Aşağıdakilerden hangisi İslam Öncesi Türk Edebiyatı’nın türlerinden biri değildir?
Koşuk, Sagu, Destan, Sav türleri İslamiyet Öncesi türlerdir. Semai ise İslamiyet Sonrası Türk Halk Edebiyatı türüdür.
Sözün açık-seçik, kolay ve anlaşılabilmesini temin etme yollarına denir?
Beyan, “sözün açık-seçik, kolay ve anlaşılabilmesini temin etme yollarıdır.
Türk şiirinin en önemli yazılı kaynaklarının başında ……. denilen şiir kitapları gelmektedir. Boşluğa gelmesi gereken ifade aşağıdakilerden hangisidir?
Türk şiirinin en önemli yazılı kaynaklarının başında Divan denilen şiir kitapları gelmektedir. Bir divan, “bir şairin hayatı boyunca yazdığı şiirleri toplayan kitab” şeklinde tarif edilebilir.
Aşağıdakilerin hangisi İslâm din biliminde peygamberlerin, din büyüklerinin hayat hikâyelerinin anlatıldığı türün adıdır?
Peygamberlerin ve din büyüklerinin hayatlarının anlatıldığı türün adı Siyer’dir. Kaside, Terkib-i Bend, Rubâi ve Gazel Divan edebiyatı nazım şekilleridir.
Koşma, Türkü ve Şarkı gibi edebî eserlerin öncüllerine ne ad verilir?
Şaman şairin söylediği Sagu, Ağıt ve Mersiyelere ilham teşkil eder. Koşuklar ise, Koşma, Türkü ve Şarkı gibi edebî eserlerin öncülleri olarak kabul edilebilir.
Yaklaşık dokuz asırlık bir gelenek kırılarak, telif tercüme belâgat kitaplarının hazırlanmasında batılı eserlerden faydalanma adımı hangi yüzyılda atılmıştır?
Tanzimattan sonra yaklaşık dokuz asırlık bir gelenek kırılarak, telif tercüme belâgat kitaplarının hazırlanmasında batılı eserlerden faydalanma adımı atılmıştır. Süleyman Paşa Mebâni’l-inşâ’yı klasik belâgat kitapları yanında, Fransız yazar Emil Lefranc’dan faydalanarak kaleme alırken batı retoriğinin birçok konusunu Türk belâgatına sokmuştur. Ayrıca nesir örnekleri de önceki anlayışın aksine bu kitapta hatırı sayılır derecede yer bulmuş olur.
Koşma, Türkü ve Şarkı gibi edebî eserlerin öncüllerine ne ad verilir?
Şaman şairin söylediği Sagu, Ağıt ve Mersiyelere ilham teşkil eder. Koşuklar ise, Koşma, Türkü ve Şarkı gibi edebî eserlerin öncülleri olarak kabul edilebilir.
Aşağıdakilerden hangisi Türklerin en eski ilk dinidir?
Eski Türkler ilk olarak doğaya, gök tanrıya inanmışlardır. Bu dinin adı da Şamanizm’dir.
Hz. Peygamberin hayatı demek olan kaynaklara ne ad verilir?
Hadis yanında Hz. Peygamberin hayatı demek olan Siyer-i Nebi’yi de önemli kaynaklardır.
Aşağıdakilerden hangisi İslam Öncesi Türk Edebiyatı’nın türlerinden biri değildir?
Koşuk, Sagu, Destan, Sav türleri İslamiyet Öncesi türlerdir. Semai ise İslamiyet Sonrası Türk Halk Edebiyatı türüdür.
I. Devam eden klasik edebiyatII. Yeni edebiyatIII. Serbest edebiyatBatı kültürü etkisinde gelişen Türk Edebiyatı iki koldan gelişme gösterir. Yukarıdakilerden hangisi/ hangileri bunlardan biridir?
Batı Kültürü Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı iki koldan gelişme gösterir: 1.Devam eden klasik edebiyat, 2.Yeni edebiyat.
Arap kültüründen gelen malzemeyi İslâm öncesinden intikal edenlerle başlatmak bazı cahiliye devri şahıs ve olaylarının Müslüman olan diğer milletler gibi müşterek kültürümüz üzerindeki etkilerine ve yerine işaret etmek içindir. Türk-İslâm edebiyatına da kaynaklık yapmış bu malzeme kısaca ……. adıyla anılır. Boşluğa gelmesi gereken en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?
Arap kültüründen gelen malzemeyi İslâm öncesinden intikal edenlerle başlatmak bazı cahiliye devri şahıs ve olaylarının müslüman olan diğer milletler gibi müşterek kültürümüz üzerindeki etkilerine ve yerine işaret etmek içindir. Türk-İslâm edebiyatına da kaynaklık yapmış bu malzeme kısaca Ahbâr veya Ahbarü’l-Arap, Eyyâmü’l-Arap adlarıyla anılır.
Aşağıdakilerden hangisi Kaside’nin bölümlerinden biri değildir?
Nesib, Girizgâh, Methiye, Tegazzül Kaside’nin bölümleridir. Matla ise Gazel’in kafiyeli ilk beytidir.
İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı’nın türlerinden olan “Sagu” nun Türk Halk Edebiyatı’ndaki karşılığı hangisidir?
Sagu’nun İslâmiyet Sonrası Türk Halk Edebiyatı’ndaki karşılığı Ağıt ‘tır.
Doğaya tapma, doğaüstü güçlere inanma temeline dayanan inanç sisteme ne ad verilir?
Türklerin kabul ettikleri en eski din, Şamanizm’dir. Şamanizm, doğaya tapma, doğaüstü güçlere inanma temeline dayanan bir inanç sistemidir.
Aşağıdakilerden hangisi Türklerin İslamiyeti kabul ettikten sonra meydana getirdikleri ilk müstakil eserlerden değildir?
Türklerin İslamiyeti kabul ettikten sonra meydana getirdikleri ilk müstakil eserler, Orta Asya’da Karahanlılar döneminde Hakaniye Türkçesi ile yazılmıştır. Günümüze kadar ulaşan bu eserler, Kutadgu Bilig, Dîvânu Lugati’t-Türk, Atabetü’l-hakâyık ve Dîvân-ı Hikmet’tir.