Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde aitlik eki vardır?
'benimki' sözcüğünde -ki aitlik eki bulunmaktadır. Doğru cevap A'dır.
alfabe
Osmanlı Türkçe'sine karşı başlatılan ilk hareket hangisidir?
1911’de O¨mer Seyfettin ve Ali Canip’in başlattığı “Yeni Lisan” hareketi Osmanlı Türkçesinin sonunu getirdi. O¨mer Seyfettin, Genç Kalemler dergisinde yazdığı yazılarda İstanbul halkının konuşma diline dayanan yalın bir dil teklif etti ve önceleri çok büyük tepkilerle karşılaşan bu görüşler, zamanla pek çok edebiyat, bilim ve fikir adamı tarafından benimsenip kullanılmaya başlandı. O¨zellikle Ziya Gökalp’in de katılmasıyla “Yeni Lisan” hareke- ti çok güçlendi Edebiyatta milli^lik ve dilde sadeleşme birkaç yıl içinde devrin bütün aydınlarınca kabul edilip uygulama alanına geçirildi.
Doğru cevap A şıkkıdır.
Göktürk yazıtları kaç yılında okunmuştur?
Göktürk Yazıtları 1893 yılında okunmuştur.
Muhakemetü’l-Lügateyn’in yazarı aşağıdakilerden hangisidir?
Ali Şir Nevayi tarafından yazılan Muhakemetü’l-Lügateyn’de Farsça ile Türkçe karşılaştırılmış, Türkçenin daha üstün bir dil olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Etnik açıdan sınıflandırıldığında Türkiye Türkçesi aşağıdakilerden hangisinin bir kolu kabul edilmektedir?
Türk lehçe ve yazı dillerinin sınıflandırılmasında Türkiye Türkçesi, Güneybatı ya da Batı Türkçesi olarak adlandırılan gruba girer. Bu, yönleri esas alan bir sınıflandırmadır. Etnik sınıflandırmada ise Türkiye Türkçesi, Oğuz Türkçesinin bir koludur. Doğru cevap A'dır.
Türkçe, köken bakımından aşağıdaki dillerin hangisinin içinde yer alır?
Amaç 3
"Bir dilin tarihi, siyasi, sosyal ve kültürel nedenlerle değişik bölgelerde ses yapısı, şekil yapısı ve kelime hazinesi bakımından önemli farklarla birbirinden ayrılan kollarından her biri" olarak tanımlanan dil türü aşağıdakilerden hangisidir?
Diyalekt, geleneksel Türkolojide Batı dillerindeki diyalekt karşılığındaki lehçe, Korkmaz’ın (2007) tanımıyla ‘Bir dilin tarihi, siyasi, sosyal ve kültürel nedenlerle değişik bölgelerde ses yapısı, şekil yapısı ve kelime hazinesi bakımından önemli farklarla birbirinden ayrılan kollarından her biri’dir.
'Halkın, anlamını bilmediği ya da unuttuğu bir sözcüğü ses ve anlam bakımından kendi dilinin sözcüklerinden birine benzetmesi' tanımı anlam bakımından sözcük türlerinden hangisine aittir?
Yerlileştirme (halk etimolojisi): Halkın, anlamını bilmediği ya da unuttuğu bir sözcüğü ses ve anlam bakımından kendi dilinin sözcüklerinden birine benzetmesidir. Çorum sözcüğünün, çoğu Rum’dan, İstanbul’un İslam ve bol sözcüklerinden geldiği açıklaması birer yerlileştirme etimolojisi örneğidir.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, ünlü daralması vardır?
Amaç 2