I. Arapça ve İngilizce, yapı bakımından aynı grupta yer alan dillerdir.II. Yalınlayan dillerde sözcüğün biçimi değişmez.III. Bükünlü diller, tek heceli dillerdir.
Yukarıdaki ifadelerden hangisi yapı bakımından diller ile ilgili olarak doğrudur?
Arapça ve İngilizce, yapı bakımından aynı grupta yer alan yani bükünlü dillerdir. Yalınlayan diller tek hecelidir, sözcükler ek almaz ve sözcüğün biçimi değişmez. Bükünlü dillerde sözcükler ek alabilir.
"Verilecek görevlere ilişkin bir bilgisi yoktu." cümlesinde altı çizili sözcüğün türü aşağıdakilerden hangisidir?
Edatlar, kendilerinden önceki ad soylu sözcüklere ad durum ekleriyle bağlanarak cümle ögesi olabilen veya diğer sözcük ve sözcük öbekleriyle ilişki kuran, anlamdan çok görev yönü ağırlıkta olan çekimsiz sözcüklerdir. Kum gibi, cihan içre; akşama doğru, konuya ilişkin; senin gibi, onun kadar; dünden itibaren, sabahtan beri vb. Doğru yanıt C seçeneğidir.
Düzeltme işareti aşağıdakilerden hangisinde diğerlerinden farklı bir görevdedir?
Türk alfabesinde düzeltme (^) işaretinin birden fazla görevi vardır. Âdet örneğinde olduğu gibi, üzerine konulduğu ünlünün uzun okunduğunu gösterir. Kâr örneğinde ise üzerine konulduğu, ölçünlü söyleyişte kısalan /a/ ünlüsünün uzun söylenmesi gerektiğini değil, bir önceki ünsüzün ön damaksıl (ince, ön sıradan) söylenmesi gerektiğini ifade eder. Kâğıt, tezgâh, dükkân ve hikâye sözcüklerinde de bir önceki /k/, /g/ ünsüzlerini inceltme, âlem sözcüğünde ise ünlüyü uzatma görevini üstlenmiştir. Doğru cevap B’ dir.
Aşaıdaki kelimelerden hangisi Türkçe kökenli değildir?
kolej
"Yeni Lisan" hareketi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Yeni Lisan hareketi 1911 yılında, Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde, başlamıştır.
Göz-gözlük kelimeleri arasındaki ilişki hangi biçim bilgisi türüne örnektir?
Tabanlar, eklerin, yani bağımlı biçim birimlerin eklendiği yalın sözcükler, yani bağımsız biçim birimlerdir. Tabanlar kök veya türemiş sözcük olabilir. Göz, gözlük sözcüğünün tabanıdır.
Aşağıdaki sözcüklerin hangisi eşitlik durumu eki almıştır?
Ad Durum Eki İşlevi Örnek-Ø yalın durum (nominatif) ev-A yaklaşma/yönelme durumu (datif) ev -e-DA bulunma durumu (lokatif) ev -de-DAn uzaklaşma/ayrılma/çıkma durumu, (ablatif) ev -den-I, -U yükleme/belirtme/nesne durumu (akuzatif) ev -i-lA araç durumu (vasıta, enstrümantal) ev -le-In, -nIn ilgi/tamlayan durumu (genitif) ev -in-CA eşitlik durumu (ekvatif) ev -ce
"Türkiye’de pek çok bilim adamınca kabul edilen bir görüş; Türkçenin yaşının bugünden en az _____ yıl geriye gittiği şeklindedir. Söz konusu olan bu süre, Türkçenin, bugün yeryüzünde yaşayan diller içerisindeki en yaşlı dillerden biri, belki de birincisi olduğunu gösterir."
Verilen cümle aşağıdaki sayılardan hangisi ile tamamlanmalıdır?
Türkiye’de pek çok bilim adamınca kabul edilen bir görüş; Türkçenin yaşının bugünden en az 8500 yıl geriye gittiği şeklin- dedir. Söz konusu olan bu süre, Türkçenin, bugün yeryüzünde yaşayan diller içerisindeki en yaşlı dillerden biri, belki de birincisi olduğunu gösterir. Doğru cevap E'dir.
Johanson ve Csató (2006) coğrafi, genetik ve tipolojik ölçütleri esas alarak yaptığı sınıandırmada Türk dillerini kaç gruba ayırır?
Johanson ve Csató (2006) coğrafi, genetik ve tipolojik ölçütleri esas alarak yaptığı sınıandırmada Türk dillerini altı gruba ayırır:
1. Güneybatı (GB), Oğuz Türkçesi
2. Kuzeybatı (KB), Kıpçak Türkçesi
3. Güneydoğu (GD), Uygur Türkçesi
4. Kuzeydoğu (KD), Sibirya Türkçesi
5. Çuvaşça, Ogur/Bulgar grubu
6. Halaçça, Argu Türkçesi
Doğru cevap B'dir.
Aşağıdaki kelimelerden hangisinde eylemden eylem yapma eki kullanılmıştır?
Yıkanmak kelimesindeki "n" eki dönüşlü çatı ekidir. Eylemden eylem yapmaktadır.
Aşağıdaki kelimelerden hangisinde dar orta hece ünlüsü düşmesi meydana gelebilir?
“Fikir” kelimesi ek aldığında orta hece ünlüsü düşer: fikir > fikri
- Avrupa’da bir fabrikada çalışan Türk işçinin, Türk arkadaşıyla Türkçe konuşurken patronun yanına geldiğinde Almanca konuşmaya başlaması.
- Aile bireyleriyle samimi bir dille konuşan birinin iş yerinde resmi konuşması.
- Memleketinde yerel şiveyle konuşan bir kimsenin büyükşehirlerde bu şiveyi kullanmaması.
Toplum dil biliminde, yukarıdaki durumları ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Konuşurlar, içinde bulundukları psikolojik duruma, resmî ya da gayriresmî ortamlara göre dili farklı biçimlerde kullanabilir. Örneğin, bir konuşurun eşiyle, çocuklarıyla, arkadaşlarıyla veya amirleriyle iletişimde dil kullanma stratejileri farklıdır. Konuşurlar eş zamanlı olarak bir dilden diğer dile veya bir dil değişkesinden diğer dil değişkesine geçebilir. Buna toplum dil biliminde kod değiştirme adı verilir. Doğru yanıt C seçeneğidir.
Ata dil olarak da bilinen ve bir dilin veya dil ailesinin tarihî gelişim sürecinde kuramsal olarak var olduğu düşünülen en eski şekline ne ad verilmektedir?
Ata dil olarak da bilinen ve bir dilin veya dil ailesinin tarihî gelişim sürecinde kuramsal olarak var olduğu düşünülen en eski şekline ana dil adı verilmektedir. Doğru cevap A'dır.