Aşağıdakilerden hangisi geleneksel Türk tiyatrosu türlerindendir?
Anadolu coğrafyasında gelişmiş köy tiyatrosu (Köy Seyirlik Oyunları), halk tiyatrosu geleneği (Meddah, Karagöz, Ortaoyunu, Kukla), kimi zaman halk tiyatrosu geleneğini benimseyen, kimi zaman da Batı tarzı tiyatro etkinliklerinin yapıldığı saray tiyatrosu modern Türk tiyatrosunu besleyen kaynaklar olmuştur.
Aşağıdakilerden hangisi okuduğunu anlayabilmenin şartlarından biri değildir?
Okuduğunu anlayabilmenin başlıca şartları şunlardır: yoğun dikkat, yeniden yapılandırma, zihinde canlandırma, çıkarımlarda bulunma, anlamı kavrama.
Türkçede büyük harf kullanımı ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Türkçede büyük harfin kullanıldığı belli başlı yerler şunlardır: Bütün özel isimler büyük harfle başlatılır, iki noktadan sonraki cümlenin ilk kelimesi büyük harfle başlar, kısaltmaların hepsi ve bir kısmı büyük harfle yazılır, şiirlerde dizeler büyük harfle başlar, bütün cümleler büyük harfle başlar, tırnak içinde verilen cümlelerin ilk kelimesi büyük harfle başlar, unvanlar ve hitap sonrası kullanılan unvanlar büyük harfle yazılır, kitap, dergi gibi çalışmalarda yazı başlıklarının ilk harfleri büyük yazılır, özel adlardan türetilen bütün sözcükler büyük harfle yazılır, tabela ve levha gibi yazılarda sözcüklerin ilk harfi büyük yazılır. Oysa noktalı virgülden sonra (özel isim gibi büyük harfi gerektiren bir kullanım olmadığı sürece) büyük harf kullanılmaz. Doğru cevap B’dir.
Aşağıdaki altı çizili ifadelerden hangisinin yazımı doğrudur?
Gerçek anlamı dışında, yardımcı fiil olarak kullanılan vermek, durmak, yazmak, kalmak, bilmek ve gelmek fiilleri, kendisinden önceki fiile -A, -U, -I zarf-fiil ekleri yardımıyla bağlandığında bitişik yazılır: uyuyakalmışım, çalışabilmek, yapadur, alışılageldiği.
Aşağıdakilerden hangisi eleştiri türlerinden okura dönük eleştiriyi tanımlar?
A seçeneğinde sanatçıya yönelik eleştiri, B seçeneğinde yapıta yönelik eleştiri, C seçeneğinde çözümleyici eleştiri, D seçeneğinde topluma dönük eleştiri açıklanmıştır.
I.OkumaII.DinlemeIII.KonuşmaIV.YazmaHangi seçenekte temel dil becerilerinin dallarından olan anlamanın bileşenleri doğru olarak verilmiştir?
Temel dil becerileri, anlama ve anlatma olmak üzere iki temel bileşen üzerine kurulmuştur. Bu temel beceriler içinde okuma ve dinleme anlamanın; konuşma ve yazma ise anlatmanın alt bileşeni olarak ayrılmaktadır.
Hiç düşündünüz mü ( ) deniz kızı var da, neden deniz erkeği yok?..Yukarıdaki cümlede ayraçla belirtilen yere hangi noktalama işareti konmalıdır?
Sıralı cümleyi oluşturan cümleler, virgülle ayrılıyor ve kendi aralarında gruplanabiliyorsa bu gruplar birbirinden noktalı virgülle ayrılır.Hiç düşündünüz mü; deniz kızı var da, neden deniz erkeği yok?.
Herhangi bir düşüncenin, görüşün açıklanması veya bir tezin savunulması ve halka duyurulması için yazılan ve gazete veya dergi aracılığıyla yayımlanan mektuplar aşağıdaki mektup türlerinden hangisidir?
Herhangi bir düşüncenin, görüşün açıklanması veya bir tezin savunulması ve halka duyurulması için yazılan ve gazete veya dergi aracılığıyla yayımlanan mektuplar açık mektuplardır. Toplumu ilgilendiren ya da bireysel bir konuda kamuoyunun da desteğini almak maksadıyla etki arttırmak amaçlı yazılan mektup türüdür.
Aşağıdaki telefon yazışmasında yanlış anlaşılamaya sebep olan yazım hatası hangisidir?
A: Hiç kar da yok.
B: Bu mevsimde kar yağar mı ki?
A: Ne karı? Satıştaki kazancımdan söz ediyorum ben.
Türkçede k, g, l, gibi ünsüzlerin art damak mı yoksa ön damak mı olduğu esas olarak birlikte kullanıldığı ünlüye bağlıdır: kara, garip, alın, koku, gurbet, kol vb. sözcüklerde bu sesler art damak; kürek, gülücük, el, yelek gibi sözcüklerde ise ön damak ünsüzüdür. Ancak yazı dilinde kimi alıntı sözcüklerde, bu sesi gösteren harflerden önce veya sonra art damak ünlüleri - a ve u - geldiği halde, söz konusu ünsüzler ön damak ünsüzü olarak söylenir. Bu durumu yazıda belirtmek için, bu ünlülerin üzerine düzeltme işareti konur: kâr, kâğıt, kâfir, bekâr, Hakkâri, Kâmil, dükkân, mezkûr, sükûn, mahkûm; karargâh, dergâh, rüzgâr; lâle, lâzım, İslâm, hilâl, Halûk vb. Verilen örnekte de buna ilişkin bir sorun vardır: kar “havada beyaz ve hafif billurlar biçiminde donarak yağan su buharı"/ kâr: Alışveriş işlerinin sağladığı para kazancı. Doğru cevap D’ dir.