Cümleler yapı, anlam, yüklemin türü ve ögelerinin dizilişine göre farklı biçimlerde sınıflandırılabilir. Yapısına göre cümle türleri düşünüşdüğünde aşağıdaki seçeneklerden hangisi dışarıda kalır?
Cümleler yapı, anlam, yüklemin türü ve ögelerinin dizilişine göre farklı biçimlerde sınıflandırılabilir: Yapısına göre; Basit, Birleşik, Bağlı, Sıralı. Ögelerin Dizilişine Göre: Kurallı, Devrik
Doğru yanıt D
Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde sözcük yapımında başvurulan yollardan birine değinilmemiştir?
Sözcük yapımı ile ilgili başlıca yollar şu şekilde sıralanabilir: Birleştirme Türetme Kalıplaşma O¨rnekseme Kırpma, Karma Kısaltma Kasıtlı yaratma Ters türetme Derleme Tarama Genelleşme Kopyalama
"Geçmişte yaşanmış olan göçler, fetihler ve çalışma amaçlı taşınmalar sonucunda büyük bir alana yayılan Türkçe, geniş bir alanda konuşulma niteliğini de kazanmıştır. Bugün Avrupa’nın batısından Asya’nın doğusuna kadar uzanan yaklaşık on iki milyon kilometrekarelik bir alanda Türk dili konuşulmaktadır."
Metinde Türkçe'nin hangi güçlü özelliğinden bahsedilmektedir?
Türkçenin güçlü yanları ve iç zenginliği olarak değerlendirebileceğimiz alanları da bulunmaktadır. Bunlar Türk dilinin tarihsel derinliği, coğrafi yaygınlığı, söz varlığının genişliği, ilişki ve nezaket sözlerinin yoğunluğu, akrabalık adlarının çeşitliliği, atasözlerinin çokluğu ve anlatım gücüdür.
Çoğrafi yaygınlık incelendiğinde, geçmişte yaşanmış olan göçler ve fetihler sonucunda büyük bir alana yayılan Türkçe, bugün geniş bir coğrafyada konuşulma niteliğini de kazanmıştır. Geçen yüzyılın ikinci yarısında çalışmak amacıyla Avrupa’nın çeşitli ülkelerine giden vatandaşlarımız, Türkçenin yaygınlık alanını daha da genişletmiştir. Bugün Avrupa’nın batısından Asya’nın doğusuna kadar uzanan yaklaşık on iki milyon kilometrekarelik bir alanda Türk dili konuşulmaktadır.
Bir sözcüğün ölçünlü söylenişi ne demektir?
Bir sözcüğün ölçünlü söylenişi, genel kabul görmüş, yaygınlaşmış biçimidir. Dolayısı ile sorunun doğru cevabı B seçeneğidir.
“Kalp kırıldı mı bir kere, telafisi olmaz.” cümlesinde yüklemin durumu aşağıdakilerden hangisi ile açıklanır?
Yüklem geçişsiz eylem ile oluşmuşsa cümlede nesne ögesi olmaz. Yükleme sorulan “kim, kimler, kimi, kimleri, neyi, neleri” sorularına cevap alınmaz.
Türkçede hangi sesle sözcük başlamaz?
Türkçede m sesiyle sözcük başlamaz.
Aşağıdakilerden hangisi bir dilin sorunları arasında sayılmaz?
Bazı sözcüklerin yanlış söylenmesi ve yazılması, bazı sözcüklere yanlış anlamlaryüklenmesi; konuşma dilinde ve yazı dilinde cümledeki ögeler arasındaki uyumsuzluklarınyol açtığı anlatım bozukluklarının yanı sıra olur olmaz her yerde yabancıkökenli sözcüklere yer verilmesi, iş yerlerinde, ürünlerde yabancı adlar kullanılması genellikle dilin bir sorunu olarak algılanmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi ses olayları nedenleri arasında yer almaz?
C seçeneği dışındaki nedenler ses olayları içerisinde yer alır. Bu nedenle doğru cevap seslerin birbirini etkilememesidir. Çünkü sesler herzaman birbirini etkiler.
Aşağıdakilerden hangisi Türkçe'ye zenginlik katan özelliklerinden biri değildir?
Türkçe gerek ses yapısı ve ses uyumları gerek biçim özellikleri ve sözcük türetme yeteneği gerek söz varlığı ve anlatım gücü ile yeryüzündeki birçok dil gibi kendi kendisine yeten özelliklere ve iç zenginliğine sahiptir. Türkçenin karşı karşıya bulunduğu sorunların bir bölümü aslında konuşurlarının yaşadığı sorunlardır. Bunlar Türkçenin özelliklerini yeterince kavrayamamış, söz varlığı- nın anlatım gücü ile donanamamış, kendi yetersizliklerinin nedenini Türkçeye bağlayan, bu yüzden de yabancı sözcüklerin cazibesine kapılmış kullanıcıların sorunudur. Kısacası dilin asıl sorunu, gerekli özeni göstermeyen konuşurlarladır. Doğru cevap A'dır.
Aşağıdaki sözcüklerden hangisi dilimizden Macarcaya geçmiştir?
Keçi dilimizden Macarcaya geçmiştir. Doğru cevap A'dır.
İmla olarak da adlandırılan ve bir dilin belli kurallarla yazıya geçirilmesi;söz varlığının yürürlükte olan ses, biçim, köken bakımından kurallara uygun olarak yazılması, noktalama işaretlerinin yerli yerinde kullanılması olarak tanımlanan dil bilgisi terimine ne ad verilir?
Yazım, imla olarak da adlandırılan ve bir dilin belli kurallarla yazıya geçirilmesi;söz varlığının yürürlükte olan ses, biçim, köken bakımından kurallara uygun olarak yazılması, noktalama işaretlerinin yerli yerinde kullanılması olarak tanımlanan dil bilgisi terimidir. Yazım kuralları ve sözlerin,özel adların, kısaltmaların bu kurallara göre yazılmış biçimleri, abece sıralamasına göre yazım kılavuzunda yer alır. Doğru cevap D'dir.
Aşağıdakilerden hangisi söz varlığı kapsamında ele alınamaz?
Alfabe, söz varlığı kapsamında ele alınamaz.
Konuşma seslerini özellikleri, türleri, sözcüklerdeki sıralanışları, görevleri ve uğradıkları değişmeler açısından araştıran, sınıflandıran ve herhangi bir kurama dayalı olmayan, genellikle fiziksel yönleri ağır basan dil bilgisi dalına ne denir?
ses bilgisi
Yazmış olduğu hatıratıyla, Türk nesrinin önemli örneklerindenbirini bırakmış olan kişi kimdir?
Klasik dönemin diğer iki önemli edebiyatçısı da aynı zamanda hükümdar olan Hüseyin Baykara ile Babür’dür. Ali Şir Nevâyî’nin okul arkadaşı ve yakın dostu olan Hüseyin Baykara; hem bir hükümdar, hem de divân sahibi bir şairdir. Babür ise divânı ve başka eserleri yanında hatıra türünden yazdığı Vakayî adlı büyük eseriyle hem Türk anı edebiyatının hem de Türk nesrinin önemli örneklerinden birini vermiştir.
"Bana bir daha yalan söylersen seni affetmeyeceğim." cümlesi yapısına göre nasıl bir cümledir?
Temel cümledeki olayın gerçekleşmesi yan cümlede iletilen durumun gerçekleşmesine bağlıdır. Dolayısıyla bu bir koşul-şart cümlesidir.