Aşağıdaki sözcüklerden hangisi eylemden ad yapma eki almıştır?
İlke, güncel, eldiven ve toptan sözcükleri addan ad yapma ekleri almışlardır. Gezegen sözcüğü ise eylemden ad yapma eki almıştır.
Aşağıdaki sözcüklerden hangisinde addan eylem yapma eki bulunur?
Addan eylem yapma ekleri, ad tabanlarından köken anlamıyla bağlantılı yeni eylem gövdeleri yapan eklerdir.-A1-: kana-, oyna-, türe-. -A2-: beze-, boşa-. -Al-: azal-, bun-al-, çoğal-, düzel-. -An-:gücen-, utan-. -Ar-1: kar(a)-ar, kız-ar-, mor-ar-. -Ar2-: başar-, ever-, onar-, suvar-. -A-ş-:güreş-, yanaş-. -DA1-: aldat-, iste- (< izde-). -DA2-: çatırda-, parılda-, şırılda-. -I-: ağrı- (<ağır-ı-), sak-ı-(n)- (< ET sak + ı + n-), taşı (< ET taş-ı-). -k-: acık-, birik-, gecik-, gözük-.-kIr-: fışkır-, hıçkır-, püskür-. -l-: incel-, kısal-, küçül-, sivril-. -lA(n)-: anla-, avlan-, evlen-,gizle-, yolla-. -msA-: azımsa-, küçümse-. -r-: belir-, delir-. -rgA-: esirge-, yadırga-.-sA-: boğasa- (ağız), önemse-, susa-. -sIn-: gereksin-, yüksün
A, B, C ve E seçeneklerinde eylemden ad yapma ekleri bulunmaktadır. Doğru yanıt D
I. İnançlar
II. İlişki örüntüleri
III. El sanatları
Yukarıdakilerden hangisi manevi kültürü oluşturan faktörler arasında yer alır?
Kültürü olusturan ögeler, genel anlamda maddi ve manevi veya somut ve somut olmayanbçiminde sınıflandırılabilir. Maddi kültür unsurları mimarî, el sanatları, geleneksel kıyafetler, araç-gereçler gibi elle tutulur, gözle görülür, somut olan unsurlardır. Manevi kültür unsurları ise inançlar, dünya görüşleri, ahlak anlayışı, davranıış kalıpları, ilişki örüntüleri vb. toplumsal hayatı çevreleyen öğreti ve değerlerdir.
Seçeneklerdeki ünsüzlerin özellikleri şöyledir: /j/: ötümlü, diş eti-damak, sürekli (sızıcı); /p/: ötümsüz, çift dudak, süreksiz (patlayıcı);/ş/: ötümsüz, diş eti-damak, sürekli (sızıcı); /v/ : ötümlü, çift dudak, sürekli (sızıcı); /c/: ötümlü, diş eti-damak, süreksiz (patlayıcı). Doğru cevap A’dır.
Aşağıdakilerden hangisi izole diller arasında yer almaz?
Romence Latin dilleri arasındadır ve Fransızca, İtalyanca, İspanyolca ve Portekizce gibi yakın akrabaları bulunur. Diğer şıklarda belirtilen diller izole dillerdir. Doğru yanıt E seçeneğidir.
"Beş büyük mesnevi^ yazan ilk Türk şairdir; ilk şairler tezkiresi Mecalisü’n-Nefayis’in, Farsça ile Türkçeyi karşılaştırarak Türkçenin daha üstün bir dil olduğu sonucuna ulaştığı Muhakemetü’l-Lügateyn’in, Türk kültür tarihi açısından çok önemli olan Nesayimü’l-Mahabbe’nin, Türk edebiyatının ilk biyografi örneklerinin yazarıdır."
Bahsi geçen yazar aşağıdaki şıklardan hangisinde verilmiştir?
Ünlü bilgin Zemahşeri^ Türkçenin önemli sözlüklerinden biri olan ve Mukaddimetü’l-Edeb'i yazmıştır. Yusuf Has Ha^cip, 1069 yılında 6645 beyitten oluşan Kutadgu Bilig'i yazmıştır. Ali S¸ir Neva^yi^’nin okul arkadaşı ve yakın dostu olan Hüseyin Baykara; hem bir hükümdar, hem de diva^n sahibi bir şairdir. Babür ise diva^nı ve başka eserleri yanında hatıra türünden yazdığı Vakayi^ adlı büyük eseriyle hem Türk anı edebiyatının hem de Türk nesrinin önemli örneklerinden birini vermiştir.
Doğru cevap Ali Şir Nevai'nin bulunduğu E şıkkıdır.
Aşağıda, Türk yazı dillerinin ve lehçelerinin sınıflandırılmasıyla ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
Aşağıdakilerden hangisi 'nasıl' kelimesindeki ses olayına örnektir?
Ünlü birleşmesi; ünlüyle biten bir sözcüğün, ünlü ile başlayan bir ek alması ya da sözcük ile birleşmesi durumunda, ilk sözcüğün sonundaki veya ikinci sözcüğün başındaki ünlülerden birinin düşmesidir. Kahvaltı (kahve+altı), sözcüğü buna örnektir.
"Kutadgu Bilig" eseri kim tarafından yazılmıştır?
6645 beyitten oluşan Kutadgu Bilig, 1069 yılında Yusuf Has Hâcip tarafından yazılmıştır.
Aşağıdakilerden hangisinde, iyelik eki kullanılmamıştır?
Amaç 2
Müzik dersi ve beden eğitimi dersi "ile" bağlacı kurulmuştur. "ile" ekinin yerine "ve" bağlacını getirebiliriz.
Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde sözcük kök ve eklerine doğru biçimde ayrılmıştır?
Kirlenmek sözcüğünün kök ve gövdelere ayrılışı kir-len-me-k şeklindedir.
Dil, toplumsal katmanlara göre değişir. Dil, klasik terminolojideki ifadesiyle ağız, şive, lehçe gibi ‘değişke’lerden oluşur. Bu değişkelerden biri ön plana çıkarak yazı dili hâline gelir. Diğer değişkeler de konuşuldukları coğrafyaların ya da toplulukların iletişim aracı ve kimliklerinin simgesi olma işlevi kazanır.
Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Türkçe kökenli bir sözcüktür?
E seçeneği büyük ünlü uyumuna uyduğu için Türkçe kökenli bir kelimedir. Bu yüzden doğru seçenek E şıkkıdır.