Batı’ da morfoloji olarak adlandırılan çalışma alanı Türkçe'de aşağıdakilerden hangisi ile adlandırılmaz?
Batı’ da morfoloji olarak adlandırılan bu çalışma alanı Türkçede biçim bilim, biçim bilgisi, kelime bilgisi, şekil bilgisi, yapı bilgisi, sözcük bilim gibi farklı terimlerle adlandırılmaktadır.
Biçim bilgisel olarak diller kaç gruba ayrılır?
Biçim bilgisel olarak diller başlıca bitişken (eklemeli), bükünlü (çekimli), yalınlayan diller olmak üzere 3'e ayrılır. Doğru cevap A'dır.
Aşağıdakilerden hangisi konuşulduğu ülke bakımından en yaygın olan dildir?
İngilizce 112; Çince 31; Türkçe 36; İspanyolca 44; Portekizce 37 farklı ülkede konuşulmaktadır. Buna göre dünyada en yaygın olarak konuşulan dil 112 ülke ile İngilizcedir. Doğru cevap A’dır.
Ses yolunun başlangıcında hangi organ yer alır?
akciğerler
Türkçenin en eski izleriyle Sümerlerden kalan tabletlerde karşılaşılır. İzler, MÖ 6500’lü yıllara kadar gider.Osman Nedim Tuna, 1990 yılında hem Sümerce ile Türkçe hem de Sümerler ile Türkler arasındaki ilişkiler konusunda çalışmalar yürütmüştür.
Aşağıdakilerden hangisi, O. N. Tuna’nın öne sürdüğü çıkarımlardan biridir?
Amaç 1
Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde “öpke > öfke” örneğindekine benzer ses olayı vardır?
Süreklileşme, süreksiz ünsüzlerin, akıcı ya da sızıcı sürekli ünsüzlere dönüşmesidir: beg- > beğ > bey (-g-, -ğ- > -y-)
Türkiye Türkçesinin coğrafi bakımdan Anadolu Türkçesi ve Rumeli Türkçesi olarak ikiye ayrılması gelenekselleşmiştir. Anadolu Türkçesi yine coğrafi ölçütlere göre, Batı Anadolu, Orta Anadolu, Ege, Karadeniz ve Doğu Anadolu ağızları olmak üzere dörde ayrılır. Doğru cevap E’dir.
Ses tellerinde ham ses haline gelen hava akımının ikinci durağı neresidir?
Ses tellerinde ham ses haline gelen hava akımının ikinci durağı gırtlaktır. Gırtlağı geçen ham ses, küçük dil tarafından ağız boşluğuna veya geniz boşluğuna veya her ikisine birden gönderilir.
Aşağıdaki ünsüzler ile ilgili ses olayı-örnek eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?
Beg > beğ > bey değişimi ötümsüzleşme değil, süreklileşmedir. Süreksiz ünsüzün, akıcı ya da sızıcı sürekli ünsüze dönüşmesi söz konusudur.
Hangisi "Yeni Lisan Hareketi"nin temel prensiplerinden biri değildir?
Yeni Lisan hareketinin temel prensipleri şöyle sıralanabilir 1. Yazı dilini konuşma diline yaklaştırmak, mümkün olduğu kadar İstanbul halkınınkonuştuğu gibi yazmak.2. Dilimizdeki Arapça ve Farsça gramer kurallarını kullanmamak.3. Tamlamaları, Türkçe kurallara göre yapmak.4. Yabancı kelimeleri Türkçedeki söylenişiyle yazmak, bilim terimlerinde Arapça kelimelerdenyararlanmak.5. Öteki Türk lehçelerinden kelime almamak.6. Bu kurallardan hareket ederek millî bir dil ve millî bir edebiyat meydana getirmek
I. İkisi de dudak ünsüzüdür.
II. /b/ ağız sesidir.
III. /m/ geniz sesidir.
IV. /b/ titreşimsiz bir ünsüzdür.
Yukarıda /b/ ve /m/ sesleri ile ilgili verilen ifadelerden hangisi doğrudur?
/b/ ve /m/ seslerinin ikisi de dudak ünsüzüdür, /b/ ağız sesidir. /m/ geniz sesidir. Ancak /b/ ve /m/ seslerinin ikisi de titreşimlidir.
I. Dil bir sistemdir. II. Dilin temeli sestir. III. Dilde nedensizlik ilkesi esastır. IV. İlkel dil, gelişmiş dil ayrımı yoktur. Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri dilin niteliğini ifade eder?
Dil bir sistemdir. Dilin temeli sestir. Dilde nedensizlik ilkesi esastır. İlkel dil, gelişmiş dil ayrımı yoktur. bu özelliklerin tamamı dilin niteliğini ifade eder. Dolayısıyla doğru cevap e şıkkıdır.
Aşağıdakilerden hangisi Türkçe kökenli kelimelerde bulunan ikincil ünsüzlerden biridir?
f, Türkçe kelimelerde bulunan ikincil ünsüzlerden biridir. Doğru cevap B'dir.
Türkçe kökenli sözcüklerle ilgili yazılanlardan hangisi/hangileri doğrudur?
I. Türkçe kökenli sözlerde /j/ bulunmaz.
II. Söz başında /c, f, ğ, h, j, l, m, n, ñ, p, r, ş, v, z/ ünsüzleri bulunmaz.
III. Sözcük sonunda /b, c, d, g, g/ ünsüzleri bulunmaz.
Tüm seçenekler doğru olduğu için doğru şık E şıkkıdır.