Takma dişlerini kaybeden nineniz hangi sesi çıkarmakta zorlanır?
/b/, /p/, /m/ için oluşum yeri dudaklar, /k/ için ön damaktır. Bir diş-dudak ünsüzü olan /f/ sesini çıkarmak içinse dişlere ihtiyaç vardır. Doğru cevap D’ dir.
Dil edinim aygıtı terimi aşağıdakilerden hangi dilbilimci kullanmıştır?
Dil edinim aygıtı: Chomsky’ye göre, dil bilimcilerin yüzyıllarca süren sistemli çalışmalarının sonucunda bile ulaşamadıkları dil bilgisi kurallarını yeni doğmuşve zihnî gelişimini bile henüz tamamlamamış bir çocuğun birkaç sene zarfında edinmesi, ancak doğuştan gelen, dile özgün kurallarla donatılmış içgüdüsel birsistem, dil edinim aygıtı sayesinde gerçekleşmektedir.
Aşağıdaki sözcüklerden hangisi addan eylem yapan bir ek almıştır?
'sula' sözcüğü, 'su' kökünden gelmektedir. Yani kökü bir addır. Sulama ise bir eylemdir. Doğru cevap E'dir.
Aşağıdakilerden hangisi dar yuvarlak bir ünlüdür?
u, dar yuvarlak bir ünlüdür. Doğru cevap D'dir.
1 Kasım 1928 tarihinde Türk Dili açısından hangi gelişme yaşanmıştır?
1 Kasım 1928 tarihinde Latin harflerine dayanan Türk Alfabesi kabul edilmiştir.
Aşağıdaki ünsüzlerden hangisi kendisinden sonra gelen ünlüyü ön damaksıllaştırabilir?
ç, kendisinden sonra gelen ünlüyü ön damaksıllaştırabilir. Doğru cevap A'dır.
1069 yılında Yusuf Has Hâcip tarafından yazılmış 6645 beyitten oluşan eser aşağıdakilerden hangisidir?
Kutadgu Bilig
Aşağıdakilerden hangisinde ünlü birleşmesi yoktur?
Fasıl sözcüğünde ünlü birleşmesi yoktur. Doğru cevap D'dir.
Bugün elimizde biri Mısır'da, biri Taşkent'te, diğeri de Viyana'da olan üç yazma nüshası bulunan eser Kutadgu Bilig'dir. Doğru cevap E'dir.
Aşağıdakilerden hangisi 'Konuşurlar sesleri nasıl üretir?' sorusuna yanıt arayan alandır?
Söyleyiş ses bilgisi 'Konuşurlar sesleri nasıl üretir?' sorusuna yanıt arayan alandır.
“Dillerin sınıflandırmasında farklı sınıflandırmalar yapılmakla birlikte en temel yöntemler ………………… ve ………………… sınıflandırmadır.”
Verilen cümlede boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangilerinin getirilmeleri uygun olur?
Dillerin sayısı, yaşları, farklılıkları ve yakınlıkları gibi hususlarının araştırılması için sınıflandırmaya ihtiyaçları vardır. Sınıflandırma ölçütleri tarihsel gelişimi veya dilleri arasındaki ilişkilere dayanır. Dillerin sınıflandırılmasından farklı sınıflandırmalar yapılmakla birlikte en temel yöntemler köken sınıflandırması ve yapı bakımından sınıflandırmalardır.
Türk Yazı Dillerinin ve Lehçelerinin Sınıflandırılması Avrasya coğrafyasına yayılan Türk dillerinin sınıflandırılması ile ilgili genetik, coğrafi, etnik, tipolojik birçok ölçüt ve sınıflandırma girişimi vardır. Johanson ve Csató (2006) coğrafi, genetik ve tipolojik ölçütleri esas alarak yaptığı sınıflandırmada Türk dillerini altı gruba ayırır. 5. grupta Çuvaşça, Ogur/Bulgar grubu yer almaktadır. Bu grup İlk Türkçe döneminde Türk dillerinden ayrılan Çuvaşça bu grubun tek yazı dilidir.
Aşağıdaki cümlelerden hangisinde karma yoluyla oluşturulmuş bir sözcük bulunmaktadır?
Karma, iki sözcüğün hecelerini ya da parçalarını, genellikle ilk bileşenin birinci, ikinci bileşenin ikinci parçasını bir araya getirerek yeni sözcük oluşturma yoludur. arge (< araştırma + geliştirme), ordonat (< ordu + donatım), eltel (< el + telefonu ) vb. Doğru yanıt E seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisindeki sözcüklerin tamamı eylemden ad yapım eklerine örnektir?
Eylemden ad yapma ekleri, eylem kök ya da gövdelerinden, köken anlamıyla bağlantılı yeni ad gövdeleri yapan ve sayıca en fazla olan eklerdir. Bu eklerden bir bölümü çok yaygın biçimde tüm eylem köklerine gelebilirken, yayvan ve kaypak örneklerinde olduğu gibi, bir bölümü de yalnızca bir ya da birkaç sözcükte görülür.
"sev-gi, bin-ek, tanı-dık, bas-amak" sözcüklerinde görüldüğü gibi kökler eylemdir. Doğru cevap B'dir.