Tevrat’ta genellikle dağınık halde yer alan hükümlerin yanı sıra, bu hükümlere yönelik ilave açıklamaların sistematik olarak ele alındığı bir nevi şeriat kitabı aşağıdakilerden hangisidir?
Mişna, Tevrat’ta genellikle dağınık halde yer alan hükümlerin yanı sıra, bu hükümlere yönelik ilave açıklamaların sistematik olarak ele alındığı bir nevi şeriat kitabı niteliğindedir. Dili İbranice’dir ve altı bölümden oluşmaktadır: Zeraim (zirai uygulamalar), Moed (bayramlar), Naşim (kadınlar, nikah ve evlilik), Nezikin (sivil ve cezai hükümler), Kodaşim (Mabedle ilgili uygulamalar) ve Tohorot (Ritüel temizlik).
Recep ve Şaban ayının oruçla geçirilmesi hangi oruç türüne girer?
İslâm’da, Ramazan ayı dışında da çeşitli oruçlar vardır. Ancak, bunlar Ramazan ayı orucu gibi farz değildir. Pazartesi ve Perşembe günleri tutulan oruçlar ile, Recep ve Şaban ayının oruçla geçirilmesi sünnet olan oruçtur.
Aşağıdakilerden hangisi Veda hutbesi’nin konularından bir tanesi değildir?
Veda Hutbesi İslâm’ın öğretilerinin bir özeti mahiyetindedir. Söz konusu hutbede; hiçbir tasvir ve sembol kullanmadan Allah’a iman, Müslümanlar arasında hiçbir ırk ve sınıf farkının olmayacağı ve hepsinin eşit olduğu, üstünlüğün ancak Allah’a sadakat ile yani takva ile olduğu, insan hayatının, malının ve şerefinin korunması, faizin yasaklanması, kan davasının kaldırıldığı ve adaletin kişisel olarak aranmayacağı, kadınlara iyi davranılması, mirasın adil olarak kadın ve erkek akraba arasında taksim edilmesi, Kur’an ve Hz. Peygamber’in uygulamalarının Müslümanlara günlük hayatlarında rehber olması konuları üzerinde durmuştur. Savaş yöntemleri Veda Hutbesi’nin konularından bir tanesi değildir.
Hinduizm’i devlet dini ilan eden tek ülke olan ülke hangisidir?
Hindistan dışındaki 45 milyon bağlıdan 18 milyonu, Hinduizm’i devlet dini ilan eden tek ülke olan Nepal’de yaşamaktadır.
Hangisi monofizit kiliselerden biridir?
Monofizitizm, Hz. İsa’da ilâhî ve beşerî iki tabiatın birleşerek tek tabiat olduğunu savunan anlayışa verilen isimdir. Bunlar Doğu Ortodoks kiliseleri içinde gösterilmelerine rağmen, bağımsız ve özerktirler. Süryânî, Ermeni, Habeş ve Kıptî kiliseleri monofizit kiliseler olarak tanınmaktadır. Bu kiliseler anlayış bakımından birbirlerine benzemektedirler.
Hz. İsa’ya tebliğini yaymada yardım eden kaç havarisi vardı?
Havariler, zamanla Hz. İsa’nın yardımcılarını kasteden bir terim halini almıştır. Tebliğ faaliyetinin başında Hz. İsa oniki kişi seçmiş ve bunlara havarî ismini vermiştir. Bunların isimleri bazı küçük farklılıklarla Matta (10: 2-4), Markos (3: 16-19), Luka (6: 14-16) ve Resullerin İşleri’nde (1: 13) yer almaktadır: Simon Petrus, Andreas, Yakup (Zebedi’nin oğlu), Yuhanna, Filipus, Bartolomeus, Thomas, Matta, Yakup (Alfeos’un oğlu), Taddeus, Gayyur Simun, Yahuda İskariyot.
Arz-ı Mevud tabiri hangi anlama gelmektedir?
Arz-ı Mev’ud (Vadedilmiş topraklar) tabiri Allah’ın, Hz. İbrahim’e ve onun soyundan gelenlere vermeyi vaad ettiği yer için kullanılan bir terimdir. İbranice’de Eretz Israel (İsrail diyarı) denilen bu bölge Tanah’ta Kenan diyarı, diyar ve memleket diye de zikredilmektedir. İkinci Mabed döneminden itibaren arz-ı mev’ud diye adlandırılmıştır.
Hristiyanların kusal kitap külliyatı olan yeni ahit kaç kitaptan meydana gelmektedir?
Hristiyanların kusal kitap külliyatı olan yeni ahit 27 kitaptan meydana gelmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi On Emir’den bir tanesi değildir?
