Bilim, sanat, spor, meslek dalıyla veya bir konu ile ilgili özel ve belirli bir kavramı karşılayan sözcük şıklardan hangisidir?
Terim; Bilim, sanat, spor, meslek dalıyla veya bir konu ile ilgili özel ve belirli bir kavramı karşılayan sözcük.
Aşağıdakilerden hangisi yabancı kaynaklı ve Türkçe'nin yapısına aykırı bir örnektir?
'Kendine iyi bak' ingilizce 'take care of yourself' kalıbının Türkçe'ye birebir çevirisidir ve Türkçe'ye aykırıdır.
Türkçede ünsüzler kaç grupta sınıflandırılır?
Türkçenin ünsüzleri genel olarak; oluşum/boğumlanma yerlerine (çıkaklarına) göre, ötümlü/ötümsüz (titreşimli/titreşimsiz) olmalarına göre, sürekli/süreksiz olmalarına göre, ağız/ geniz ünsüzü olmalarına göre dört grupta sınıflandırılır. Bu nedenle doğru cevap C şıkkıdır.
Türkçenin ilk yazılı metinleri olan Orhun Yazıtları’nda geçen yabancı sözcüklerden hangisi prenses anlamındadır?
Türkçenin ilk yazılı metinleri olan Orhun Yazıtları’nda birkaç yabancı sözcüğe rastlanır ki bunlar da sengün (general), kunçuy (prenses), işgiti (ipekli kumaş), yençü (inci) gibi sözcüklerdir. Doğru cevap E'dir.
"Sizi daha önce uyarmadım değil." cümlesi anlamına göre nasıl bir cümledir?
Cümleden olumsuzluk taşıyan bir cümleden sonra "değil" sözcüğü kullanılmıştır. Dolayısıyla, anlam bakımından bu cümle olumlu bir cümledir.
Aşağıdakilerden hangisi “Belirtisiz ad tamlaması”dır?
“Meyve suyu” belirtisiz ad tamlamasıdır. Doğru cevap A’dır.
Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin yazımı doğru olarak verilmiştir?
Makine,meyve, kurdele, egzoz, şoför sözcüklerin doğru yazılmış halleridir. Doğru cevap B'dir.
Bir sözcüğü veya kavramı kabul edilenin dışında başka anlamlara gelecek biçimde kullanma aşağıda verilen kavramlardan hangisini tanımlar?
Bir sözcüğü veya kavramı kabul edilenin dışında başka anlamlara gelecek biçimde kullanmaya mecaz adı verilir. Doğru cevap A'dır.
"Efendi, lahana, liman, sandal, yakamoz" sözcükleri hangi dilden Türkçeye geçmiştir?
Hiç kuşkusuz Türkçe daha önce Batı dillerinden sözcükler almıştı. Örneğin Osmanlı Devleti’nin Venedik ile ilişkileri dolayısıyla İtalyancadan abluka, acente, antika, bando, damacana, iskele, madalya, tabela gibi sözcükler alıntılanmıştı. Anadolu’da yaşayan Rumlardan alay, avlu, dalyan, efendi, lahana, liman, sandal, yakamoz vb. sözcükler Türkçeye geçmişti. Doğru cevap B'dir.
Aşağıdaki ilişki sözlerinden hangisi diğerlerinden farklı bir durumda kullanılmaktadır?
“Hızır yoldaşın olsun. Uğurlar olsun. Yolunuz açık olsun. Güle güle gidip gelin.” Şeklindeki ilişki sözleri birini yolcu ederken kullanılmaktadır. “Sizden iyi olmasın.” ise üçüncü bir kişinin iyiliğinden söz ederken kullanılmaktadır.
Yunancada, ilk iki harf olan “alpha” ve “beta” sözcüklerinin birleşmesinden oluşan sözcüğün Türkçedeki karşılığı nedir?
Yunancada, ilk iki harf olan “alpha” ve “beta” sözcüklerinin birleşmesinden oluşan “alfabe” Türkçede “abece”ye karşılık gelmektedir.
Türkçe sözlüklerde düzlük yuvarlaklık açısından bir uyum olması Türkçenin hangi özelliğidir?
Ses uyumlarının güçlü oluşu, Türkçenin bir başka özelliğidir. Türkçe sözcüklerde kalınlık incelik açısından uyum (büyük ünlü uyumu) güçlüdür:ağaç,lık, başarılı, dağcılık, doğaçlama koruyucu, kuşatıcı gibi kalın bir ünlüyle başlayan sözcükteki ünlüler kalın sıradan devam eder; çiçekçilik, değerli, eğitici, öğretim, önderlik, üretim gibi ince ünlülü sözcüklerde ise bu ünlüleri yine ince ünlüler izler. Türkçe sözcüklerde düzlük yuvarlaklık açısından da bir uyum (küçük ünlü uyumu) bulunmaktadır. Düz bir ünlüyle başlayan sözcüklerde birbirini izleyen ünlüler de düz olur: yaşlılık, gecelik; yuvarlak bir ünlüyle başlayan sözcüklerde ise birbirini izleyen ünlüler ya düz geniş ya da yuvarlak dar niteliktedir: ocak, üzüm gibi
C şıkkındaki madde doğru değildir, çünkü kullanım kılavuzlarında Türkçe'ye yer verilmemesi hem tüketiciler için bir sorun oluşturmakta hem de dile gereken önem verilmemektedir.Doğru cevap C şıkkıdır.
Türkiye’de İngilizce ile öğretime başlandığı hangi seneden itibaren Anglo-Sakson kültürünün yoğun etkisi hissedilmeye başlanmıştır.
Türkiye’de İngilizce ile öğretime başlandığı 1950’lerden itibaren Anglo-Sakson kültürünün yoğun etkisi de kendisini hissettiriyordu. Dolayısı ile sorunun doğru cevabı C seçeneğidir.
Çince, Soğdca ve Sanskritçe alıntı sözcükler Türk dilinin hangi döneminde yoğunluğunu artırmıştır?
Budizm, Maniheizm, Nasturilik gibi çeşitli inançları benimseyen Uygurların söz varlığında Çinceden, Soğdcadan, Sanskritçeden, Toharca gibi çeşitli dillerden alıntılarla yabancı sözlerin oranında ve kullanım sıklığında artış görülür. Doğru cevap C’dir.
Türkçede Bilim terimleri üzerine yapılan çalışmalar ışığında aşağıdaki sözcüklerden hangisi dead cat bounce sözcüğünün karşılığı olarak türetilmiştir?
Bilim terimleri üzerine çalışmaların günümüzde de yürütülmekte olduğunu belirtmekgerekir. Örneğin iktisat, bankacılık, borsa alanında tekel sözü örnek alınarak oligopol karşılığında azel, polyopoly karşılığında ise çokel; parity için değerdeşlik; convertibile yerine çevrilgen, dead cat bounce için ise son çırpınış gibi terimler türetilmiştir.