Maddi kültür unsurları mimari, el sanatları, geleneksel kıyafetler, araç-gereçler gibi elle tutulur, gözle görülür, somut olan unsurlardır. Doğru cevap E' dir.
Her –n- eki dönüşlülük çatısı kurmayabilir. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi buna örnektir?
Dönüşlü çatı: Yıkandım, küreklere asıldık örneklerindeki gibi, yüklemin bildirdiğieylemin özneye döndüğünü, eylemin özne tarafından kendi kendine yapıldığınıgösteren çatıdır. Dönüşlü çatı ekleri - n- ve -l-’dir. Yıka-> yıkan-, bak->bakın-, yor->yorul- vb. Dönüşlü çatılarda, yüklem çoğunlukla nesne alamaz, ancak “bavuluyüklendim” örneğinde olduğu gibi geçişli eylem de olabilir.
Her –n- eki dönüşlülük çatısı kurmayabilir. örneğin kalkınmak. doğru yanıt A
Gözlükçülük sözcüğünün tabanı aşağıdakilerden hangisidir?
Göz, gözlük sözcüğünün; gözlük, gözlükçü sözcüğünün; gözlükçü ise gözlükçülük sözcüğünün tabanıdır. Doğru cevap D'dir.
Herhangi bir sözcük türüne dahil olmayan, yani eylem, ad (isim), sıfat, zarf vb. sözcük türlerinden birine girmeyen bağımlı biçim birimlerine ne ad verilir?
Ekler, herhangi bir sözcük türüne dâhil olmayan, yani eylem, ad (isim), sıfat, zarf vb. sözcük türlerinden birine girmeyen bağımlı biçim birimlerdir.
Özbek Türkçesi, Çağatay Türkçesinin günümüzdeki devamı olarak kabul edilir. Doğru cevap E'dir.
Aşağıdakilerden hangisi çekim eklerinin işlevlerinden biri değildir?
Yeni sözcükler yapma görevi bulunan ekler, yapım/türetim ekleridir. Soru anlamı katma, kişi ilişkisi kurma, aitlik ve çokluk gösterme ise çekim eklerinin görevlerindendir.
Ölçünlü dil (standart/ölçünlü değişke): Devlet yönetimi, eğitim, ekonomi vb. bütün alanlarda kullanılan, yasal, kurumsal, toplumsal desteği, edebî geleneği, ortak yazım sistemi, genel kabul gören sözlüğü, yazım kılavuzu, ortak söyleyiş sistemi vb. bulunan dil veya değişke.
Ek almayan, çekime girmeyen, tek heceli sözcüklerin sıralanmasının, tonlamanın ve vurgulamanın birincil önem taşıdığı dil türü aşağıdakilerden hangisidir?
Yalınlayan diller, ek almayan, çekime girmeyen, tek heceli sözcüklerin sıralanmasının, tonlamanın ve vurgulamanın birincil önem taşıdığı Çince, Tibetçe gibi dillerdir. Doğru cevap A'dır.
Ağaç sözcüğü ile doğadaki ağaç arasında hiçbir nedensellik ilişkisinin olmaması dilin hangi özelliğini kapsar?
Ağaç sözcüğü ile doğadaki ağaç arasında hiçbir nedensellik ilişkisinin olmaması dilin nedensizlik ilkesini kapsamaktadır. Doğru cevap B'dir.
Aşağıdaki eserlerden hangisi Karahanlı döneminden kalmamıştır?
Karahanlı Dönemi’nden günümüze sayı olarak çok olmamakla birlikte Türk dil ve kültürtarihi açısından son derece önemli eserler kalmıştır. Bunlar; 1069 yılında Yusuf HasHâcip tarafından yazılmış 6645 beyitten oluşan Kutadgu Bilig; Kâşgarlı Mahmut tarafından1072 yılında başlanıp 1077 yılında tamamlanmış, 7000’den fazla Türkçe kelimeninArapça karşılığı verilmekle kalınmayıp şiirlerle, atasözleri ve deyimlerle örneklendirilerekzenginleştirilmiş, Türk kültürünün hazinesi olarak değerlendirilen Dîvânü Lügâti’t-Türk;Edip Ahmet Yüknekî tarafından yazılan Atebetü’l-Hakâyık; Ahmet Yesevî’nin şiirlerinintoplanmasıyla oluşturulan Dîvân-ı Hikmet ve kim tarafından yazıldığı tam olarak bilinmeyenKur’an Tercümesi gibi eserlerdir. Doğru cevap E'dir.
Aşağıdakilerden hangisi, dilin bilimsel özelliklerindendir?
Amaç 1
Köken bakımından diller ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Köken bakımından diller çeşitli dillerin ortak bir ana/ata dilden türediği esasına dayanır. Kaynak ya da genetik sınıflandırma olarak da adlandırılabilir. Almanca ve İngilizce aynı dil ailesinde yer alır. İbranice ve Arapça, Hami-Sami dillerindendir. Türkçe ise Altay dilleri arasında bulunur yani Türkçe ve Arapça aynı dil ailesinde yer almaz.
Whorf Hipotezi ya da Sapir-Whorf Hipotezi adıyla anılan kurama göre, aşağıdakilerden hangisi geçerlidir?
Amaç 5
Aşağıdakilerden hangisi Kuzeybatı (KB), Kıpçak Türkçesine ait bir yazı dilidir?
Gagauzca, Türkiye Türkçesi, Azerice ve Türkmence Güneybatı (GB), Oğuz Türkçesine aittir. Kazakça Aral-Hazar grubunda Kuzeybatı (KB) Türkçesidir. Doğru cevap B’dir.