Tevrat’ta iki ayrı yerde yer alan (Çıkış 20; Tesniye 5) On Emir şu şekildedir: 1-Seni Mısır diyarından, esaret evinden çıkaran Tanrı benim. Benden başka Tanrın olmayacak. 2- Kendin için yontma put, hiçbir şeyin resmini yapmayacaksın 3-Tanrının adını boş yere ağza almayacaksın 4-Cumartesi gününe riayet edeceksin 5-Babana ve annene hürmet edeceksin 6-Öldürmeyeceksin 7-Zina yapmayacaksın 8-Çalmayacaksın 9-Yalancı şahitlik yapmayacaksın 10-Komşunun hiçbir şeyine göz dikmeyeceksin.
İlk olarak hangi İlahiyat Fakültesi bünyesinde de dinler tarihi derslerine yer verilmiştir?
1949 yılında kurulan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi bünyesinde de dinler tarihi derslerine yer verilmiştir.
Yunanca kökeni “ Trias” olan Hristiyanlığın en önemli inançlarından biridir. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Yunanca kökeni “ Trias” olan Hristiyanlığın en önemli inançlarından birisi Teslistir.
Vaftiz ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Yetişkinlere de vaftiz uygulaması yapılabilir. Çünkü vaftiz edilen kişinin, o zamana kadar işlediği bütün günahlarından kurtulacağına dair kesin bir inanç vardır. Yani Hıristiyan olmasına rağmen tevbe anlamında vaftiz olur. Başka bir inançtan Hıristiyanlığa giren kimse hangi yaşta olursa olsun vaftiz edilir. Bu aynı zamanda onun için ihtida merasimi demektir.
Hıristiyanların kutsal kitap külliyatı olarak kabul edilen Yeni Ahit kaç kitaptan meydana gelmektedir?
Hıristiyanların kutsal kitap külliyatı olarak kabul edilen Yeni Ahit, 27 kitaptan meydana gelmektedir. Bunlar da kendi aralarında Târihî Kitaplar ve Ta’lîmî Kitaplar olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi İsa’nın mucizelerinden birisidir?
Beş ekmek ve iki balığı 5000 kadar kadın, erkek ve çocuk arasında paylaştırmış ve bu insanların hepsi açlıklarını gidermişlerdir (Markos 6:38-42). Şeytan ve cinlere hükmedip insanların içinden onları çıkarması (Matta 8:32), hastaları, kötürümleri iyileştirmesi (Matta 15:30-31), körlerin görmesini sağlaması (Matta 11: 5), ölü kızı diriltmesi (Matta 9: 25), rüzgara ve göle emrederek göldeki fırtınayı durdurması (Luka 8: 23), Petrus’u su üzerinde yürütmesi (Matta 14: 29) İnciller’de söz konusu edilen mucizelerindendir
“Allahın doğrudan ilahlığını ilgilendiren ve O’nu yaratılmışlardan ayıran temel sıfatlarıdır.” Tanımı Allahın hangi sıfatını tanımlar?
Zati Sıfatlar Allahın doğrudan ilahlığını ilgilendiren ve O’nu yaratılmışlardan ayıran temel sıfatlarıdır.” Bu sıfatlar veya özelliklerin aksi yaratılmışlar için düşünülebilir fakat, Allah için aksi düşünülemeyecek olan sıfatlardır.
Kadıköy konsili hangi tarihte yapılmıştır?
451 tarihinde yapılmıştır. Bu konsilde yeni bir iman formülü hazırlandı. Bu formül şu cümlelerden oluşuyordu: “Hepimiz ittifakla bir tek ve biricik oğul İsa’yı kabul ediyoruz. Ve yine onun bir tek şahısta birleşmiş iki tabiatını kabul ediyoruz. Bu tabiatlar kendi arasında birleşmemiş, bölünmemiş, ayrılmamış ve değişikliğe uğramamıştır”. Bu ifadelerden anlaşıldığına göre monofizitizm bir kez daha reddedilmiş ve ana çizginin diofizitizmi (İsa’nın iki tabiatlı oluşu) tercih ettiği te’yid edilmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi doğu budizm’nin yayıldığı ülkelerden biridir?
Doğu Budizm’i kategorisi içinde Çin, Kore ve Japonya’daki Budizm yer alır.
Süryani patrikliği hangi yılda Suriye’ye geçmiştir?
Mardin’in doğusunda bir dağın eteğinde kurulmuş bulunan Deyru’z-Zafaran (Zafaran Manastırı) 1932 yılına kadar Süryani Kilisesi’nin patriklik merkezliğini yapmıştır. Ancak 1932 yılında dönemin patriği İlyas’ın ölümü sonrası Suriye’de yapılan seçim ile patriklik Suriye’ye geçmiş ve merkezi de Şam olmuştur.