Noktalama işaretlerinin Türk Edebiyatında ilk kullanıldığı eser aşağıdakilerden hangisidir?
Günümüzde kullandığımız noktalama işaretlerinin birçoğu yazı dilimize Batı’dan Tanzimat döneminde geçmiştir. Bu işaretleri bizde ilk olarak Şinasi, şair Evlenmesi adlı tiyatro eserinde kullanmıştır.
MLA hangi alanlarda tercih edilen bir yazım stilidir?
Edebiyat, sanat, yazın, dil ve tarih bilimlerinde tercih edilen yazım stili MLA dır.
Aşağıdakilerden hangisi düşünce yazıları için doğrudur?
Türk edebiyatında Batılı anlamda düşünce yazıları Tanzimat’la birlikte ortaya çıkmıştır. Kurmaca, kurgusal yazılar olarak da ifade edilebilen yazı türü sanatsal yazılardır. Öyküleyici anlatım yoğun olarak sanatsal yazılarda kullanılırken, düşünce yazılarında açıklayıcı, tartışmacı ya da betimleyici anlatım biçimleri kullanılır. Düşünce yazılarında yazar sanatlı anlatım kaygısı gütmez.
Roman türü hangi yüzyılda altın çağını yaşamıştır?
19. Yüzyılda roman bir ayna olarak gezdirildiği yol boyunu değil, merkezine yerleştirildiği toplumu ve çağını yansıtmayı üstlenir. Roman bu yüzyılda romantizm ve realizm akımlarıyla altın çağını yaşamıştır.
Aşağıdakilerden hangisi bilimsel bir yazının giriş bölümünü içerir?
Bilimsel bir çalışmada giriş bölümü, çalışmanın amacının, konusunun, bilimsel çalışmalara ne kazandırılacağının, dolayısıyla özgünlüğünün ifade edildiği bölümdü. Çalışma amacının ifade edilmesi dışındaki seçenekler bilimsel yazının ana bölümünü oluşturur.
Aşağıdakilerden hangisinde mi pekiştirme amacıyla kullanılmıştır?
İkilemelerde mi pekiştirme amacıyla kullanılır: Güzel mi güzel bir elbise!
19. Yüzyılda romantizm akımı ile güçlenen şiir türü aşağıdakilerden hangisidir?
Aşk, özlem, acı, ölüm benzeri duyguları dile getiren lirik şiir dünya edebiyatında olduğu gibi bizim edebiyatımızda da en yaygın şiir türleri içindedir. Avrupa halk şiirinde soneler ve baladlarla oluşan lirik şiir geleneği 19.yüzyılda Romantizm akımı ile güçlenir.
Bitişik Yazılan Sözcükler 1. İki sözcük birlikte kullanıldığında ses düşmesi, türemesi veya değişmesi oluyorsa bitişik yazılır
Birleşik sözcüğü oluşturan sözcüklerin biri ya da ikisi de artık asıl anlamlarını yitirmiş, yeni bir anlam kazanmışlarsa bitişik yazılır. Gerçek anlamı dışında, yardımcı fiil olarak kullanılan, vermek, durmak, yazmak, kalmak, bilmek ve gelmek fiilleri, kendisinden önceki fiile -A, -U, -I zarf-fiil ekleri yardımıyla bağlandığında bitişik yazılır. Fiil çekim eklerinin ve fiilimsilerin kalıplaşmasıyla ortaya çıkan ve yeni anlam taşıyan sözcükler bitişik yazılır. Birleşik yapıdaki kişi ad ve soyadları, yer adları, kurum adları bitişik yazılır. Ara yönleri bildiren sözcükler ile artık somut yer bildirmeyen alt, üst, üzeri sözcükleriyle kurulan birleşik sözcükler bitişik yazılır. Dilimize Arapça ve Farsçadan geçen, tek sözcük gibi düşünülen tamlamalar bitişik yazılır.